ροή ειδήσεων

Το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης «απάλλαξε» στρατιωτικό με δυο ανήλικα παιδιά, από δυσβάστακτες, λόγω κρίσης, δόσεις στεγαστικού δανείου!!!!!!

Μια δικαστική απόφαση-σταθμό εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, διατηρώντας ζωντανό το όνειρο μιας οικογένειας, ενός 40χρονου στρατιωτικού...
με δύο ανήλικα παιδιά και άνεργη γυναίκα, να μη χάσει το κεραμίδι που με κόπο και μεγάλη προσπάθεια απέκτησε.
Το δικαστήριο μείωσε στο μισό το στεγαστικό δάνειο που πήρε στην αρχή της κρίσης, και πλέον, λόγω της περικοπής του μισθού του, αλλά και της απώλειας της εργασίας της γυναίκας του, δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει.

Έτσι, με τη δικαστική απόφαση που πέτυχε ο αιτών, με τη βοήθεια του δικηγόρου του Χρήστου Δαγιέλλη, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η δόση που θα πληρώνει μηνιαίως, μειώνεται στα 200 ευρώ απ' τα περίπου 1.000 που ήταν.
Για ακόμη 20 χρόνια, θα πληρώνει δόσεις ύψους 283 ευρώ το μήνα, ώστε το σπίτι που αγόρασε - μια οριζόντια ιδιοκτησία, ένα τριάρι 74 τετραγωνικών μέτρων σε χωριό έξω απ' τη Μυτιλήνη -, να μείνει δικό του.

Ανατροπή λόγω κρίσης

Όταν η τετραμελής οικογένεια του 40χρονου σήμερα στρατιωτικού αποφάσισε να αποκτήσει τη δική της στέγη το 2008 και να γλυτώσει απ' τα νοίκια, ο ίδιος είχε μηνιαίο μισθό περί τα 1.700 ευρώ, ενώ δούλευε ως ιδιωτική υπάλληλος και η σύζυγός του.
Για να μπορέσουν να αγοράσουν το σπίτι τους, πήραν στεγαστικό δάνειο απ' το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, περίπου 134.000 ευρώ, καθώς και καταναλωτικό δάνειο από τράπεζα, ύψους 10.000 ευρώ.
Η μηνιαία δόση για την αποπληρωμή των δανειακών τους οφειλών έφτανε τα 1.000 ευρώ, αλλά με τη βοήθεια και του μισθού της συζύγου, η οικογένεια μπορούσε να αντεπεξέλθει και να τα βγάλει πέρα.
Αυτά, για τα δύο πρώτα χρόνια, γιατί στα τέλη τού 2010 η μητέρα έμεινε άνεργη. Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησαν, την απέλυσαν γιατί δεν πήγαινε καλά η επιχείρηση που δούλευε κι ήταν η μόνη σε σχέση με τους συναδέλφους της που στο σπιτικό της έμπαινε σταθερός μισθός και δε θα αντιμετώπιζε βιοποριστικό πρόβλημα.
Ένα χρόνο μετά, μειώθηκε δραματικά και ο μισθός του στρατιωτικού, που έφτασε στα 1.200 ευρώ. Μη έχοντας άλλη επιλογή, για να μπορεί να βάζει βενζίνη και να πηγαίνει στο στρατόπεδο όπου υπηρετεί κι απέχει αρκετά χιλιόμετρα απ' την περιοχή που είναι το σπίτι του, αλλά και για να μην υποσιτιστούν τα παιδιά του, ο στρατιωτικός σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις.
Παράλληλα κινήθηκε δικαστικά, και με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το δικαστήριο πριν ένα χρόνο περίπου, ξεκίνησε να καταβάλλει έναντι των οφειλών του μηνιαία δόση της τάξης των 100 ευρώ.

Στο μισό το δάνειο

Η υπόθεση εκδικάστηκε πριν ενάμιση μήνα και το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης με προχθεσινή απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του στρατιωτικού για τη ρύθμιση των οφειλών του, και προς το τραπεζικό ίδρυμα και προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διαγράφοντας το ποσό των 70.000 ευρώ εκ του συνολικού ποσού οφειλής των περίπου 144.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, με την ίδια απόφαση εξαίρεσε απ' τον κίνδυνο εκποίησης την κύρια κατοικία του και τα δύο Ι.Χ. μικρού κυβισμού οχήματα του ίδιου και της συζύγου του.
Όπως εξήγησε ο κ. Δαγιέλλης, το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης με την απόφασή του καθόρισε μηνιαίες καταβολές προς τα τραπεζικά ιδρύματα ποσού 200 ευρώ για τέσσερα έτη και εν συνεχεία, μετά την πάροδο των τεσσάρων ετών, μηνιαίες καταβολές 283,35 ευρώ επί 20 έτη.
«Το δικαστήριο με την απόφασή του αυτή κατέστησε δυνατή την ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων, κυρίως όμως εξασφάλισε την αξιοπρεπή διαβίωση του αιτούντα και της οικογενείας του», σημείωσε ο κ. Δαγιέλλης, τονίζοντας πως για τη δικαστική ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, κατά τις διατάξεις τού Ν. 386/2010, όπως αυτός ισχύει μετά την τροποποίησή του από το Ν. 4161/2013, πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην προκειμένη περίπτωση «το δικαστήριο εφάρμοσε ορθά το νόμο, έλαβε υπόψη του το ύψος των συνολικών οφειλών του αιτούντος προς τις πιστώτριες τράπεζες, την οικονομική κατάσταση του ίδιου και της οικογενείας του, τα έξοδα για την κάλυψη των βασικών βιοτικών τους αναγκών και κατέληξε σε ασφαλή δικανική κρίση, επιτρέποντας σε μία οικογένεια να ζήσει αξιοπρεπώς και να συνεχίσει να αποτελεί μέρος του κοινωνικού συνόλου».
http://peiratikoreportaz.blogspot.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *