ροή ειδήσεων

Δημοσίευμα ΣΟΚ από τη γερμανική Die Welt: Η Τουρκία μπορεί να φτιάχνει πυρηνικά όπλα!



Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, ένας από τους λόγους που η BND,... η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, παρακολουθεί την Άγκυρα, θα μπορούσε να είναι ένα τουρκικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, το οποίο η Τουρκία εξελίσσει κρυφά. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η BND διαθέτει αυξημένες ενδείξεις πως ο R. T. Erdogan επιθυμεί να εξοπλίσει πυρηνικά τη χώρα του. Μέχρι σήμερα πληροφορίες ήθελαν την BND να κατασκοπεύει την Άγκυρα για άλλους λόγους: για την εισροή ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία, για το λαθρεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών και την παρουσία Κούρδων μαχητών, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Die Welt αναφέρει ότι η Τουρκία ανέθεσε το 2011 στη ρωσική εταιρεία Rosatom να χτίσει ένα μεγάλο αντιδραστήρα στις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το τουριστικό κέντρο της Αττάλειας. Δύο χρόνια αργότερα, υπήρξε παρόμοια συμφωνία με μια γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία. Η εφημερίδα εξηγεί στη συνέχεια ότι συνήθως στην περίπτωση ενός πυρηνικού εργοστασίου για ειρηνικούς σκοπούς, οι εταιρείες καταλήγουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για να παρέχουν το απαραίτητο ουράνιο και να λάβουν τα πυρηνικά απόβλητα μετά το τέλος της διαδικασίας. Ωστόσο, η Άγκυρα απέφυγε να συμφωνήσει σε αυτόν τον όρο, θέλοντας να ελέγχει η ίδια το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου και της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων. "Αυτό το κομμάτι της πυρηνικής διαδικασίας είναι κρίσιμο για κάθε κράτος που θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει τις ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, αυτό έχει μία μόνο λογική εξήγηση: επιθυμεί να συγκεντρώσει υλικό για μια βόμβα πλουτωνίου" τονίζει η εφημερίδα

Ταυτόχρονα προειδοποιεί πως τα κενά στις πυρηνικές συμφωνίες της Τουρκίας αφήνουν ανοιχτό «παραθυράκι» και για εμπλουτισμό ουρανίου, απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Η ίδια η Άγκυρα, πάντως, αρνείται ότι επιθυμεί τον εμπλουτισμό ουρανίου. Στο δημοσίευμα της Die Welt αναφέρεται, επίσης, πως υπάρχουν ενδείξεις για ανταλλαγές επιστημονικών στοιχείων για τα πυρηνικά της Τουρκίας με το Πακιστάν. "Τα σχέδια αυτά αποτελούν ισχυρή ένδειξη ενός συνεχιζόμενου προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων", διαμηνύει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: bankingnews

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *