ροή ειδήσεων

Φωτοβολταϊκά με εξοικονόμηση ενέργειας και όχι μαζούτ στα ελληνικά νησιά


Τον εγκλωβισμό της χώρας στο μαζούτ και το λιγνίτη καταλογίζει στον υπουργό Περιβάλλοντος,.... Γιάννη Μανιάτη η Greenpeace και κάνει λόγο για “ένα σχέδιο που θα κοστίσει στις σημερινές και τις επόμενες γενιές δισεκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες ζωές”.

Το ελληνικό γραφείου της διεθνούς ΜΚΟ κάνει λόγο για τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα στα νησιά εξαιτίας της αλόγιστης κατανάλωσης ενέργειας,η οποία σχετίζεται με την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη. Καταλογίζει δε στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παντελή απουσία ενός αποτελεσματικού πλέγματος πολιτικών, που θα προωθούσε επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Όπως υποστηρίζει η Greenpeace, η πολιτική του ΥΠΕΚΑ “έχει δημιουργήσει το παράδοξο, οι Έλληνες καταναλωτές να επιδοτούν την ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο από τη ΔΕΗ, ώστε να απολαμβάνουν φθηνή ενέργεια τα θηριώδη, all inclusive ξενοδοχεία, τα οποία αφήνουν ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα στην τοπική κοινωνία”.

Τέλος, η Greenpeace αναφέρει σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος ότι οι δηλώσεις του σχετικά με τα ενεργειακά θέματα της χώρας είναι συχνά άνευ περιεχομένου και οι πολιτικές που εξαγγέλλει ανεπαρκείς και αποσπασματικές.”Θα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη των πρόσφατων τοποθετήσεων σας για την χρηματοδότηση ενεργειακών αναβαθμίσεων από την KfW και τις φοροαπαλλαγές σε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, ωστόσο είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε ότι ακόμα και αν τελικά υλοποιηθούν, θα χρειαστούν πολύ πιο τολμηρά μέτρα” αναφέρει η ΜΚΟ.

Επισημαίνει δε ότι η επιστολή γράφτηκε από την Κύθνο, το νησί στο οποίο η ΔΕΗ το 1983 εγκατέστησε το πρώτο αιολικό και το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη και που 30 χρόνια μετά, όπως και τα υπόλοιπα νησιά βασίζεται στη βρώσιμη ενέργεια της Επιχείρησης που πλέον είναι “50 χρόνια πίσω”.

—Εκστρατεία στη Ρόδο

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Greenpeace βρέθηκε στη Ρόδο όπου παρακολούθησε τις εργασίες για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο μαζούτ στο Πρασονήσι, ένα μοναδικής ομορφιάς και τουριστικής αξίας φυσικό τοπίο.

Η ΜΚΟ καταγγέλλει το ΥΠΕΚΑ ότι επιχειρεί να πνίξει ένα νησί στη ρύπανση και να το εγκλωβίσει στο πετρέλαιο για τις επόμενες δεκαετίες.


Μάλιστα το περίφημο πλοίο Rainbow Warrior και ακτιβιστές της Greenpeace μπλόκαραν συμβολικά το σύστημα εκφόρτωσης μαζούτ του πετρελαϊκού σταθμού της ΔΕΗ στην Σορωνή της Ρόδου με κεντρικό σύνθημα “Όχι άλλα δισ. στο πετρέλαιο”.

Σήμερα η εξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο κοστίζει σε όλους τους πολίτες της Ελλάδας (κυρίως στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις) περίπου 800 εκατ. Ευρώ ετησίωςκαι το κόστος βαίνει αυξανόμενο, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ κανένα σοβαρό πρόγραμμα επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα νησιά. Μόνο η εξάρτηση της Ρόδου από το πετρέλαιο υπολογίζεται θα κοστίσει 1,5 δισ. Ευρώ στους καταναλωτές της ΔΕΗ τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όπως αναφέρει η Greenpeace “η κυβέρνηση που στιγμάτισε ως ακριβές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε ότι η διασύνδεση της Κρήτης θα καθυστερήσει ακόμα και μέχρι το 2024, ενώ αδιαφορεί για τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος και Σαντορίνη, η οποία μάλιστα υπέφερε το περασμένο καλοκαίρι από τα μπλακάουτ”.

Αντίθετα, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει εν λευκώ την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε κρίσιμες ευρωπαϊκές συζητήσεις για την νομοθεσία για τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων.

“Αμφότερες εταιρίες υπονομεύουν ενεργά την υιοθέτηση αυστηρών ευρωπαϊκών ορίων στους ρύπους με απώτερο στόχο την παράταση της λειτουργίας των ρυπογόνων πετρελαϊκών και λιγνιτικών μονάδων και την δυνατότητα κατασκευής νέων χωρίς αυστηρές προδιαγραφές” αναφέρει η Greenpeace.

“Τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να κατασκευάσουν νέες πετρελαϊκές μονάδες, εκτός απόυποκρισία, κρύβουν αδιαφορία για τους εκατομμύρια πολίτες και τις θυσίες που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια. Αν η πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας θεωρεί ότι το μαζούτ είναι η ενεργειακή επιλογή για το μέλλον μας, τότε μας αφήνει ως πολίτες δύο επιλογές: να αποδεχτούμε αυτή την επιλογή και να πληρώσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές το αφόρητο κόστος της ή να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια”, τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η παράταση της εξάρτησης της Ρόδου από το πετρέλαιο με την κατασκευή και λειτουργία της πετρελαϊκής μονάδας σε μία από τις ωραιότερες και ιδιαίτερες παραλίες της χώρας, το Πρασονήσι, θα κοστίσει σε όλους τους Έλληνες καταναλωτές περίπου

—Οι προτάσεις

Οι προτάσεις που καταθέτει η Greenpeace απευθυνόμενη στο υπουργείο είναι:

*Να επιταχύνετε τη διασύνδεση των μη διασυνδεδεμένων νησιών του Αιγαίου (έχετε δρομολογήσει τις μισές Κυκλάδες και την Κρήτη έως το 2024 και δεν έχετε καμία πρόβλεψη για τα υπόλοιπα νησιά όπως η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Λέσβος)

*Να στηρίξετε ουσιαστικά την αυτοπαραγωγή για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιβαρύνονται άδικα από τα πιο ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ (οι αναίτιοι περιορισμοί που έχετε εισάγει ακυρώνουν την αυτοπαραγωγή)
Να προωθήσετε πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου κτιρίων σε ορίζοντα δεκαετίας, ως στρατηγική αναπτυξιακή επιλογή για τη χώρα (έχετε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι σχεδιάζετε την αναβάθμιση μόλις 230.000 κατοικιών έως το 2020)

*Να υποστηρίξετε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φιλόδοξους στόχους για την κλιματική και ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης έως το 2030 (55% μείωση των εκπομπών, 45% συμμετοχή των ΑΠΕ, 40% εξοικονόμηση)

“Το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στην έξυπνη κατανάλωση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, δημοσίευσε νέα μελέτη, η οποία συμπεραίνει ότι στις επόμενες δεκαετίες η κυρίαρχη μορφή ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή θα είναι η ηλιακή. Γίνεται ξεκάθαρο ότι στον αγώνα δρόμου για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, οι χώρες που θα κάνουν καλή εκκίνηση είναι αυτές που θα αποκτήσουν και το οικονομικό πλεονέκτημα” δηλώνει η Greenpeace.

Μάλιστα, στις 6 Οκτωβρίου και ώρα 10.30 το πρωί έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στο πλοίο Rainbow Warrior, στη Μαρίνα Φλοίσβου.

econews

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/10/14 23:23

    μηπως καποιος γνωριζει το περίφημο πλοίο Rainbow Warrior τι εξοπλισμο εχει κ φυσικα με τι κινειται ???
    ΤΧΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *