ροή ειδήσεων

Καταργείται η άδεια λειτουργίας για περίπου 900 επαγγέλματα



Υπουργική απόφαση που προβλέπει την κατάργηση της άδειας λειτουργίας... για 103 βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου που σχετίζονται με 897 επαγγέλματα υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας - Εχει προηγηθεί μελέτη για τις δραστηριότητες που δεν χρειάζεται να υπάρχει άδειαΚαταργείται η άδεια λειτουργίας που αφορά σε 103 βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου, που σχετίζονται με 897 επαγγέλματα. Η απόφαση αφορά το 25% των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι ωφελούμενοι κλάδοι και επαγγέλματα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 14,3% του ΑΕΠ της χώρας.

Αυτό ανακοίνωσε το πρωί σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως αναφέρθηκε, έχει προηγηθεί μελέτη για τις δραστηριότητες που δεν χρειάζεται να υπάρχει άδεια. Θα γίνεται έναρξη εργασιών με μια απλή αναγγελία στο ΓΕΜΗ και θα ακολουθεί ο έλεγχος. Όμως, καταργείται το στάδιο της αδειοδότησης για τον μεγαλύτερο αριθμό δραστηριοτήτων, δημιουργούνται γενικοί όροι λειτουργίας, όπου κρίνεται αναγκαίο, δίνεται η δυνατότητα αυτοσυμμόρφωσης της επιχείρησης ή και της πιστοποίησης τρίτου, διατηρείται η εκ των προτέρων αδειοδότηση μόνο με συγκεκριμένες εξαιρέσεις και ενισχύονται οι έλεγχοι σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Οι 103 βιομηχανικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τη διεθνή στατιστική ταξινόμηση, καταλαμβάνουν 7 τομείς, 24 κλάδους, 67 ομάδες, 129 τάξεις, 408 κατηγορίες και 897 υποκατηγορίες.

Η εξοικονόμηση χρόνου για τον πολίτη θα είναι τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, μείωση κόστους (παράβολα από 60 μέχρι 1.500 ευρώ), άμεση απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου και δραστικός περιορισμός της ανάγκης επαφής με τη διοίκηση. Για τη δημόσια διοίκηση, το όφελος είναι η απαλλαγή από μεγάλο μέρος του διαχειριστικού βάρους και αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού σε ουσιαστικής μορφής ελέγχους.

Με βάση τον σχετικό ψηφισμένο νόμο, έως τις 8 Ιανουαρίου 2015 έπρεπε να έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, με περιθώριο να έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2015 η διαδικασία συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων για τη συνολική μεταρρύθμιση στο σύστημα αδειοδότησης.

«Αυτό το πρώτο βήμα καταργήσεων αφορά περίπου 900 δραστηριότητες και είναι μόνο για τη μεταποίηση. Δηλαδή, αφορά μόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και με τις αποφάσεις που θα εκδοθούν στο άμεσο μέλλον πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που τίθεται μπροστά η παραγωγή και όχι η κατανάλωση» είπε ο γενικός γραμματείας Βιομηχανίας, Γιώργος Στεργίου και σημείωσε ότι θα γίνουν μελέτες και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα μεσαίου και υψηλού ρίσκου.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα και για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και «να εξαλείψουμε την ύπαρξή τους, ιδιαίτερα προς όφελος του νεοεισερχόμενου επιχειρηματία».

Σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, πληροφορίες του υπουργείου κάνουν λόγο για το ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές, αλλά το νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκούντως προστατευτικό και ο νόμος Κατσέλη «κάνει καλή δουλειά». Ωστόσο, δεν υπάρχουν ανακοινώσεις επί του παρόντος.

protothema

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *