ροή ειδήσεων

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ 54.000 ΖΩΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ



Μελέτη του University College of London (UCL) τεκμηριώνει ότι ως ασφαλέστερο...
υποκατάστατο του παραδοσιακού τσιγάρου, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.


Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι στην Βρετανία θα μπορούσαν να σωθούν περισσότερες από 50.000 ζωές εφόσον οι καπνιστές επιλέξουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αντί των συμβατικών, επιβεβαιώνοντας έτσι και πρόσφατη μελέτη της αντίστοιχης Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Office for National Statistics), σύμφωνα με την οποία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από καπνιστές και πρώην καπνιστές.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία Action on Smoking and Health (ASH), οι «ατμιστές» όπως χαρακτηριστικά λέγονται οι καπνιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου, ανέρχονται σε 2,1 εκατομμύρια. Από αυτούς, το ένα τρίτο είναι πρώην συμβατικοί καπνιστές, ενώ τα δύο τρίτα συνεχίζουν να καπνίζουν παράλληλα με το «άτμισμα». Στο κρίσιμο ερώτημα του εάν το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί έμμεσο τρόπο έναρξης του καπνίσματος από μη καπνιστές, τα στοιχεία κατέδειξαν ότι μόνο το 0,14% των συνολικών χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν κάπνιζαν, τεκμηριώνοντας έτσι την επιστημονική άποψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται αποκλειστικά σε καπνιστές.

Στην ίδια έρευνα του UCL που δημοσιεύτηκε στο British Journal of General Practice, οι ερευνητές Robert West και Jamie Brown ανέφεραν ότι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου «ατμίζουν» με σκοπό να κόψουν το κάπνισμα, μία επιλογή που όπως οι ίδιοι λένε, θα μπορούσε να τους σώσει την ζωή.

Οι δύο επιστήμονες σημειώνουν ότι 6.000 πρώιμοι θάνατοι το χρόνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν για κάθε εκατομμύριο καπνιστών που ξεκινούν το «άτμισμα» αντί του καπνίσματος. Δεδομένου λοιπόν ότι οι καπνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 9 εκατομμύρια, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους επιλέγοντας ηλεκτρονικά τσιγάρα αντί συμβατικών ανέρχεται σε 54.000.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η έρευνα του John Britton, Διευθυντή του Κέντρου Σπουδών για τον Καπνό και το Αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies) που μάλιστα ανεβάζει σε εκατοντάδες χιλιάδες τους πρώιμους θανάτους που θα εξέλιπαν λόγω της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σημειώνει η έρευνα, αποτελεί μία εναλλακτική πηγή λήψης νικοτίνης χωρίς την εξαιρετικά καρκινογόνο πίσσα, χωρίς μονοξείδιο του άνθρακα και με το 1/20 της τοξικότητας του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

newsbomb.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *