ροή ειδήσεων

Σύμη: Οι παράνομοι μετανάστες και η… τουαλέτα των celebrities!



Από τη μία οι πλούσιοι τουρίστες και από την άλλη οι παράνομοι μετανάστες....
Από τη μία η χλιδή και ο πλούτος και από την άλλη ο αγώνας για επιβίωση. Όλα αυτά, όλοι αυτοί σε ένα υπέροχο νησί, τη Σύμη.

Εκεί, στην πανέμορφη Σύμη, ταξίδεψε ο Νίκος Μάνεσης και με την κάμερα της εκπομπής του «60΄Ελλάδα» κατέγραψε όσα συμβαίνουν στο νησί των Δωδεκανήσων.

«Στη Σύμη βλέπεις δύο κόσμους. Καταρχήν είναι Οκτώβριος και οι τουρίστες εξακολουθούν να επισκέπτονται το νησί, βεβαίως οι περισσότεροι είναι ξένοι. Οι πλούσιοι Τούρκοι έχουν κατακλύσει το νησί. Τούρκοι οι οποίοι μάλιστα μιλούν ελληνικά. Η Σύμη είναι ο προσφιλέστερος τόπος διακοπών των Τούρκων που μένουν στα παράλια. Έρχονται διήμερα, τριήμερα, με τα κότερα και τα σκάφη τους. Δηλαδή, η Σύμη είναι η “Μύκονος της Τουρκίας”, μου είπε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε πως «Όταν έρθουν τα πλοία της γραμμής και τα κρουαζιερόπλοια το λιμάνι στην κυριολεξία παραλύει. Υπάρχουν σκηνές παραλογισμού. Οι καταστηματάρχες τραβάνε τουρίστες για να μπουν στα μαγαζιά τους και να φάνε, άμαξες και τρενάκια κάνουν βόλτες τους τουρίστες, αυτοκίνητα μποτιλιαρισμένα κορνάρουν. Γίνεται ένα πανδαιμόνιο γιατί το λιμάνι δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλα καράβια.

Αυτή λοιπόν είναι η μία εικόνα με τους τουρίστες που κατακλύζουν το νησί, και μιλάμε για τουρίστες που οι περισσότεροι έχουν πολλά χρήματα, αρκετοί από αυτούς είναι πλούσιοι Τούρκοι και από την άλλη πλευρά στα ίδια μαγαζιά που κάθονται οι τουρίστες υπάρχουν δεκάδες παράνομοι μετανάστες. Κάθε μέρα δεκάδες μετανάστες βγαίνουν στις παραλίες του νησιού. Εμείς αυτές τις δύο ημέρες που ήμασταν στο νησί μετρήσαμε πάνω από 250 οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Σύμης. Αυτοί λοιπόν οι μετανάστες κάθονται δύο ημέρες και εν συνεχεία με το πλοίο της γραμμής φεύγουν για Αθήνα. Να σημειωθεί ότι δεν περνάνε από ιατρικές εξετάσεις. Αυτό είναι και ένα από τα παράπονα των κατοίκων που φοβούνται για κάποιες ασθένειες. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους, αλλά όλα είναι ανεξέλεγκτα, υπάρχει μια εικόνα η οποία δείχνει ότι το νησί είναι ένας μεταβατικός σταθμός των μεταναστών και όταν λέμε μετανάστες μην φανταστείς ότι όλοι είναι ρακένδυτοι. Τους βλέπεις να κάθονται στα εστιατόρια και τις καφετέριες του νησιού, δηλαδή έχουν χρήματα, αν για παράδειγμα είναι Σύριοι έχουν πουλήσει την περιουσία τους για να φύγουν από τη χώρα τους και να σωθούν από τον πόλεμο.

Αυτές λοιπόν είναι οι δύο όψεις του ίδιους νομίσματος: από τη μια γλέντια και από την άλλη οι μετανάστες με όλα τα προβλήματα. Δηλαδή όπου κοιτάξεις υπάρχουν μετανάστες και τουρίστες. Οι μετανάστες περιφέρονται, οι τουρίστες ξοδεύουν χρήμα, ένα τρελό πράγμα».




Η εκπομπή του ALPHA καταγράφει συγκλονιστικές εικόνες, όπως τη διάσωση λαθρομεταναστών, αλλά και τη σύλληψη δουλεμπόρων. Εικόνες που στο ακριτικό νησί τείνουν να γίνουν καθημερινότητα, αφού εκατοντάδες λαθρομετανάστες χρησιμοποιούν τη Σύμη για να περάσουν στη χώρα μας, θέλοντας να ζήσουν καλύτερα, ενώ όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης: «Μίλησα με μετανάστες και το πρώτο πράγμα που ρώτησα ήταν πόσα χρήματα έδωσαν για να περάσουν από την Τουρκία απέναντι και μου απάντησαν 3 με 4.000 δολάρια. Και στην ερώτησή μου που τα βρήκαν αυτά τα λεφτά μου είπαν ότι είχαν πουλήσει ότι είχαν και δεν είχαν. Εγώ τις κατέγραψα τις απαντήσεις τους αλλά πιστεύω ότι γεννούν κάποια ερωτηματικά για το πώς βρήκαν τόσα χρήματα. Τις ιστορίες τους της ακούσαμε αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Για παράδειγμα, ένας Σομαλός μου είπε ότι ενώ γίνεται εμφύλιος πόλεμος στη χώρα του βρήκε και πούλησε τα σπίτια του, είκοσι χρονών παιδί, και ήρθε στην Ελλάδα με χιλιάδες δολάρια στην τσέπη, εντάξει είναι λίγο περίεργα τα πράγματα που λένε. Με την κάμερα της εκπομπής, καταγράψαμε επίσης τη σύλληψη δουλεμπόρων. Ήταν μια από τις λιγοστές φορές που πιάνουν δουλεμπόρους. Μιλάμε για έναν Ουκρανό, έναν Τούρκο και έναν Γερμανό. Επίσης, έχουμε και ένα βίντεο ντοκουμέντο. Με το πλοίο της γραμμής που επιστρέφαμε πέσαμε πάνω σε μια ακυβέρνητη λέμβο με μετανάστες, ήρθε το Λιμενικό και τους περισυνέλεξε».

Εκτός όμως, από τις σκληρές εικόνες, η εκπομπή καταγράφει και όσα ακόμα συμβαίνουν στο πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων, όπως τον αγώνα των σφουγγαράδων, ενώ μας ξεναγεί και σε χυτήριο καμπάνας. Στην κάμερα μιλούν επίσης δύο καραβομαραγκοί που είναι από τους τελευταίους τεχνίτες κατασκευής τράτας, καθώς η τέχνη τους «χάνεται» από την επέλαση των σκαφών από πλαστικά πολυμερή. Ωστόσο στο ακριτικό νησί επέλεξε να αποτραβηχτεί ένας πειραιώτης που καίει το δέρμα με πυρογράφο σε μικρές τελίτσες και με τη σπάνια αυτή τακτική δημιουργεί αριστουργήματα, ενώ πρόσφατα πούλησε έργο του έναντι 150 χιλιάδων ευρώ.

Πέρα όμως, από τους απλούς τουρίστες, τη Σύμη επισκέπτονται και πολλοί celebrities που μπορούν και απολαμβάνουν τις ομορφιές της. Σε μία ψαροταβέρνα μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της, ο Μάνος, που έχει φιλοξενήσει στο μαγαζί του πολλούς celebrities, όπως τους Τομ Χανκς και Τζον Μάλκοβιτς, επέλεξε να τραβήξει φωτογραφίες με τους διάσημους πελάτες του και να τις βάζει στους τοίχους… της τουαλέτας του μαγαζιού του.

Απόψε, στις 23:45, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» μας ξεναγεί στην υπέροχη Σύμη, καταγράφοντας με την κάμερα του ALPHA όλα όσα συμβαίνουν εκεί.

Γρηγόρης Μελάς

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *