ροή ειδήσεων

Ρόδος: Έτσι δρουν οι Τούρκοι δουλέμποροι

Συγκλονιστικές λεπτομέρειεςγια τον τρόπο με τον οποίο οι Τούρκοι δουλέμποροι ήρθαν στην επιφάνεια στην Ρόδο με την σύλληψη του 32χρονου Ενγκίν Μπεκτάς στις 19 Ιανουραρίου 2014....

Το τριμελές Εφετείο της Ρόδου τον καταδίκασε σε 24 χρόνια φυλακή χωρίς η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ενώ του επεβλήθη και πρόστιμο 38.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ροδιακή επίσης ένοχος με ελαφρυντικό κρίθηκε και ο 56χρονος συμπατριώτης του KASIM CETIN του Abbasali στον οποίο επιβλήθηκε η συνολική ποινή φυλάκισης 14 ετών και 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 19.000 ευρώ χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης και οι δύο καταδικασθέντες να απελαθούν μετά την εκτέλεση της ποινής τους.

Όπως είναι γνωστό, το ταξίδι των δέκα Σύριων ξεκίνησε στις 2 περίπου τα ξημερώματα στις 19 Ιανουαρίου 2014 από τα τουρκικά παράλια (Ντάτσα) με προορισμό την Σύμη.

Στο πολυεστερικό σκάφος με τους μετανάστες, κυβερνήτης ήταν ο 32χρονος ο οποίος μία ώρα αργότερα τους αποβίβασε, ενώ ταυτόχρονα έγινε αντιληπτός από τους λιμενικούς οι οποίοι του έκαναν σήμα να σταματήσει όμως εκείνος επιχείρησε να διαφύγει στα τουρκικά χωρικά ύδατα εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς με αποτέλεσμα να μπουν νερά στο σκάφος και τελικά να βυθιστεί.

Ο 32χρονος συνελήφθη από τους λιμενικούς και στη συνέχεια το ίδιο έγινε και για τον 56χρονο ο οποίος όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση, βρισκόταν στην Σύμη με σκοπό να ελέγχει πότε το πλωτό του λιμενικού βρίσκεται ελλιμενισμένο στο νησί, ώστε να δίνει το «πράσινο φως» για την μεταφορά των μεταναστών.

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί ο 56χρονος φέρεται να έχει συμμετάσχει σε πέντε τουλάχιστον περιπτώσεις μεταφοράς λαθρομεταναστών στα νησιά μας, ενώ είχε «κλειδωθεί» στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών εδώ και αρκετό καιρό.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται και έχει κινηθεί η διαδικασία έκδοσης εντάλματος σύλληψης σε βάρος τους, ακόμη τέσσερα άτομα μέλη του «κυκλώματος» τα οποία βρίσκονται στην Τουρκία.

Στο «κύκλωμα» διακίνησης παράνομων μεταναστών στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο 56χρονος, υπήρχαν άλλα τέσσερα άτομα Τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν συγκεκριμένους ρόλους.

Ειδικότερα, ο πρώτος εξ αυτών ο οποίος φέρεται και ως ο «εγκέφαλος» του «κυκλώματος» συγκέντρωνε τους παράνομους μετανάστες στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί τους επιβίβαζε σε λεωφορεία προκειμένου να μεταβούν στη Σμύρνη, στο Μποντρούμ ή σε άλλες περιοχές στα τουρκικά παράλια, ανάλογα με το νησί για το οποίο προορίζονταν.

Από το Μποντρούμ ή το Μαρμαρίς, ένας δεύτερος Τούρκος τους παραλάμβανε και τους μετέφερε στο λιμάνι για να επιβιβαστούν στο σκάφος με το οποίο θα γίνονταν η μεταφορά.

Εκεί τους αναλάμβανε ένας τρίτος Τούρκος ο οποίος τους επιβίβαζε και φρόντιζε να καταγράφει τα στοιχεία τους. Μόλις ο 56χρονος από τη Σύμη έδινε το «πράσινο φως», ξεκινούσε το ταξίδι για τα νησιά μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 32χρονος ήταν η πρώτη φορά που μετέφερε παράνομους μετανάστες στην περιοχή μας, αφού το «κύκλωμα» χρησιμοποιούσε συνήθως συγκεκριμένο άτομο ( το ίδιο κάθε φορά) για καπετάνιο, ο οποίος όμως αδυνατούσε να πραγματοποιήσει το τελευταίο ταξίδι.

Τα στοιχεία και των τεσσάρων Τούρκων είναι γνωστά στις διωκτικές αρχές της περιοχής μας, οι οποίες και ερευνούν την υπόθεση.

Οι διώξεις και οι απολογίες
Σε βάρος των εμπλεκομένων η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για:

- Μεταφορά λαθρομεταναστών εκ κερδοσκοπίας κατά συρροή από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και παράνομη είσοδο στη χώρα για τον 32χρονο καπετάνιο

- Διευκόλυνση μεταφοράς λαθρομεταναστών εκ κερδοσκοπίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και κατά συρροή, καθώς και συγκρότηση και ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση που δρα στην Ελλάδα και στην Τουρκία για τον 56χρονο «μεσολαβητή» και τους άλλους τρεις Τούρκους

- Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ηθική αυτουργία στη μεταφορά λαθρομεταναστών εκ κερδοσκοπίας για τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» Τούρκο υπήκοο

Χθες το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 32χρονο για την πρώτη κατηγορία, χωρίς όμως την επιβαρυντική διάταξη περί «κινδύνου σε άνθρωπο», ενώ για τον 56χρονο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή συνδρομή σε μεταφορά λαθρομεταναστών.

Ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου απολογήθηκαν οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχτηκαν ότι συμμετείχαν στην μεταφορά των λαθρομεταναστών, την οποία όμως τόνισαν ότι έκαναν για πρώτη φορά, επειδή είχαν ανάγκη τα χρήματα.

Αλλάζοντας αρκετά σημεία από τις προανακριτικές καταθέσεις που είχαν δώσει οι δύο Τούρκοι επεσήμαναν πως δεν είναι μέλη «κυκλώματος» διακίνησης παράνομων μεταναστών, ούτε συμμετέχουν σε κάποια οργάνωση και πως τα άτομα που φέρονται να ασχολούνται με αυτό, ουδέποτε τα έχουν συναντήσει παρά μόνο έχουν ακούσει ότι διακινούν λαθρομετανάστες.

Ειδικότερα, ο 32χρονος είχε πει πως δέχτηκε να μεταφέρει τους μετανάστες στη Σύμη καθώς με τα χρήματα που θα έπαιρνε θα πλήρωνε ποινή που του έχει επιβληθεί από τα τουρκικά δικαστήρια, ενώ καθαρά για οικονομικούς λόγους είχε πει ότι έκανε τον μεσολαβητή και ο 56χρονος συγκατηγορούμενός του.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *