ροή ειδήσεων

Έρχονται τα "ανοιχτά" malls

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Μερίδιο της αγοράς των malls επιδιώκουν να αποκτήσουν οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στις παραδοσιακές εμπορικές αρτηρίες μέσω του θεσμού των ανοιχτών εμπορικών κέντρων...

Πρόκειται για αγορές που θα αναπτυχθούν, σε πρώτη φάση πιλοτικά, στα μεγάλα αστικά κέντρα σε κενούς σήμερα εμπορικούς χώρους ή υποβαθμισμένες εμπορικές συνοικίες. Ουσιαστικά πρόκειται για περιοχές έκτασης όχι μεγαλύτερης των 1.000 τ.μ., όπου θα υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα υποδομής (πεζοδρομήσεις, έργα πρασίνου, χώροι στάθμευσης, ψυχαγωγίας των παιδιών) και τα διαφορετικά εμπορικά καταστήματα θα διαθέτουν κοινή βιτρίνα.

Κονδύλι 1,2 εκατ. ευρώ

Για τα ανοιχτά malls θα διατεθούν δημόσιοι πόροι ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό δημοσιοποιήθηκε, χθες, η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων.

«Έχουμε αγκαλιάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα αναβαθμίσει τις υποβαθμισμένες σήμερα εμπορικές αρτηρίες, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πυρήνας επιχειρηματικότητας και κατοικίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα ανοικτό εμπορικό κέντρο στο ύψος της οδού Σόλωνος στην Ομόνοια, μία ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή» σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Παναγής Καρέλας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν οι εμπορικοί σύλλογοι Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πάτρας και Αλεξανδρούπολης, ενώ ο αριθμός των συμβεβλημένων επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στα επενδυτικά σχέδια δεν θα πρέπει να είναι μικρότερος από πενήντα.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, τα έργα θα ολοκληρωθούν σε διάστημα ενός χρόνου από την υπογραφή της απόφασης ένταξης με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης, ενώ η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Οκτωβρίου 2015.

Τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα θα διαθέτουν κοινή πολιτική βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί μία ενιαία κάρτα αγορών καταναλωτή ενώ θα διαθέτουν ψυχαγωγικές και πολιτιστικές χρήσεις. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα ανοιχτά malls εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως «ανάσα» για την χειμαζόμενη από την κρίση αγορά εμπορικών ακινήτων και τα δεκάδες κλειστά καταστήματα.

Αλλάζει το retail

Τα "ανοιχτά" εμπορικά κέντρα αποτελούν τη νέα τάση στην εγχώρια αγορά μη οικιστικών ακινήτων. Ήδη στο ελληνικό retail έχει κάνει την εμφάνισή του η Farmers’ Republic, μία ιδιωτική πρωτοβουλία δημιουργίας αγοράς αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες που λειτουργεί σε στεγασμένο χώρο 1.200 τ.μ.

Η Farmers Republic, της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, παρέχει το χώρο και τις υπηρεσίες logistics και ουσιαστικά βρίσκεται στα πρότυπα αντίστοιχων αγορών που λειτουργούν στο εξωτερικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το είδος αυτό των στεγασμένων αγορών αγροτικών προϊόντων βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη, με τους επενδυτές να αναζητούν προς μίσθωση νέες επαγγελματικές επιφάνειες, εμβαδού έως 1.500 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκονται κυρίως στα βόρεια και νότια προάστια. Καθεμία επιφάνεια εργασίας είναι εμβαδού 15-20 τ.μ. και η τιμή μίσθωσής της διαμορφώνεται από 30 έως 50 ευρώ. Η απόδοση των συγκεκριμένων κτηρίων είναι της τάξης του 17-18%.
Πηγή:www.capital.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *