ροή ειδήσεων

Προσοχή στη χρήση πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό

Παγίδες δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ αλλά και ευκαιρίες για εξοικονόμηση χρημάτων κρύβει η χρήση του πλαστικού χρήματος στο εξωτερικό...


Στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες εκτός Ελλάδος, όσοι κάνουν τις σωστές κινήσεις μπορούν να γλιτώσουν σημαντικά ποσά από προμήθειες και διαφορές στη συναλλαγματική ισοτιμία.
Στον αντίποδα όμως, όσοι κάνουν αλόγιστη χρήση του πλαστικού χρήματος θα γυρίσουν στην Ελλάδα με ιδιαίτερα «τσουχτερές» χρεώσεις στις αποσκευές τους, καθώς οι προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα.
Έτσι, πέρα από την ηλεκτρονική απάτη, που γνωρίζει σημαντική αύξηση το τελευταίο διάστημαλόγω και του Μουντιάλ, αλλά και τις κλοπές από ATM, που επίσης αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, όσοι χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα εκτός συνόρων θα πρέπει να είναι εξίσσου προσεκτικοί.

Η βασικότερη παγίδα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι όσοι θέλουν να σηκώσουν χρήματα από το εξωτερικό είναι οι υψηλές προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες, στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, είτε αυτές γίνουν με κάρτα αναλήψεων (cashcard) είτε με πιστωτική κάρτα.
Στην πρώτη περίπτωση, προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή είναι η κάρτα να έχει το σήμα Cirrus ή Μaestro, πράγμα που σημαίνει ότι συνδέεται στα διεθνή τραπεζικά δίκτυα. Στη συνέχεια, το τελικό κόστος της συναλλαγής εξαρτάται από την κάθε ελληνική τράπεζα, η οποία υιοθετεί και τα δικά της τιμολόγια. Άλλες, για παράδειγμα, χρεώνουν εφάπαξ ένα ποσό ανεξάρτητα από το ποσό της ανάληψης, σε άλλες περιπτώσεις η χρέωση εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσό, ενώ κάποιες τράπεζες εφαρμόζουν ένα υβριδικό μοντέλο, με εφάπαξ ποσό αλλά και χρέωση ανάλογα με το ύψος του ποσού.
Στην εφάπαξ χρέωση, συμφέρει να κάνει κανείς όσο το δυνατόν λιγότερες αναλήψεις, εξαντλώντας ακόμα και το ημερήσιο όριο συναλλαγών, ώστε να αποφύγει το καπέλο. Δηλαδή, για παράδειγμα, αν μια τράπεζα χρεώνει 3 ευρώ τη συναλλαγή και ο πελάτης πραγματοποιήσει μια ανάληψη 500 ευρώ, θα πληρώσει 3 ευρώ. Αν όμως σηκώσει το ίδιο σε πέντε διαφορετικές αναλήψεις, το συνολικό κόστος από τις προμήθειες φτάνει τα 15. Αν πάλι η προμήθεια υπολογίζεται ανάλογα με το ποσό, συμφέρει κανείς να κάνει αναλήψεις μόνο των χρημάτων που πραγματικά χρειάζεται κάθε φορά, ώστε να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο κίνδυνο.

Στον αντίποδα, η ανάληψη μετρητών με πιστωτικές κάρτες είναι μια ασύμφορη διαδικασία, την οποία πρέπει να αποφύγουν οι ταξιδιώτες, εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη. Και αυτό γιατί όχι μόνο οι χρεώσεις είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τις κάρτες αναλήψεων- φτάνοντας ακόμα και τα 27 ευρώ ανά συναλλαγή- αλλά και επειδή το ποσό επιβαρύνεται από την πρώτη κιόλας ημέρα με τόκους που ξεπερνούν το 20%!
Παρά τις υψηλές χρεώσεις, η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ εκτός Ελλάδος μπορεί να είναι συμφέρουσα, αν πρόκειται για χώρες εκτός ευρωζώνης. Και αυτό γιατί η ισοτιμία που απολαμβάνει κανείς με τον τρόπο αυτή είναι τόσο καλή ώστε σε πολλές περιπτώσεις η διαφορά υπερσκελίζει την προμήθεια.
Για παράδειγμα, αν κάποιος μετατρέψει 1.000 ευρώ σε στερλίνες Αγγλίας, πληρώνοντας προμήθεια 2% στο ανταλλακτήριο, επιβαρύνεται με κόστος συναλλαγής 20 ευρώ. Αν κάνει ανάληψη του ίδιου ποσού από την Αγγλία, η προμήθεια συχνά πέφτει κάτω από τα 5 ευρώ. Δηλαδή, κερδίζει 15 ευρώ και επιπλέον δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί για τη συναλλαγή και να μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά στο ταξίδι.

Ακόμα όμως και η χρήση των πιστωτικών καρτών έχει τα δικά της πλεονεκτήματα εκτός Ελλάδος, αρκεί να μη γίνει για ανάληψη μετρητών αλλά για αγορά αγαθών, για την οποία δεν επιβαρύνεται με προμήθειες. Εξάλλου, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην εγχώρια αγορά, πολύ σπάνια ισχύει στο εξωτερικό έκπτωση για αγορές με μετρητά, γεγονός που σημαίνει ότι όποιος πληρώσει με πιστωτική κάρτα μπορεί να αξιοποιήσει την άτοκη περίοδο των 40 ημερών, από την ημερομηνία πραγματοποίησης της συναλλαγής μέχρι την πληρωμή των λογαριασμών. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στη συνέχεια θα εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό και δεν θα επιβαρυνθεί με τόκους.
Επιπλέον, για τις χώρες εκτός ευρωζώνης, η ισοτιμία υπολογίζεται με πολύ συμφέροντες όρους, πράγμα που σημαίνει ότι η πληρωμή με κάρτα μεταφράζεται σε λιγότερα χρήματα, σε σύγκριση με τις συναλλαγές με μετρητά.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *