ροή ειδήσεων

Αύξηση εσόδων για τα ξενοδοχεία έως και 35%



Νέες ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό, δημιουργεί η πιστοποίηση της προσβασιμότητας... των ελληνικών ξενοδοχείων σε άτομα με αναπηρίες, γεγονός που θα "ανοίξει" την τεράστια αυτή αγορά στη χώρα μας.
Ενδεικτικό του μεγέθους της αγοράς αυτής είναι ότι τα άτομα με αναπηρία ανέρχοντα στο 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ξεπερνούν το 1 δισ., και ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών ταξιδεύουν για τουρισμό.
Μάλιστα με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΟΟΣΑ, 2,2 δισ. άτομα (33% του παγκόσμιου πληθυσμού) είναι οι φίλοι και οι συγγενείς ατόμων με αναπηρία. Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι το 50% του παραπάνω πληθυσμού θα ταξίδευε περισσότερο εάν υπήρχε μεγαλύτερη προσβασιμότητα.
Ωστόσο, ποσοστό 60% έχει αρνητική τουριστική εμπειρία, σε σχέση με τον μέσο ταξιδιώτη χωρίς ανάγκες προσβασιμότητας, ενώ το 50% δηλώνει ότι η πραγματική κατάσταση που συναντούν στα ξενοδοχεία είναι χειρότερη από τη διαφημιζόμενη.
«Τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν ν’ αυξήσουν τουλάχιστον κατά 35% τα έσοδά τους, εάν επενδύσουν στην προσβασιμότητα», εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Peoplecert κ. Βύρων Νικολαΐδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι η ευρεία υιοθέτηση του προτύπου από τον ξενοδοχειακό κλάδο είναι καθοριστικής σημασίας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών φιλοξενίας και ισότιμης εξυπηρέτησης, σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες του καθενός.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία φιλοδοξεί να υιοθετηθεί στην εγχώρια και διεθνή αγορά, το ελληνικό πρότυπο πιστοποίησης προσβασιμότητας για ξενοδοχειακές υποδομές και προσωπικό.
Το Accessibility Pass (www.accessibilitypass.org) αποτελεί καινοτόμο πρωτοβουλία, αποτέλεσμα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εχει αναπτυχθεί από τον φορέα πιστοποίησης Peoplecert, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα διεθνές σήμα πιστοποίησης ξενοδοχειακών υποδομών και υπηρεσιών για προσβασιμότητα όλων των κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων (ξεχωριστά σήματα για πολίτες με κινητικές, οπτικές, ακουστικές ή νοητικές αναπηρίες, αλλά και για ηλικιωμένους).
Το πρότυπο έχει ήδη υιοθετηθεί ήδη από 19 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, ενώ το κόστος πιστοποίησης ενός ξενοδοχείου 250 κλινών και του προσωπικού που θα εκπαιδευτεί και θα πιστοποιηθεί ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, σε ετήσια βάση.
Η διαδικασία πιστοποίησης των εγκαταστάσεων είναι ετήσια, ενώ για το προσωπικό η πιστοποίηση ισχύει μια 5ετία.
Επίσημα το Accessibility Pass, θα ξεκινήσει να διατίθεται από την ερχόμενη εβδομάδα στην ελληνική αγορά και από τον Ιανουάριο του 2015 διεθνώς, καθώς ήδη έχουν γίνει επαφές με ξενοδοχειακές αλυσίδες και ταξιδιωτικούς οργανισμούς. Το κόστος του πιστοποιητικού διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ για μια μονάδα περίπου 200 δωματίων και ανανεώνεται κάθε χρόνο για τις υποδομές και κάθε πενταετία για το προσωπικό.
Δεδομένου ότι η γενική ζήτηση για προσβασιμότητα στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 127 εκατ. ανθρώπους, αριθμό που αντιπροσωπεύει το 27% του ευρωπαϊκού πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το θέμα του ισότιμου και προσβάσιμου τουρισμού βρίσκεται σε άμεση προτεραιότητα τα τελευταία έτη. Με την Οδηγία ΕΕ95/57/ΕC του 2011, η ΕΕ απαιτεί τα κράτη - μέλη να συμπεριλαμβάνουν στοιχεία προσβασιμότητας στα στατιστικά στοιχεία τουριστικών καταλυμάτων, ενώ η ομάδα εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου εργάζεται πάνω στη σύνταξη μιας «Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας» («European Disability Act – EEA»), η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην επιβολή μιας ελάχιστης προσβασιμότητας στα τουριστικά καταλύματα πάνω από έναν ορισμένο αριθμό κρεβατιών, ως προϋπόθεσης για τη λήψη οποιασδήποτε μορφής κοινοτικής ή κρατικής επιδότησης.
Πιο συγκεκριμένα, το πρότυπο:
* αξιολογεί την προσβασιμότητα των ξενοδοχείων και των συνεδριακών κέντρων μέσω επιτόπιων μετρήσεων από εξουσιοδοτημένους επιθεωρητές και προσφέρει έτσι αντικειμενική κατάταξη με βάση την προσβασιμότητά τους, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για να μπορεί κάθε πολίτης να πραγματοποιεί μια σωστή και εμπεριστατωμένη επιλογή προσβάσιμων γι’ αυτόν καταλυμάτων.
* περιλαμβάνει σχετικό σύστημα εκπαίδευσης, εξέτασης και πιστοποίησης για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο, εξασφαλίζοντας ότι κάθε πιστοποιημένο μέλος του προσωπικού έχει λάβει την απαραίτητη κατάρτιση και τις γνώσεις που του επιτρέπουν να εξυπηρετήσει σωστά κάθε πελάτη με αναπηρία.
* κατατάσσει την προσβασιμότητα των ξενοδοχείων και συνεδριακών κέντρων και απονέμει ξεχωριστά επίπεδα πιστοποίησης (A, ΑΑ, ΑΑΑ, ΑΑΑ+) για κάθε τύπο προσβασιμότητας.
* ενσωματώνει έξι διεθνώς αποδεκτά εθνικά πρότυπα και 22 διεθνείς οδηγίες.
* έχει αξιολογηθεί και φέρει την έγκριση περισσότερων από 20 φορέων σε δέκα χώρες, οι οποίοι ειδικεύονται σε θέματα προσβασιμότητας και τρίτης ηλικίας.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *