ροή ειδήσεων

Έχει νόημα η έκφραση «το κεφάλι ψηλά»;


Συγκινησιακή η υπογράμμιση του Σμηναγού χειριστή του F-16, της ομάδας επιδείξεων «ΖΕΥΣ»...
της πολεμικής αεροπορίας, λέγοντας μέσα από το χώρο πλοήγησης του, την πρόταση :«το κεφάλι ψηλά». Η φράση αυτή, ανέσυρε το: «… ότι μονάχα κείνος που παλεύει το σκοτάδι μέσα του θα ‘χει μεθαύριο μερτικό δικό του στον ήλιο.» (Οδυσσέας Ελύτης, Το Άξιον Εστί, Ανάγνωσμα Δεύτερο, Οι ημιόνηγοι).

Έχοντας λοιπόν το «κεφάλι ψηλά», καθορίζουμε την τύχη μας, η οποία είναι :«έννοια σήμερα περισσότερο από ποτέ εξαρτημένη από το ηθικό σθένος» (Άλμπερτ Αϊνστάιν, στο Πολιτική και Ειρηνιστικό Κίνημα, από τις ομιλίες του στο Συνέδριο των Φοιτητών για τον αφοπλισμό). Η ευρεία αποδοχή της φράσης αυτής, φαίνεται ότι, ενίσχυσε το ηθικό σθένος του ελληνικού λαού, αφού αυτή ευθέως τονίστηκε.

Επίσης, επιβεβαίωσε το ότι: «χρειαζόμαστε και τη σκέψη του άλλου ανθρώπου για να τα ‘χουμε καλά με τη δική μας» (Γεώργιος- Αλέξανδρος Μαγκάκης, Γράμμα από τη Φυλακή για τους Ευρωπαίους, εκδ. Ίκαρος, σελ. 19). Μοιραζόμενοι λοιπόν τις σκέψεις μας, κοινωνούμε τα προβλήματα μας και αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη σημείου – ων σύγκλισης, γεγονός που δρα υποστηρικτικά. Βέβαια, το νόημα του μηνύματος ερμηνεύθηκε με τη χρήση του «μνημονιακού» κώδικα που μας διακατέχει, γεγονός που του έδωσε άλλωστε άλλη διάσταση και κυρίως, ευρεία απήχηση.

Παράλληλα, τόνισε την αξία της αξιοπρέπειας μας, σε μια περίοδο που «αυτή είναι ο πιο ουσιαστικός σύνδεσμος μεταξύ μας. Χάρις σ’ αυτήν δεν είμαστε όντα κατάμονα» (Γεώργιος- Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο.π σελ.50). Πέραν των ανωτέρω, συνδυάστηκε αρμονικά με το μήνυμα της επετείου, χάρις στην οποία ο πομπός την εξέπεμψε. Αξίζει να τονιστεί ότι, η αξιοπρέπεια αυτή στηρίζει ακόμα τις οικογένειες με παιδιά – και όχι μόνο- που ζουν στην χώρα μας και έχουν εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της UNICEF. Συγκεκριμένα, ένα στα τρία παιδιά ζει στη φτώχεια! και με το κεφάλι ψηλά, όσο τους επιτρέπεται.

Έτσι, επανατοποθετείται «το νόημα της ύπαρξης σου –μας (ΣτΣ)- στην διεξαγωγή αυτού του πιο παράδοξου, του πιο επικίνδυνου και του πιο ανυστερόβουλου αγώνα που λέγεται αντίσταση. Από ’κει και πέρα ‘ο Θεός μαζί σου’»( Γεώργιος- Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο.π σελ.41). Επισημαίνεται ότι, μπορεί να μην είμαστε συμμετέχοντες στο τραπέζι των αποφάσεων, αλλά κανείς, μα κανείς από τους συμμετέχοντες, δε θα μας υποδείξει πως θα τις διαχειριστούμε.

Περαιτέρω δε, ο ζήλος, η υπομονή, το πνεύμα συναδελφικότητας και το ταλέντο για συνεργασία, παίζουν μεγάλο ρόλο στην αδιαμφισβήτητη επιτυχία της ομάδας «ΖΕΥΣ», γεγονός που νοηματοδοτεί επαρκώς, την άλλη «έννοια» που προσδίδεται στην έκφραση «το κεφάλι ψηλά».

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ Καλές Προσγειώσεις. Μια ευχή ιδιαίτερα σημαντική σε όσους και όσες αξιοποιούν τα πτητικά μέσα.

Με τιμή

Μιχαήλ Β. Μαντικός (Σμήναρχος ε.α)



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *