ροή ειδήσεων

Ενέργεια: Το οικονομικό έγκλημα με τις ΥΚΩ στα νησιά, τα κυκλώματα και τα μνημόνια

Για συνεχές οικονομικό έγκλημα της ΔΕΗ στα νησιά κάνει λόγο ο υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου με αφορμή... τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (επιβάρυνση καταναλωτών για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά) που αναμένεται να ξεπεράσουν το 70%.

Το ετήσιο ύψος των ΥΚΩ με το οποίο επιβαρύνονται οι καταναλωτές της ΔΕΗ ανέρχεται σε 670 εκατ. Ευρώ, όπως προέβλεπε νομοθετική ρύθμιση του 2012 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, η διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, αλλά και η αύξηση του κόστους των καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά είχε ως συνέπεια τη δημιουργία ελλείμματος. Κι αυτό διότι τα νησιά εξυπηρετούνται σχεδόν αποκλειστικά από πετρελαιογεννήτριες με αποτέλεσμα να κόστος παραγωγής να είναι 4 ως 5 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με το χερσαίο σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αναπροσαρμοσμένο ποσό που θα απαιτηθεί ετησίως για τις ΥΚΩ κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,2 δισ. Ευρώ, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση από 64,1% έως 79,1% σε σχέση με την ισχύουσα επιβάρυνση των 670 εκατ.

Την απόφαση για το ποσό που απαιτείται ετησίως θα λάβει η ΡΑΕ, ενώ η κυβέρνηση καλείται να φέρει νόμο στη Βουλή, μέχρι τέλος Ιουνίου σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ο οποίος θα κατανέμει αυτό το ποσό ανά κατηγορία καταναλωτών.

Οι αυξημένες χρεώσεις θα ισχύσουν από τα τιμολόγια του Ιουλίου.

—Τι λέει η Greenpeace

Η περιβαλλοντική οργάνωση κάνει λόγο για “έγκλημα που επί δεκαετίες συντελείται με θύματα τους Έλληνες καταναλωτές, το περιβάλλον και το τουριστικό προϊόν της χώρας μας”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace “το 2011 η ΔΕΗ πλήρωσε 800 εκατ. ευρώ για αγορές υγρών καυσίμων, ενώ το 2012 το ποσό αυτό σχεδόν άγγιξε το 1 δισ. ευρώ. Οι συνεχείς αυξήσεις του κόστους πετρελαίου είχαν ως αποτέλεσμα να ξεπερνούν σημαντικά τα 700 περίπου εκατ. που συγκεντρώνει η ΔΕΗ από τις ΥΚΩ, που επίσης χρηματοδοτούν και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Μαζί με την αύξηση των ενταγμένων πολιτών στο ΚΟΤ, η ΔΕΗ πλέον καλείται να μαζέψει 1,1-1,2 δισ. τον χρόνο από τις ΥΚΩ”.

Η ΜΚΟ επισημαίνει ότι το κόστος της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας κοστίζει περίπου 1 δισ. Ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι σε έναν μόλις χρόνο θα είχε γίνει απόσβεση της επένδυσης.

“Θα περίμενε κανείς κυβέρνηση και ΔΕΗ να έχουν ως βασικό μέλημα τη διασύνδεση των νησιών, την εκμετάλλευση του τεράστιου και ανεξάντλητου δυναμικού ανανεώσιμης ενέργειας (ήλιος, αέρας, γεωθερμία) και εφαρμογή στοιχειωδών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας (ναι, υπάρχουν ακόμα ξενοδοχειακές μονάδες που δεν έχουν ηλιακούς θερμοσίφωνες για ζεστό νερό χρήσης και καίνε ρεύμα…)” επισημαίνεται στην παρέμβαση και γίνεται ειδική μνεία στο περυσινό μπλακ-άουτ της Σαντορίνης.

Ωστόσο, όπως εύστοχα αναφέρει η Greenpeace, “βασικός στόχος της ΔΕΗ είναι η κατασκευή νέων πετρελαϊκών μονάδων (π.χ. Ρόδος), για τις οποίες μάλιστα έχει αιτηθεί δάνειο αξίας 175 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ την ίδια ώρα το ΥΠΕΚΑ ζητά επίμονα εξαιρέσεις από την Ευρώπη για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν οι πετρελαϊκές μονάδες, με σκοπό να παρατείνει τη ρυπογόνο λειτουργία τους για πολλά χρόνια ακόμα”.

Τέλος, η Greenpeace επισημαίνει ότι την ώρα που 6,5 εκατομμύρια καταναλωτές επιβαρύνονται για μια κατ’ επίφαση κοινωνική πολιτική, το κύκλωμα εμπορίας και μεταφοράς καυσίμων στα νησιά αποκομίζει υπερκέρδη στην “υγειά” του έλληνα φορολογούμενου.

Επισημαίνεται τέλος, ότι για αυτό το αλαλούμ, τον ανορθολογισμό και την παντελή έλλειψη διαφάνειας δεν φταίνε ούτε τα μνημόνια ούτε η Μέρκελ.

Όπως και για πάρα πολλά κακώς κείμενα σε αυτό τον τόπο, παρότι ορισμένοι επιχειρούν συστηματικάνα μας πείσουν για το αντίθετο (και να υφαρπάξουν την ψήφο μας), θα προσθέσουμε εμείς.

econews

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *