ροή ειδήσεων

Η πλειονότητα των 5.500 επαγγελματιών επέλεξε να κρατήσει τον ιδιωτικό χώρο

Την πλάτη τους γύρισαν τελικά 3.181 γιατροί (!) του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), καθώς η συντριπτική πλειονότητα των 5.500 επαγγελματιών του κλάδου επέλεξε να κρατήσει το ιδιωτικό ιατρείο.

Ιατρικοί κύκλοι...
χαρακτήριζαν χθες αναμενόμενο αυτό το γεγονός, καθώς οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ έχουν επενδύσει μια περιουσία στα ιδιωτικά ιατρεία τους και δύσκολα θα έβαζαν «λουκέτο» για να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ.

Αυτό μάλιστα θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, δηλαδή οι γιατροί θα κάνουν εφημερίες, θα εργάζονται Σαββατοκύριακα και αργίες και θα αμείβονται με 1.200-1.300 ευρώ τον μήνα, όπως οι συνάδελφοί τους στα δημόσια νοσοκομεία.


«Κλείδωσε»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ έως και χθες (τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων, το σύστημα κλείδωσε) έκαναν αίτηση στο ΠΕΔΥ 2.319 γιατροί.

Υστερα από αυτήν την εξέλιξη προέκυψε νέος πονοκέφαλος για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα στην οδό Αριστοτέλους ανησυχούν μήπως το ΠΕΔΥ -εκτός από λίγους μόνιμους γιατρούς- θα πάσχει και από... πρόωρη «γήρανση», καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι περισσότεροι γιατροί που είπαν «ναι» στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ένα βήμα πριν από τη σύνταξη!

Ολα αυτά θα ξεκαθαρίσουν σήμερα καθώς αναμένονται τα συγκεντρωτικά στοιχεία μέσα από τα οποία θα φαίνονται τόσο οι ηλικίες του συνόλου των εργαζομένων όσο και αναλυτικά οι ειδικότητες των γιατρών.

Επιπλέον σήμερα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, με σκοπό να μελετήσουν την ταχύτερη διαδικασία πρόσληψης επικουρικών γιατρών διάφορων ειδικοτήτων με σύμβαση από 12 έως 24 μήνες και έπειτα των μόνιμων για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις.

Σημειώνεται ότι το ΠΕΔΥ, που χρειάζεται περίπου 3.500 γιατρούς, προγραμματίζεται να κάνει «πρεμιέρα» στις 20 Μαρτίου, οπότε και θα ανοίξουν ξανά όλα τα πρώην πολυιατρεία ΙΚΑ και οι υγειονομικές δομές που διοικητικά θα ανήκουν στο ΕΣΥ.

Οι περιφέρειες

Οι υγειονομικές περιφέρειες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή γιατρών στο ΠΕΔΥ είναι η 1η (Αττικής) και η 2η (Πειραιάς και νησιά), ενώ ακολουθούν η 3η (Μακεδονία) και η 4η (Μακεδονία και Θράκη), η 5η (Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα), η 6η (Πελοπόννησος - Ιονίων Νήσων - Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) και η 7η ΥΠΕ (Κρήτη).

Οι περιοχές στις οποίες οι γιατροί έδειξαν τη μεγαλύτερη... αδιαφορία για το ΠΕΔΥ είναι η Κρήτη και η Θεσσαλία.


Σημειώνεται ότι συνολικά δήλωσαν συμμετοχή 4.983 εργαζόμενοι.

Εκτός από τους 2.319 γιατρούς, οι υπόλοιποι ήταν διοικητικό προσωπικό (309 αιτήσεις) και υγειονομικό προσωπικό (νοσηλευτές, εργαστηριακοί κ.λπ.) με 2.355 συμμετοχές.

Ρίτα Μελά
Δημοκρατια

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *