ροή ειδήσεων

Ιδιοκτήτες παραχωρούν τα σπίτια... στην Εφορία

Μοιάζει με ανέκδοτο, ωστόσοσυμβολαιογράφοι και αρμόδιες υπηρεσίες επιβεβαιώνουν πως το φαινόμενο της παραίτησης των ιδιοκτητών.... από την κυριότητα της ακίνητης περιουσίας τους, που μπορεί να γίνει με μία απλή συμβολαιογραφική πράξη, λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, υπό το βάρος των φόρων και άλλων εξόδων που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία, ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν μία απλή σχετικά διαδικασία και με πράξη, που προβλέπεται στον Αστικό Κώδικα (άρθρο 972) εδώ και χρόνια, απαλλάσσονται… από το ακίνητό τους.

«Το φαινόμενο θα μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον» λέει ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς και Δωδεκανήσου, επιβεβαιώνοντας την τάση.

Όπως αναφέρει, ιδιοκτήτες επιλέγουν να αποφύγουν άλλες οδούς, όπως της «δωρεάς» στο Δημόσιο ή του συμψηφισμού, αφού είναι περισσότερο χρονοβόρες και απαιτούν μεγαλύτερη γραφειοκρατική διαδικασία. Έτσι ως ύστατη λύση, το «εγκαταλείπουν» με τελικό αποδέκτη το Δημόσιο.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν δεν είναι πολλές αλλά έχουν τη σημασία τους αφού είναι πρωτόγνωρες για τις υπηρεσίες.

Στο Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών έχουν μέχρι σήμερα χειριστεί δύο τέτοιες υποθέσεις που, όπως μας λέει ο διευθυντής Μεταγραφών, Μιχάλης Γιαπαλής, αφορούσαν οικόπεδα.

Ανάμεσα στα ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί στο Δημόσιο με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με συμβολαιογράφους, υπάρχουν ακόμη και σπίτια, όπως ένα μεγάλης αξίας νεοκλασικό που η συντήρησή του ήταν απαγορευτική, η εκμετάλλευση του αδύνατη και η διατήρησή του ως περιουσιακού στοιχείου που δεν αποφέρει τίποτα ασύμφορη.

«Στην ουσία είναι σαν να λες στο Δημόσιο "παραιτήθηκα της ιδιοκτησίας μου και έλα να πάρεις τη νομή" και πλέον δεν θεωρείται ότι είναι δικό σου το ακίνητο», αναφέρουν συμβολαιογράφοι στο ρεπορτάζ.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *