ροή ειδήσεων

"Έφυγε" ο Τάσος Μαραβέλιας


Ο Τάσος Μαραβέλιας, ένας από τους θεμελιωτές του ροδιακού τουρισμού και για πολλά χρόνια... δραστήριος επιχειρηματίας στο χώρο του εμπορίου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, έστω και αν τα τελευταία χρόνια δεν ασχολείτο με τα κοινά πράγματα – αποτελούσε όμως η παρουσία του και μόνο σημείο αναφοράς για τους νεώτερους. 
O Τάσος Μαραβέλιας, με καταγωγή από τη Σύμη, ασχολήθηκε αρχικά με το χονδρεμπόριο, ανοίγοντας το πρώτο μεγάλο, για την εποχή του, κατάστημα τροφίμων στην οδό Καρπάθου, ένα κατάστημα που ήταν φημισμένο και πρωτοποριακό για τα είδη που πουλούσε, όλα υψηλής ποιότητας, ελληνικά και εισαγόμενα.
Πολλά χρόνια αργότερα το υψηλού επιπέδου σούπερ μάρκετ της εποχής εκείνης έκλεισε και μαζί με τους υπόλοιπους ορόφους που ανήκαν στην ιδιοκτησία του Τάσου Μαραβέλια, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο με το όνομα «Κολοσσός».
Σήμερα στο ισόγειο του κτιρίου έχουν δημιουργηθεί διάφορα καταστήματα και στους πάνω ορόφους γραφεία.
Ο Τάσος Μαραβέλιας, μετά το «Κολοσσός» στην οδό Καρπάθου, έκανε το μεγάλο άνοιγμα, κατασκευάζοντας το ξενοδοχείο Park Hotel στο κέντρο της πόλης, ένα ξενοδοχείο υψηλής στάθμης και άψογης λειτουργίας, όταν ακόμα στη Ρόδο τα ξενοδοχεία μετριούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Μετά από λίγα χρόνια έκανε το μεγάλο άλμα κτίζοντας το ξενοδοχείο «Κολοσσός», από τα πρώτα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που κτίστηκαν στην περιοχή από Καλλιθέα μέχρι Φαληράκι. Ήταν ένα ακόμα δημιούργημα ξεχωριστό που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κοσμεί τον ροδιακό τουρισμό. Ο εκλιπών, πρωτοπόρος και καλός μελετητής και γνώστης των θεμάτων του τουρισμού και της οικονομίας, Τάσος Μαραβέλιας, διετέλεσε μεταξύ άλλων Πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Ρόδου και ενεργό μέλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Σε όλη τη ζωή του διακρίθηκε για το ήθος, την αφοσίωση και την εντιμότητά του σε ότι είχε να κάνει σχέση με τον τουρισμό, τους εργαζόμενους και γενικότερα τη ροδιακή κοινωνία. Ο Τάσος Μαραβέλιας ήταν ένας ευρυμαθέστατος άνθρωπος, χαμηλών τόνων και κάθε κίνησή του στην επιχειρηματική σκακιέρα ήταν καλά μελετημένη, καθώς ο ίδιος ενημερωνόταν συνεχώς από ξένες εφημερίδες για τις τάσεις που δημιουργούνταν στον τουρισμό και την οικονομία σε διεθνές επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν διανοήθηκε ποτέ να καταλάβει ούτε μια σπιθαμή δημόσιας γης! Ήταν πάντα συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις του και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον εμέμφοντο γιατί δεν εκμεταλλεύονταν, όπως πολλοί άλλοι τις ευκαιρίες που είχε για να μεγαλώσει τις επιχειρήσεις του με διάφορους ανορθόδοξους τρόπους. Ίσως ήταν ο συνεπέστερος στην τήρηση των νόμων και κυρίως στην καταβολή όλων των φόρων του προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα τελευταία χρόνια ο Τάσος Μαραβέλιας αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας, αλλά δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται για τον τουρισμό της Ρόδου και να υποδεικνύει σοφές λύσεις για όλα τα χρονίζοντα – και μέχρι σήμερα άλυτα – προβλήματα.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *