ροή ειδήσεων

Οι υποψήφιοι για τα οικολογικά αντι-βραβεία - συμμετοχή για το Πρασονήσι

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης βάζει για πρώτη φορά σε ανοιχτή ψηφοφορία τις υποψηφιότητες που είχαν μέσα στο 2014 αντι-οικολογική δράση...


Κάθε χρόνο εξελίσσονται τα βραβεία αντι-οικολογικής δράσης που έχει θεσμοθετήσει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Από φέτος, πρώτη φορά, οι υποψηφιότητες εκτίθενται σε ανοιχτή ψηφοφορία για όποιον θέλει να καταθέσει τη γνώμη του, έως τις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στη διεύθυνση http://ecology-salonika.org/2010/06/02/ecological-anti-awards-2014/.

● Στην κατηγορία «Πλανήτης γη», πρώτος υποψήφιος είναι ο απερχόμενος Βέλγος Επίτροπος Εμπορίου Karel De Gucht, ο οποίος δήλωσε σχετικά με τις αδιαφανείς συνομιλίες της Διατλαντικής Συμφωνίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (ΤΤΙΡ) μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ ότι «Η συμφωνία θα έχει στρατηγικά οφέλη για την Ευρώπη». Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth, το υποτιθέμενο ενδιαφέρον διευκόλυνσης του διεθνούς εμπορίου αποκρύπτει επιδιώξεις περαιτέρω υποβάθμισης των ρυθμίσεων προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Τη δεύτερη υποψηφιότητα μοιράζονται οι εταιρείες Bayer και Syngenta, για την προσφυγή τους στο Ευρω-δικαστήριο κατά των απαγορεύσεων των φυτοφαρμάκων τους που αφανίζουν τις μέλισσες. Η τρίτη υποψηφιότητα ανήκει στον απερχόμενο Γερμανό Επίτροπο Ενέργειας Günther Oettinger που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αφαιρέσει οποιαδήποτε φιλοδοξία από το κλιματικό και ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε. για το 2030 προς όφελος των ενεργοβόρων βιομηχανιών και των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων που μένουν πιστές στα ορυκτά καύσιμα.

Οι ελληνικές υποψηφιότητες

● Στην κατηγορία «Ελληνική πρωτοπορία», πρώτος υποψήφιος ο υπουργός πετρελαίων και μεταλλαγμένων (πρ. ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, για: α) το πράσινο φως στα μεταλλαγμένα, β) την άνευ όρων διευκόλυνση των πετρελαϊκών εξορύξεων, γ) τις προτάσεις που προβλέπουν ότι «θα υπάρχει απόλυτη προστασία στον στενό πυρήνα των προστατευόμενων περιοχών, ενώ θα επιτρέπονται επενδύσεις και εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη ζώνη», εννοώντας κυρίως εξορυκτικές δραστηριότητες, και δ) την υπογραφή της Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για την κατασκευή του νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ με καύσιμο μαζούτ στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου, στη θέση Πρασονήσι, η οποία είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000.

Τη δεύτερη υποψηφιότητα μοιράζονται το υπουργείο Οικονομικών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, ενώ η τρίτη υποψηφιότητα αφορά το υπ. Ανάπτυξης, για τη σπουδή να φέρει τους διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα μέτρα των εργολάβων και να διασφαλίσει με καραμπινάτους συμβατικούς όρους περί «εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποβλήτων» τα συμφέροντα και τις εισπράξεις τους από τους πολίτες και τις περιφέρειες.

● Στην κατηγορία «Πρωτεύουσα των Βαλκανίων», πρώτος υποψήφιος ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Νίκος Παπαδάκης, για τις δηλώσεις του σχετικά με το δημοψήφισμα για το νερό που έγινε στη Θεσσαλονίκη και στο οποίο οι πολίτες είπαν σε συντριπτικό ποσοστό 98% «όχι» στην ιδιωτικοποίηση. Ο Ν. Παπαδάκης υπερασπίστηκε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης λέγοντας πως η χώρα είναι υπό κατάρρευση και ότι η κρατική περιουσία δεν μας ανήκει.

Δεύτερος υποψήφιος το ΤΑΙΠΕΔ για τη φαεινή ιδέα τού εν κρυπτώ ξεπουλήματος τμήματος 19 στρεμμάτων της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων 110 ακινήτων και παραλιών (ακόμα και την Ελαφόνησο!) και τρίτος υποψήφιος ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, που αντιμετώπισε με… «επιτυχία» το πρόβλημα της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των μικροσωματιδίων τον περασμένο χειμώνα!

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *