ροή ειδήσεων

Ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας Δωδεκανήσου, ζητάει ο Βασίλης Υψηλάντης



Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Δένδια, προκειμένου να συμπεριληφθούν... στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια με τους ίδιους όρους και τα αντίστοιχα «κόκκινα» δάνεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, κατάθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Α. Υψηλάντης.

Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι τέσσερις βουλευτές από περιοχές της χώρας που λειτουργούσαν συνεταιριστικές τράπεζες, των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως δήλωσε ο κ. Υψηλάντης οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε είναι το εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νικόλαο Δένδια

Θέμα: Ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των δανειοληπτών των συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση.

Τη χρονική αυτή περίοδο, η Κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο σχετικά με την οριστική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν, χωρίς παράλληλα να προκαλούνται παρενέργειες στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Στη ρύθμιση αυτή είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν και τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν ανακληθεί οι άδειες σε έξι συνεταιριστικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2012 ανακλήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι άδειες λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών, (Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου), τα πελατολόγια και οι καταθέσεις των οποίων κατευθύνθηκαν προς την Εθνική Τράπεζα και τον Δεκέμβριο του 2013 ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας τριών ακόμα συνεταιριστικών τραπεζών (Ευβοίας, Δωδεκανήσου και Δυτικής Μακεδονίας), τα πελατολόγια και οι καταθέσεις των οποίων κατευθύνθηκαν προς την Alpha Bank.

Οι τράπεζες αυτές αποτελούσαν πηγή χρηματοδότησης για δεκάδες χιλιάδες τοπικές επιχειρήσεις. Ένας από τους κύριους λόγους της ανάκλησης των αδειών τους ήταν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που ήταν αναγκαία η κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Με την ανάκληση των αδειών των τραπεζών αυτών, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρέθηκαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης, «εγκλωβισμένοι» στο καθεστώς εκκαθάρισης και αποκομμένοι από το τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μεγάλο κενό σε σχέση με τη χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων. Πολλοί από αυτούς, υπό αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Στην ίδια δύσκολη θέση έχουν περιέλθει και δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων από τις προαναφερόμενες συνεταιριστικές τράπεζες.

Οι ρυθμίσεις των δανειοληπτών των τραπεζών σε εκκαθάριση διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς. Εάν δεν γίνει συγκεκριμένη αναφορά και νομοθετική ρύθμιση για αυτούς τους δανειολήπτες, δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από την επικείμενη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Το γεγονός αυτό θα επιτείνει την οικονομική ασφυξία στις συγκεκριμένες τοπικές αγορές και παράλληλα θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό αφού οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων που θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Για λόγους δεοντολογίας, ίσης αντιμετώπισης των πολιτών και ουσιαστικής ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν στην ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και οι δανειολήπτες των συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, με τους ίδιους όρους, και τα αντίστοιχα «κόκκινα» δάνεια των συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση;

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/10/14 08:56

    ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ Η ΠΟΥΣΤΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ,ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ,ΑΥΤΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ.ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/10/14 12:02

    Όχι να μην γίνει καμία ρύθμιση. Οι μεριδιούχοι θα την επιβαρυνθούν αν γίνει. Να πληρώσουν όλοι όσοι χρωστάν μπας και πάρουμε κανένα ψίχουλο από την εκκαθάριση. Εμείς θα πληρώσουμε τις μαλακίες του Φρόνα και των άλλων που έδιναν δάνεια στους δικούς τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *