ροή ειδήσεων

Το Καστελλόριζο γράφεται με δύο λάμδα όπως η Ελλάδα

Αγαπητά Παράπονα Ρόδου (και Δωδεκανήσου!),
Γειά σας, λέγομαι Πανταζής Χούλης, καθηγητής μαθηματικών, Καστελλοριζιός, και διαμένω στο Καστελλόριζο. Θα σας παρακαλέσω... να μας βοηθήσετε να ξανασυγκλίνει το όνομα του Καστελλόριζου στη σωστή ορθογραφία του με δύο λάμδα.

Αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και σας παραπέμπω σε διάφορες έγκυρες πηγές:

http://el.wikipedia.org/wiki/Καστελλόριζο

https://www.facebook.com/kastellorizon

Δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος εδώ στο νησί μας που να το γράφει με ένα λάμδα, ενώ όλη η βιβλιογραφία μέχρι και τον 20ο αιώνα το είχε με δύο λάμδα. Δυστυχώς όμως οι αυθαίρετες κινήσεις διαφόρων «ειδικών» και ανορθόγραφων, μαζί με τη διεισδυτικότητα του διαδικτύου έφερε ένα νέο άδικο πρόβλημα (μαζί με όλα τα άλλα που ήδη έχουμε) σε μας.

Ακόμη, σε προσωπικό επίπεδο, σύντομα θα εγκαινιάσω το νέο look της ιστοσελίδας Kastellorizo.net, όπου το θέμα αυτό θα εξηγείται με όλες τις λεπτομέρειες.

Θέλουμε πολύ στο μέλλον να προσθέσουμε και τη Δημοκρατική σε μια λίστα με νέα που έχουν σχέση με το νησί, αλλά διστάζουμε όταν βλέπουμε πως διαιωνίζεται το πρόβλημα με το ένα λάμδα. Για παράδειγμα, η Ροδιακή πάντα το έγραφε και το γράφει σωστά με δύο λάμδα, ώς Καστελλόριζο.

Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Μπαμπινιώτη, του οποίου και του εξηγήσαμε πως ένα όνομα οχτώ αιώνων και κατά το ήμισυ Ελληνική δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην υπερ-απλούστευση που επιδιώκουν. Ειδικά αφού έχει κατοχυρωθεί και σε βιβλίο τοπωνυμίων του 1970 (του τότε Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Ιωάννη Θωμόπουλου). Ο ίδιος συμφώνησε να το αλλάξει στο λεξικό του, δυστυχώς όμως, οι παλαιές εκδόσεις του το έχουν λάθος.

Είμαστε πάντα ανοιχτοί για επικοινωνία, ενώ αν χρειαστείτε οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, καθώς και έγκριση από το Δήμο Μεγίστης, θα είμαστε στη διάθεση σας.

Σας ευχαριστούμε.

Φιλικά,

Πανταζής Χούλης

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *