ροή ειδήσεων

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Έτσι θα μάθουν ποιος είναι ο νεκρός!


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσων αφορά την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης...
που φαίνεται να ήταν θαμμένος ενάμιση μέτρο κάτω από τον τρίτο θάλαμο, το γεγονός αναζοπύρωσε τα ερωτήματα της ταυτότητας του καθώς και τον τρόπο εξακρίβωσης αυτών των στοιχείων.
Σύμφωνα με τον υπουργό πολιτισμού, Τάσο Τασούλα που μίλησε το πρωί στο mega, δήλωσε πως μόνο μεσω ειδικης ανθρωπολογικής μελέτης θα μπορέσει να δωθέι μια αξιόπιστη απάντηση για την ταυτότητα του νεκρού.


Ο Γιάννης Μανιάτης, διευθυντής ερευνών του εργαστηρίου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του εργαστηρίου αρχαιομετρίας, σε σχετικές δηλώσεις του αποκάλυψε πως με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα 14 θα αντληθούν πολύτιμες πληροφορίες για την ταυτότητα του νεκρού. Ανέφερε, επίσης, ότι οι έρευνες θα πάρουν 3-4 μήνες από τότε που θα κληθούν οι επιστήμονες να αναλύσουν το γενετικό υλικό, οπότε τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται κατά την άνοιξη.Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η ανάλυση που μπορεί να κάνει ο «Δημόκριτος» θα δώσει στοιχεία όπως είναι το φύλο του νεκρού, η ηλικία θανάτου του, με απόκλιση συν/πλην 20 χρόνια (οπότε οι επιστήμονες αρχαιολόγοι μπορούν να εντοπίσουν χρονικά σε ποια δυναστεία ανήκει), αλλα και σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής του, την υγεία του και την διατροφή του. Επιπλέον, από τα υλικά με το οποία έχει επικαλυφθεί ο νεκρός θα εξαχθούν συμπεράσματα για τη σπουδαιότητα του νεκρού. «Αν, για παράδειγμα, υπάρχουν πολύ σπάνια υλικά σε μια προσπάθεια επικάλυψης ή τρόπον τινά μουμιοποίησης, αυτά θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το κοινωνικό στάτους του νεκρού», όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Μανιάτης.


Ο ανθρωπολόγος Θεόδωρος Αντίκας, ανέφερε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα "Έθνος", μπορεί άμεσα σε μία ημέρα να δώσει το φύλο του νεκρού και σε ένα μήνα το ύψος και την ηλικία του.Στους υπολογισμούς που είναι δυνατόν να γίνουν, βοηθά και το γεγονός ότι βρέθηκε τόσο το κρανίο όσο και η κάτω γνάθος του νεκρού. "Η ανθρωπολογική εξέταση είναι σχετικά εύκολη", τονίζει ο κ. Αντίκας, "επειδή ο σκελετός προέρχεται από ενταφιασμό και όχι από καύση".
Tέλος σύμφωνα με τον καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη θεωρείται δυνατή η ανασύσταση του προσώπου του νεκρού της Αμφίπολης εφόσον υπάρχει κρανίο.

koutipandoras.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *