ροή ειδήσεων

"Παραγράφουν" σκάνδαλα, καταργώντας δρακόντειο νόμο;

Και εν μέσω ρίψεως κανονιοβολισμών και καύσεως πυροτεχνημάτων για το τέλος των βασάνων (aka βγήκαμε στις αγορές) «Καταργείται ο νόμος...
1608 του 1950 "περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων για τους καταχραστάς του Δημοσίου"»

Σε απλά Ελληνικά: η παραγραφή απο τα 20 χρόνια πάει στα 15, οι "ανησυχούντες" της χρυσής 15ετίας 1995-2009 μπορούν πλέον να κοιμούνται σχεδόν ήσυχοι.

(Έτσι σχολιάζει στο φ/μπ ο Στάθης Δρίβας, που επισήμανε το δημοσίευμα)



Του Παναγιώτη Στάθη

Νομικό σάλο έχει προκαλέσει η κυοφορούμενη κατάργηση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, του περίφημου νόμου 1608/50 που επιβάλλει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης σε όσους κρατικούς ή μη αξιωματούχους "βουτούν" το δάκτυλο στο μέλι του δημόσιου ταμείου, σε μια περίοδο δε που η δικαιοσύνη έχει αναλάβει να ξεδιαλύνει δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές υπουργούς, πρώην υπουργούς και γενικότερα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν εξουσία και δημόσιο χρήμα.


Πηγή:www.capital.gr



Η κατάργηση της διάταξης έχει περιληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις μεταβατικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, από την ειδική επιτροπή η οποία έχει αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης , του αναχρονιστικού είναι η αλήθεια, Ποινικού Κώδικα. Η Επιτροπή προτείνει την κατάργηση πολλών αναχρονιστικών νόμων , αλλά εν προκειμένω ζητείται η κατάργηση ενός σημαντικού εργαλείου στα χέρια των δικαστών χωρίς μάλιστα να προβλέπεται οτιδήποτε, που να περιορίζει τις συνέπειες της κατάργησής του για τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στη Δικαιοσύνη.

Τι έλεγε

Ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου, λειτουργεί ουσιαστικά ως επιβαρυντική περίσταση σε μια κατηγορία π.χ απάτης σε βάρος του δημοσίου, και επαξαύνει την ποινή στα ισόβια. Με αυτό τον τρόπο δε ουσιαστικά επιμηκύνεται και ο χρόνος παραγραφής τέτοιων αδικημάτων από τα 15 χρόνια που θα ίσχυε σε διαφορετική περίπτωση στα 20 χρόνια. Δηλαδή, όπως λένε εισαγγελικές πηγές, οι συνέπειες της κατάργησης του νόμου περί καταχραστών σε μια χρονική συγκυρία όπου η δικαιοσύνη καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες απόδοσης ευθυνών σε κρατικούς αξιωματούχους εμπλεκόμενους σε κρατική διαφθορά, αναμένονται τόσο καταλυτικές, ακόμα κι αν η εν λόγω ρύθμιση ισχύσει για μία έστω ημέρα! Ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου, που προβλέπει ποινές ισοβίων για όσους έχουν εμπλακεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος πάνω από 150.000 ευρώ, έχει ως συνέπεια οι σχετικές υποθέσεις να παραγράφονται μετά 20 χρόνια, αυξάνοντας τον χρονικό ορίζοντα για απόδοση ευθυνών και δίδοντας την ευκαιρία στις δικαστικές αρχές να αποκαλύψουν, έστω και χρόνια μετά, τις υπόγειες διαδρομές με τις μίζες και τις άλλες παράνομες δραστηριότητες. Η κατάργηση δηλαδή θα οδηγήσει δεκάδες υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων και κρατικής διαφθοράς, που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο αρχείο και οι εμπλεκόμενοι σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκατομμυρίων θα βρεθούν στο απυρόβλητο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, λένε οι ίδιες πηγές, πως βαριές υποθέσεις πολιτικού χρηματισμού (εξοπλιστικά κλπ) δε θα μπορούσαν να ερευνηθούν, αν δεν ίσχυε ο νόμος περί καταχραστών. Θα είχαν παραγραφεί και δεν θα μπορούσε η Δικαιοσύνη να τις διερευνήσει. Γιατί απλώς αυτές οι υποθέσεις έχουν τις ρίζες τους στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 και νωρίτερα και η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών, θα μειώσει την παραγραφή των εγκλημάτων διαφθοράς από τα 20 στα 15 χρόνια.

Τι θα λέει η νέα διάταξη

Η νέα διάταξη θα βρίσκεται το άρθρο 324 του νέου Ποινικού Κώδικα, του οποίου η επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, και επί λέξει αναφέρει στην παράγραφο 5: «Καταργείται ο νόμος 1608 του 1950 "περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων για τους καταχραστάς του Δημοσίου"». Αυτό δηλαδή που προκαλεί τον προβληματισμό η όχι μόνο η κατάργηση αλλά η απουσία κάθε πρόβλεψης για τις υφιστάμενες υποθέσεις διαφθοράς.

Γι' αυτό άλλωστε και εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αναμένεται να αντιδράσουν στην προώθηση του εν λόγω νομοθετήματος και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσής του για τον νέο Ποινικό Κώδικα πρόκειται να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *