ροή ειδήσεων

Τι γίνεται με την προληπτική λήψη ασπιρίνης;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη με την πεποίθηση ότι, θα αποτρέψουν μια καρδιακή προσβολή ή κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο... Όμως, επιστήμονες, ανακοίνωσαν πως, εάν κάποιος έχει ήδη πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, η ασπιρίνη κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται προληπτικά για το σκοπό αυτό.

Η αιτία που συμβαίνουν τα περισσότερα εμφράγματα είναι, η ρήξη των εναποτεθέντων πλακών χοληστερόλης από τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία και τροφοδοτούν την καρδιά. Οι πλάκες αυτές εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας θρόμβους. Η ασπιρίνη από την άλλη μεριά, μειώνει την «κολλώδη υφή» του αίματος, αποτρέποντας τη δημιουργίας μέρους αυτών των θρόμβων, αλλά κάποιες φορές «σπάει» και μερικούς που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Ωστόσο, με τη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας, προκαλούνται συχνά μικροσκοπικές αιμορραγίες στα σημεία των εύθραυστων αγγείων από όπου αποκόπηκε η πλάκα αυτή. Έτσι, ενώ η ασπιρίνη μπορεί να αποτρέψει κάποιες καρδιακές προσβολές με την μείωση της δημιουργίας των θρόμβων, από την άλλη μπορεί να μεγαλώσει την αιμορραγία στα προαναφερθέντα σημεία, με αποτέλεσμα το συνολικό όφελος να μην είναι υπέρ της αποφυγής ενός εγκεφαλικού ή μιας καρδιακής προσβολής.

Αν και ο FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων Αμερικής –ο επίσημος φορέας που ρυθμίζει τα φάρμακα στις ΗΠΑ) συνεχίζει να υποδεικνύει πως, η ασπιρίνη είναι ευεργετική για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί επεισόδια εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής, υπάρχουν επιστήμονες που επιμένουν πως, τα αποδεικτικά στοιχεία για λήψη της πέραν των τεσσάρων εβδομάδων, συνηγορούν υπέρ της διακοπής της λόγω έλλειψης περεταίρω προστασίας.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet το 2000, έδειξε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ακόμα και ανάμεσα στους εθελοντές εκείνους που λάμβαναν ασπιρίνη.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι, «ενδεχομένως θα έπρεπε η ασπιρίνη να χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα αντιβιοτικά. Με ένα σύντομο χρονικό διάστημα λήψης της μετά από μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό, ενώ στην πορεία να διακόπτεται η κατανάλωσή της.»

Προς το παρόν, σύμφωνα με συνέντευξη του John Cleland, καθηγητή Κλινικής Καρδιολογίας στο Imperial College London, που παραχώρησε στην Daily Mail, φαίνεται πως, οι άνθρωποι που δεν έχουν υποστεί κάποιο επεισόδιο από τα παραπάνω, δεν έχουν καμία απόδειξη πως το όφελος της ασπιρίνης υπερβαίνει το κακό που μπορεί να κάνει σε περίπτωση αιμορραγίας ενός αγγείου. Ακόμα και για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, παραμένουν ερωτήματα για το μακροπρόθεσμο όφελος.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *