ροή ειδήσεων

ΒΟΜΒΑ: Πασίγνωστη εταιρεία ετοιμάζεται να βάλει ΛΟΥΚΕΤΟ και να ρίξει ΚΑΝΟΝΙ στην αγορά αν δεν βρεθεί ΑΜΕΣΑ επενδυτής!!! (PHOTO)

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα φαντάζει το μέλλον των....
Κυπριακών Αερογραμμών.

Δεν υπάρχει υπαλλακτικό σενάριο για τον κρατικό αερομεταφορέα, χωρίς την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή

Στα χέρια του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Γιώργου Γεωργίου, βρίσκονται οι εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, τόσο για το σχέδιο δράσης για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή όσο και για το «σχέδιο Β». Οι εκθέσεις στάλθηκαν χθες από τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο, θα «λογοδοτήσει» ενώπιον κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής σε σχέση με τη μέχρι σήμερα διαχείριση, αλλά κυρίως για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών. Η κοινή συνεδρίαση ενδέχεται να ορισθεί την 4η Ιουλίου και κρίνεται ως σκόπιμη, αφού το θέμα της πώλησης της χρονοθυρίδας, αν και θα τύχει κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι ήδη γεγονός, με όλα τα φώτα να στρέφονται πλέον στο τι μέλλει γενέσθαι με τον κρατικό αερομεταφορέα.

Η σκληρή πραγματικότητα
Μπορεί η εταιρεία να κατάφερε κάτω από αντίξοες συνθήκες να επιβιώσει τους τελευταίους δεκατρείς μήνες, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή, παρά την ένεση $31 εκατ. από την πώληση της τρίτης χρονοθυρίδας στο Χίθροου. Το σενάριο «επενδυτής ή λουκέτο» δεν είναι μόνο υπαρκτό, αλλά είναι το μοναδικό. Και αυτό, γιατί από τη μια τα χρήματα αυτά αρκούν μόνο για το 2015, ενώ από την άλλη το περιβόητο «Σχέδιο Β» δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», στο υπαλλακτικό σχέδιο, όπως αυτό προωθείται, υπάρχει ρητή πρόνοια ότι η Κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να χρηματοδοτήσει την όποια νέα εταιρεία συσταθεί.
Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του υπαλλακτικού σχεδίου έχουν προχωρήσει αρκετά και αναμένεται εντός τριών μηνών να είναι έτοιμο. Το χρονικό αυτό σημείο είναι κρίσιμο, καθώς η απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. αναμένεται εντός του φθινοπώρου. Μέχρι τότε θεωρείται αδύνατο να είναι έτοιμο το «Σχέδιο Β», αφού το ενδεχόμενο «μη αποδοχής του σχεδίου αναδιάρθρωσης και κλήσης για επιστροφή από την εταιρεία των κρατικών ενισχύσεων», είναι το πιθανότερο.

Το προνοεί… το «σχέδιο Β»
Μιλώντας στη «Σ», ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Τώνης Αντωνίου ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός, λέγοντας ότι «το συντομότερο δυνατόν πρέπει να ετοιμαστεί το υπαλλακτικό σχέδιο, αν δεν θέλουμε να μείνουμε χωρίς κρατικό αερομεταφορέα».



Σε ό,τι αφορά δε τις λεπτομέρειές του, το «σχέδιο Β» προνοεί κλείσιμο της εταιρείας και άνοιγμα νέας αυθημερόν (κάτι που έγινε με πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες). Κάτι, όμως, που αυτόματα μεταφράζεται σε πλεονασμό του συνόλου του προσωπικού, το οποίο θα εναποθέσει τις ελπίδες του για συνέχιση της εργοδότησής του, στις προθέσεις του όποιου στρατηγικού επενδυτή, εάν και εφόσον αυτός βρεθεί. Πάντως, για σκοπούς προετοιμασίας της εταιρείας, έχουν ήδη κατατεθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην Πολιτική Αεροπορία, κυρίως σε ό,τι αφορά πολλά τεχνικά ζητήματα, ώστε εάν χρειαστεί, να εκδοθεί νέα άδεια αεροπλοΐας προς όφελος της νέας εταιρείας, αφού οι Κυπριακές Αερογραμμές θα έχουν κλείσει και άρα θα έχουν χάσει και τη σχετική άδεια.

Ενδιαφέρον μεν, αλλά...
Τα σενάρια, όπως προαναφέρθηκε, θα κατατεθούν και θα επεξηγηθούν λεπτομερώς στη συνεδρίαση των δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Θα πρέπει, μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από μέλος της Επιτροπής, «να ανοίξουν τα χαρτιά τους για όλα, ώστε το Κοινοβούλιο ως το αρμόδιο σώμα ελέγχου των κυβερνητικών αποφάσεων, να γνωρίζει ποιο είναι το μέλλον του κρατικού αερομεταφορέα».

Στη συνεδρίαση αναμένεται να κληθούν τα μέλη της Επιτροπής (Υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου, Γενική Λογίστρια και Πρόεδρος Δ.Σ εταιρείας), που ανέλαβε την ευθύνη για τη διαχείριση πιθανών επενδυτών, οι οποίοι, όπως πληροφορείται η «Σ», αποτείνονται πρώτα σε ελεγκτικό οίκο και υπογράφουν σχετικά έγγραφα αρχικού ενδιαφέροντος. Πριν το ενδιαφέρον αυτό φτάσει ενώπιον της διυπουργικής επιτροπής, γίνεται εκτίμηση της ποιότητας του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον συμβεβλημένο με την εταιρεία και την κυβέρνηση ελεγκτικό οίκο.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεν υπαρκτό, αλλά για να εκδηλωθεί στην πράξη χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις πιθανών επενδυτών, οι οποίοι πέραν του αρχικού ενδιαφέροντος έχουν προχωρήσει τη διαδικασία υπογράφοντας με την εταιρεία συμφωνίες εμπιστευτικότητας, ώστε να τους παραχωρηθούν πρόσθετα στοιχεία, οικονομικά και περιουσιακά, από αυτά που δίνονται με την υπογραφή του αρχικού ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τώνης Αντωνίου παρουσιάστηκε με δηλώσεις του στη «Σ» συγκρατημένα αισιόδοξος, σημειώνοντας μόνο ότι «εάν η κυβέρνηση μαζί με την εταιρεία δουλέψουν από κοινού και απευθείας με τους πιθανούς επενδυτές, τότε, αν και χρειάζεται πολλή δουλειά, ο στόχος διάσωσης της εταιρείας μπορεί να επιτευχθεί». Ο ίδιος δήλωσε, πάντως, απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις, ότι, παρά την πώληση μεγάλου μέρους της περιουσίας των Κυπριακών Αερογραμμών, παραμένουν μια ελκυστική επένδυση λόγω της ιστορίας που φέρει το όνομά τους αλλά και λόγω του μικρού ποσού που χρειάζεται να επενδυθεί.

Σε κλειστούς λογαριασμούς τα $31 εκ. από τη χρονοθυρίδα
ΟΔΗΓΙΕΣ από το Υπουργείο Οικονομικών για το πού να καταθέσει τα $31 εκατ. που έλαβε ως αντίτιμο για την πώληση της τρίτης χρονοθυρίδας στο Χίθροου, αναμένει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η Κυβέρνηση ευνοεί την κατάθεσή τους σε κυπριακές τράπεζες προς ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η συμβουλή του Υπουργείου Οικονομικών ζητήθηκε για σκοπούς καλύτερης επένδυσης των χρημάτων ελέω των καταθετικών επιτοκίων.
Τα χρήματα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν το 2014, αλλά για κάλυψη των αναγκών το 2015, αν και εφόσον η εταιρεία παραμείνει εν ζωή. Παράλληλα, η κατάθεσή τους σε κλειστούς λογαριασμούς βοηθά στην έγκριση του σχεδίου Β, καθώς η Επιτροπή Άτλαντας του Υπουργείου Συγκοινωνιών απαιτεί για σκοπούς ασφάλειας να πιστοποιείται η βιωσιμότητα της εταιρείας για μια σειρά ετών. Με τα $31 εκατ. ικανοποιείται η απαίτηση, άρα ανοίγει ο δρόμος, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, για έγκριση της άδειας πτήσεων της νέας εταιρείας, που θα προκύψει σε περίπτωση λουκέτου των Κυπριακών Αερογραμμών.
sigmalive



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/7/14 20:51

    απο οτι καταλαβαινετε,δεν παει να ειναι γεματα τα αεροπλανα,γεματες οι γραμμες και γεματα τα ταμεια,απο την στιγμη που υπαρχουν τροκτικα που ροκανιζουν για λογαριασμο των 5 μεγαλων εταιριων,στο τελος θα την κλεισουν και αυτη.δεν υπαρχουν πλεον ηγετες.δουλοι σκυμενοι στα συμφεροντα των μεγαλων.καληνυχτα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *