ροή ειδήσεων

Απογευματικά χειρουργεία στο ΕΣΥ έναντι αμοιβής

Της Ελένης Πετροπούλου

Ανοίγουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ και το απόγευμα, στα πρότυπα των απογευματινών ιατρείων. Οι ασθενείς που επιθυμούν... να παρακάμψουν τυχόν λίστες αναμονής αλλά και να επιλέξουν τον γιατρό που θα τους χειρουργήσει, θα μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν και το απόγευμα καταβάλλοντας τη σχετική αμοιβή.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στην Βουλή. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή μπορούν να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα νοσηλείας τους.

Οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη των νοσοκομείων στην ολοήμερη λειτουργία, όπως επίσης και οι προϋποθέσεις για γιατρούς και λοιπό προσωπικό, η αμοιβή κ.α θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα το νομοσχέδιο επιτρέπει την καταβολή τιμητικών αμοιβών από φαρμακευτικές εταιρίες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που συμμετέχουν σε επιστημονικές εκδηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι η αμοιβή θα καταβάλλεται από τον διοργανωτή αποκλειστικά μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και Ανάπτυξης.

Η τιμητική αμοιβή αφορά συμμετοχή σε συνέδρια και προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικής άδειας από τον φορέα όπου απασχολείται το προσωπικό. Πιο αναλυτικά, «...επιτρέπεται στους ιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας, όπως 'Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων' για φάρμακα και θεραπείες, με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και οργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες, με ή χωρίς αμοιβή, εφόσον έχουν λάβει σχετική άδεια από τον φορέα που τούς εποπτεύει...».

Το άρθρο 31 περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα φαρμακεία, που ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των φαρμακοποιών. Ειδικότερα, επιτρέπεται η λειτουργία υποστηρικτικού αποθηκευτικού χώρου σε διαφορετικό και ανεξάρτητο κτήριο, εντός της ίδιας περιφέρειας. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά τα φαρμακεία, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα χώρου, υποστηρίζοντας δε ότι εξυπηρετεί άλλα κανάλια διανομής όπως σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα συστέγασης των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως ιατρεία, οδοντιατρεία -χωρίς να απαιτείται εταιρική σχέση μεταξύ τους – με καταστήματα οπτικών, εργαστήρια αισθητικής κ.α. Από τη σχετική ρύθμιση αποκλείονται τα διαγνωστικά κέντρα, τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, οι μονάδες αιμοκάθαρσης κ.α.

Σχετικά με την αιμοδοσία, το νομοσχέδιο επισημαίνει ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των αιμοδοτών ενώ σταδιακά θα μειωθεί και ο αριθμός των εισαγόμενων μονάδων. Για το λόγο αυτό, θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τους εθελοντές αιμοδότες, με απόφαση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Τέλος, υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν στις μεταμοσχεύσεις, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την ψυχική υγεία.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *