ροή ειδήσεων

Το Δημόσιο "φέσωσε" και τους δικαστικούς επιμελητές!


Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Οι κλητήρες, οι δικαστικοί, δηλαδή, επιμελητές είναι ο τελευταίος, αλλά ο πιο σημαντικός κρίκος του εισπρακτικού μηχανισμού...
Πρόκειται για τους δημόσιους λειτουργούς που, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, αναλαμβάνουν να επιδίδουν τα κατασχετήρια σημειώματα όπως και πολλές άλλες δικαστικές αποφάσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου. Χωρίς, δηλαδή τις δικές τους ενέργειες το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει «ζεστό» χρήμα.

Παρ΄ όλ’ αυτά, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, η πολιτεία οφείλει στους «κλητήρες» από το 2012 μέχρι σήμερα, συνολικά, τουλάχιστον, 6 εκατομμύρια ευρώ. Αποτέλεσμα; Οι δικαστικοί επιμελητές βρίσκονται σε αποχή, δικαστικές επιδόσεις δεν παραδίδονται και τα κρατικά ταμεία χάνουν χρήματα.

Ενδεικτικά, απόφαση κατάσχεσης από την ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών τραπεζικού λογαριασμού για ποσό ύψους 30.000 ευρώ, εις χείρας τρίτου δεν μπορεί να επιδοθεί στην τράπεζα και στον κάτοχο του λογαριασμού, αφού οι δικαστικοί επιμελητές απέχουν από τα καθήκοντά τους. Τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι πολυάριθμες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και αποδεικνύουν τον παραλογισμό του μηχανισμού είσπραξης κρατικών εσόδων. Και όχι άδικα αφού το Δημόσιο, την στιγμή που έχει ανάγκη από ρευστότητα, δεν μπορεί να εισπράξει με δική του υπαιτιότητα!

Από το 2012

«Το πρόβλημα χρονολογείται από το 2012 και έχει κορυφωθεί σήμερα, με το Δημόσιο να οφείλει στους δικαστικούς επιμελητές δεδουλευμένες αποδοχές τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο, ανά διαστήματα, δεν αποπληρώνει παρά μόνον ένα τμήμα των συγκεκριμένων οφειλών, κίνηση που δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα» σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του συλλόγου δικαστικών επιμελητών εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου, Δωδεκανήσου και Λαμίας Γιώργος Μήτσης.

«Και τη στιγμή που παραμένουμε απλήρωτοι, καλούμαστε να καταβάλλουμε, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ΦΠΑ, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις δικαστικών επιμελητών που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις προσωπικής περιουσίας τους, αφού εμφανίζονται να χρωστούν στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ζητήσει το συμψηφισμό των χρεών μας προς το Δημόσιο με τα ποσά που μας οφείλονται, χωρίς, βέβαια, αποτέλεσμα» προσθέτει.

Όλα αυτά όταν, όπως προβλέπει ο κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων, τα έξοδα για την υλοποίηση της παραγγελίας εκτέλεσης επίδοσης επιβαρύνουν τον οφειλέτη. «Το Δημόσιο ουσιαστικά δεν επιβαρύνεται, πλην, ορισμένων περιπτώσεων, όπου θα έπρεπε να καταβάλει τα έξοδα εκτέλεσης των παραγγελιών επίδοσης» αναφέρει ο κ. Μήτσης.

«Η κατάσταση αγγίζει τα όρια της πρόκλησης για τους συνεπείς πληρωτές, αφού τα έξοδα της κατάσχεσης αφαιρούνται εξ΄αρχής και αποδίδονται στον επιμελητή. Εκτός εάν το Δημόσιο παρακρατεί την αμοιβή των δικαστικών επιμελητών κατά παράνομο τρόπο χωρίς να την αποδίδει» σχολιάζει ο δικηγόρος Νίκος Σιαμάκης.

Πλέον, οι δικαστικοί επιμελητές προσβλέπουν στην ένταξη των δαπανών μισθοδοσίας, σε κάποιο κωδικό του προϋπολογισμού. Για την ώρα βέβαια, έχουν αποφασίσει τη συνέχιση της αποχής αύριο και μεθαύριο (24-25 Νοεμβρίου) και στις 2-3 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε το μέτωπο των εσόδων μπορεί να περιμένει.

dimitris.delevegos@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *