ροή ειδήσεων

Μόνο με Χρυσή Αυγή συμπληρώνεται ο αριθμός των 120 που απαιτείται για το δημοψήφισμα

Θεωρείται δύσκολο να προσμετρηθούν οι υπογραφές των βουλευτών του ΚΚΕ μαζί με αυτές των υπολοίπων...

Σενάρια, εκτιμήσεις και ετερόκλιτες ερμηνείες του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής έχει πυροδοτήσει η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή» ΔΕΗ.

Εως αυτή την στιγμή αναμένεται η κατάθεση τουλάχιστον τεσσάρων διαφορετικών προτάσεων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από το ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνυπογράψουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και ενδεχομένως οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, από το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και τη Χρυσή Αυγή. Το σκεπτικό των προτάσεων διαφέρει. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί ως προς το διά ταύτα, εκτός της πρότασης του ΚΚΕ που ζητά δημοψήφισμα για όλους τους «ενεργειακούς» νόμους από το 1999 έως σήμερα.

Στην ουσία, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χ.Α. ζητούν δημοψήφισμα μόνο για τη «μικρή» ΔΕΗ, ενώ το ΚΚΕ για τουλάχιστον πέντε νόμους μεταξύ των οποίων και αυτός της «μικρής» ΔΕΗ.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των παραπάνω κομμάτων ζητούν να αθροιστούν οι υπογραφές των διαφορετικών προτάσεων - πλην αυτών της Χρυσής Αυγής για ευνόητους πολιτικούς λόγους - προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 120.

Από την πλευρά του το Προεδρείο της Βουλής εξηγεί ότι θα προσμετρηθούν εφόσον οι προτάσεις είναι «ομοειδείς», για να επανέλθουν οι εκπρόσωποι, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο του 2008 όταν ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας είχε συναθροίσει τις υπογραφές των προτάσεων ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ για δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα.

Προσθέτουν -για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία- πως το ΠΑΣΟΚ τότε ήταν υπερ της Συνθήκης της Λισαβόνας, το ΚΚΕ κατά και παρόλα αυτά οι προτάσεις προσμετρήθηκαν ως «κοινό αίτημα».

Παρά, όμως, τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο εκείνων των προτάσεων ήταν «πανομοιότυπο» όπως προκύπτει και από τα έγγραφα που παρουσιάζει το protothema.gr.



Τα κόμματα είχαν μεν εκ διαμέτρου διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, ωστόσο το αίτημα που κατέθεσαν στην Βουλή ήταν το ίδιο.



Υπό αυτά τα δεδομένα λοιπόν θεωρείται δύσκολο να προσμετρηθούν οι υπογραφές των βουλευτών του ΚΚΕ μαζί με αυτές των υπολοίπων. Αυτό σημαίνει ότι για να συμπληρωθούν οι 120 υπογραφές και να γίνει αποδεκτό το αίτημα, χρειάζονται οι βουλευτές της Χ.Α.






protothema.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *