ροή ειδήσεων

Ρόδος: Σκουπίδια παντού!

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ρόδου συμμετείχε στην εκδήλωση καθαρισμού ενός κοινόχρηστου χώρου του νησιού μας « Let’s do it Rodos » με τους Εθελοντές αιμοδότες και μέλη της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ στην παραλία του Ζέφυρος και είχε μεγάλη επιτυχία.... Παράλληλα τονίζει :

Το τελευταίο διάστημα στη Ρόδο βιώνουμε όλοι μας μια απροσδόκητα κακή κατάσταση που αφορά την εικόνα της πόλης μας αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος του νησιού. Η κατάσταση με τη ρύπανση είναι πράγματι τελείως απαράδεκτη για ένα τουριστικό νησί τέτοιας φήμης και όλοι αναρωτιούνται τι πρέπει να γίνει επί τέλους.

Σκουπίδια παντού

Όπου και να ρίξει μιά ματιά κάποιος θα δεί σκουπίδια να υπάρχουν παντού. Σκουπίδια στις παραλίες που αφήνονται από λουόμενους καθημερινά, αν και σε μερικές από αυτές υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων. Τα περιαστικά αλσύλια έχουν καταντήσει χωματερές από μπάζα οικοδομών και σκουπίδια κάθε είδους. Κάποιοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας τα ξεφορτώνουν εκεί κρυφά. Στις γειτονιές οι κάδοι ξεχειλίζουν από σκουπίδια και έξω από αυτούς οι σωροί είναι μεγάλοι. Στα πάρκα και στις παιδικές χαρές η ίδια τραγική κατάσταση. Αλλά ποιοί είναι αυτοί που ρυπαίνουν την πόλη μας και γιατί το κάνουν αυτό;

Στο ερώτημα αυτό πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και να δώσουμε κάποιες απαντήσεις. Σίγουρα ο Δήμος της Ρόδου και οι λίγοι υπάλληλοι της καθαριότητας δεν είναι αυτοί που ευθύνονται μόνο για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και στην ύπαιθρο. Κι΄όμως αυτούς θεωρούμε συχνά υπεύθυνους για την ρύπανση που υπάρχει και απαιτούμε άμεσα να καθαρίζουν τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους. Η ευθύνη του Δήμου σίγουρα εντοπίζεται στην ύπαρξη καθαρών κάδων στη σωστή θέση τους και στην τακτική αποκομιδή τους. Εκεί παρατηρούμε να υπάρχει ένα έλλειμμα αλλά την ρύπανση αυτή καθαυτή την κάνουμε εμείς οι πολίτες μικροί και μεγάλοι όπου βρεθούμε ανενόχλητα και με περισσή αδιαφορία. Και αυτό συμβαίνει διότι θεωρούμε εσφαλμένα ότι οι κοινόχρηστοι χώροι δεν είναι δικοί μας χώροι που πρέπει να διατηρούμε καθαρούς και να μη πετάμε τα σκουπίδια μας, έστω και αν τους χρησιμοποιούμε καθημερινά εμείς και τα παιδιά μας.

Επίσης θεωρούμε ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να καθαρίζει την πόλη και εμείς δικαιούμαστε να την ρυπαίνουμε καθημερινά.

Μας διαφεύγει ότι με την λογική αυτή ο Δήμος θα έπρεπε να έχει στη διάθεση του χιλιάδες οδοκαθαριστές ( τους οποίους εμείς θα πρέπει να πληρώνουμε) ένα πίσω από καθ΄ένα πολίτη για να καθαρίζει όταν εμείς ρυπαίνουμε τα πάρκα, τους δρόμους, τις παραλίες, παντού. Αυτή η νοοτροπία είναι σίγουρα που δημιουργεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα που μας ενοχλεί και πολλές φορές μας εξοργίζει. Πέραν αυτού η κατάσταση αυτή μας εκθέτει στα μάτια των χιλιάδων επισκεπτών μας ιδίως τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η λύση αγαπητοί συμπολίτες, μόνιμοι κάτοικοι ή προσωρινοί αυτού του νησιού είναι μία και μοναδική

«Να σταματήσουμε να ρυπαίνουμε άκριτα τους δημόσιους χώρους»

Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τη σημασία των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου μας, αν εμείς αλλάξουμε νοοτροπία και προσέξουμε το περιβάλλον μας να είναι καθαρό είναι σίγουρο ότι όλοι θα ωφεληθούμε. Πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι και τα παιδιά μας που ζούμε μόνιμα σ΄ αυτόν τον τόπο και χρησιμοποιούμε καθημερινά όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Δεύτερο μία καθαρή Ρόδος -ως τουριστικός προορισμός - θα ικανοποιεί τους ανθρώπους που φιλοξενούμε, θα είναι μια ζωντανή και πραγματική διαφήμιση που θα κάνει τους επισκέπτες, εκτός από το να θέλουν να έρθουν ξανά στο νησί μας, τους καλύτερους πρεσβευτές μας σε όλο τον κόσμο.

Ας κάνουμε λοιπόν μία νέα αρχή, με την σκέψη :

« Θέλω το νησί μου καθαρό ούτε ένα σκουπίδι χάμω» το αξίζουμε εμείς και η Ρόδος μας !!


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *