ροή ειδήσεων

Η Τρόικα ζητάει και κατάργηση της επιδότησης των άγονων γραμμών για τα νησιά

Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα με Τρόικα: «Κόκκινη γραμμή» οι απολύσεις και το γάλα
«Αγκάθι» οι τράπεζες 
Διερευνητικές κινήσεις και για την έκδοση ομολόγου...

Να μην υποκύψει στις πιέσεις της Τρόικας για μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση προσέρχεται με τρεις «κόκκινες γραμμές» στην σημερινή κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές: σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της Πέμπτης με μισή ντουζίνα υπουργούς, λέει «όχι» σε πιέσεις για προκαθορισμένο αριθμό απολύσεων το 2015 στο δημόσιο, «όχι» σε πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και «όχι» στην αλλαγή της ελληνικής πρότασης για το γάλα.

Τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν με την τρόικα μέσω email. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι «το μεγαλύτερο αγκάθι είναι οι τράπεζες. Ελπίζω να μην πάμε στο Eurogroup χωρίς να έχουμε κλείσει το θέμα. Στο Eurogroup συζητιούνται όλα. Έχουμε καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα, γεγονός που δείχνει ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με αυτό. Έχουμε χρόνο να το ξανασκεφτούμε όλοι λίγο καλύτερα».

Όπως προϊδέαζε μάλιστα η ίδια πηγή, οι αποφάσεις για τις τράπεζες θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους προϊσταμένους των δανειστών σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη πριν το Eurogroup, πιθανότατα την Κυριακή.

Για το θέμα των στρες τεστ, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιμείνει στη γραμμή ότι θα μιλήσει όταν βγουν τα δικά της στρες τεστ. Κατανοούν ότι το ΔΝΤ θέλει να διατηρήσει έλεγχο στις κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο Μνημόνιο, αλλά αυτό θα το επιλύσουν όταν έρθει η ώρα μεταξύ του στην Τρόικα. Και η ανακοίνωση της ΤτΕ κάνει λόγο για «εύλογο χρόνο» στις αποφάσεις για ανακεφαλαιοποίηση, που από την κυβέρνηση ερμηνεύεται ότι θα ισχύσει ό,τι και όταν το πει η ΕΚΤ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Πειραιώς σκοπεύουν να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς να κάνουν χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι, ακόμα στο ακραίο σενάριο της Blackrock που ανεβάζει στα 9,4 δισ. τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, τα κεφαλαιακά αποθέματα του ΤΧΣ επαρκούν για να τις καλύψουν.

Αντιθέτως εκτιμούν ότι οι ενστάσεις του ΔΝΤ που επιμένει για υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, γίνονται χωρίς την χρήση stress test.

Στα εργασιακά θέματα, η σύσκεψη του Γιάννη Βρούτση την Πέμπτη το βράδυ με την τρόικα δεν πραγματοποιήθηκε επειδή οι ελεγκτές έπρεπε να διακόψουν για να μετάσχουν σε συνεδρίαση του euroworking group για την Κύπρο. Θα πραγματοποιηθεί όμως την Παρασκευή το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει και σύσκεψη με τον κύριο Στουρνάρα.

Πηγή του υπουργείου Εργασίας προϊδέαζε ότι τη συζήτηση θα μονοπωλήσουν πλέον οι ομαδικές απολύσεις και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. "Εκτιμούμε ότι θα πάμε καλά" έλεγε στο παρά ένα της συνάντησης η ίδια πηγή. Στέλεχος του Διοκητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάριζε μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τρόικα ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται να μπουν ποσοτικοί στόχοι στην κινητικότητα για το 2014-2015, θεωρεί ότι δεν χρειάζετα να βρεθούν άλλοι εργαζόμενοι προς απόλυση και ζητά να αποσυνδεθεί πλέον η διαθεσιμότητα από τις απολύσεις.

Για το γάλα, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Τρόικα επί των ελληνικών προτάσεων και επιμένουν σε αυτήν, αν και -όπως υπογράμμιζαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες- δεν μπορεί το συγκεκριμένο θέμα να αποτελέσει αιτία να ναυαγήσει ολόκληρη η διαπραγμάτευση.

Διαφωνία υπάρχει και στην κατάργηση της επιδότησης των άγονων γραμμών για τα νησιά, που ζητά η Τρόικα.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες που δημοσίευσε το newmoney.gr ότι «γίνονται διερευνητικές κινήσεις και premarketing στην αγορά» για την έκδοση νέου ομολόγου, αλλά επέμεινε στην επίσημη γραμμή της κυβέρνησης ότι ελληνικό ομόλογο θα εκδοθεί στο β΄εξάμηνο του 2014, υπονοώντας ότι θα πρέπει πρώτα να πέσουν ακόμα περισσότερο τα spreads στα επιτόκια, όπως διαφαίνεται ότι μπορεί να συμβεί μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας μας από την S&P στα τέλη Μαρτίου.

Πηγή: protothema.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *