ροή ειδήσεων

Ανοιχτά όλες τις Κυριακές τα καταστήματα σε 7 τουριστικές περιοχές - Και στην Αθήνα



Ξεκίνησε εν θερμώ, αλλά φαίνεται πως έστω και πιλοτικά θα εφαρμοστεί σε επτά περιοχές της Ελλάδας για να τονωθεί η τουριστική κίνηση. Πρόκειται για το μέτρο... της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επεκταθεί για όλες τις Κυριακές, τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει πως σε επτά περιοχές με έντονο τουριστικό χαρακτήρα αναμένεται να εφαρμοσθεί πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Οι περιοχές αυτές, μάλιστα, φέρεται να έχουν συμπεριληφθεί και στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η δημοσιοποίηση της οποίας αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.
Οι επτά περιοχές οι οποίες ανήκουν σε τρεις Περιφέρειες, έτσι ώστε να υπάρχει και συμβατότητα με τον πρόσφατο νόμο 4254/2014, είναι οι ακόλουθες:
Στην Περιφέρεια Αττικής, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της οδού Ερμού και της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, καθώς και η Ραφήνα, λόγω του ύπαρξης του λιμανιού.
Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, η Ρόδος, η Κως και η Ερμούπολη της Σύρου.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή και η Χαλκιδική.


Από την μεριά του το υπουργείο Ανάπτυξης, αν και επισήμως παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών, ως το αρμόδιο για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα, δεν διαψεύδει ότι οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο, είναι οι προαναφερθείσες.

Η σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία θα ορίζεται ότι στις περιοχές αυτές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, θα πρέπει να εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Ιουλίου 2014.

Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του στις παραπάνω περιοχές, θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων την άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Στην περίφημη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον ανταγωνισμό είχαν προταθεί δύο σενάρια: Πρώτον, αυτό της πιλοτικής εφαρμογής σε ορισμένες τουριστικές περιοχές και η σύγκριση στη συνέχεια της καταναλωτικής συμπεριφοράς και του τζίρου με περιοχές όπου τα καταστήματα θα παρέμεναν κλειστά τις Κυριακές.

Δεύτερον, η άμεση απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας για όλα τα καταστήματα. Τελικώς, προτιμήθηκε η εφαρμογή της πρώτης πρότασης. Μάλιστα, ενώ στο αρχικό νομοσχέδιο γινόταν λόγος για την επιλογή τουλάχιστον τριών περιοχών όπου θα εφαρμοζόταν το μέτρο, η ύπαρξη αντιδράσεων εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στην αφαίρεση της λέξης «τουλάχιστον».

Εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προς απελευθέρωση βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014, ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει εκδώσει υπουργική απόφαση, με την οποία θα θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες. Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη του 2015 να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *