ροή ειδήσεων

Ποινικό μητρώο με ένα "κλικ" στον υπολογιστή σας



Με ένα απλό «κλικ» στον υπολογιστή σας, στο πόρταλ του ΕΠΜ, θα παίρνετε πλέον... το ποινικό σας μητρώο, που μέχρι σήμερα απαιτούσε αναμονή ημερών που μπορούσε να φτάσει και πάνω από εβδομάδα. Η λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Σύστηματος (ΟΠΣ) του Εθνικού Ποινικού Μητρώου, η λειτουργία του οποίου παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, σηματοδοτεί την μετάβαση της δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή και την παροχή (επιτέλους) καλύτερων και άμεσων υπηρεσιών στο πολίτη, παρακάμπτοντας γραφειοκρατία.

Το σύστημα που καλύπτει 165 Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Πρωτοδικεία, Εισαγγελίες Εφετών και Εφετεία ανά την Επικράτεια σε 63 πόλεις της Χώρας, έχει υλοποιηθεί με στόχο την απλούστευση των εσωτερικών διαδικασιών για τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τον περιορισμό των δαπανών και τη γρήγορη και αποτελεσματική καθημερινή εξυπηρέτηση χιλιάδων πολιτών που αιτούνται αντίγραφο Ποινικού Μητρώου ανά την Επικράτεια. Το έργο υλοποιήθηκε από την Ένωση Εταιρειών Uni Systems και SingularLogic και συγχρηματοδοτήθηκε από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους μέσω ΕΣΠΑ.

Όλα τα ποινικά μητρώα

Το σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα καλύπτει τον ευρύτερο κύκλο του Ποινικού Μητρώου και μέσω αυτού καταχωρούνται και υπόκεινται σε διαχείριση με συστηματικό τρόπο τα Ποινικά Μητρώα των πολιτών από το σύνολο των Εισαγγελιών Πρωτοδικών της χώρας με άμεσο, αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε στη σημασία του έργου του Εθνικού Ποινικού Μητρώου το οποίο συμβάλει στην εμπέδωση της έννοιας του Κράτους Δικαίου καθώς και στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου: «Σήμερα δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα: H ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες είναι βασικός στόχος μας. Η ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών στην ελληνική δικαιοσύνη και η ενίσχυση του κράτους δικαίου είναι το κύριο μέλημα μας. Αυτό είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα που κάνουμε στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης μέσω των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η τεχνολογία. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί στρατηγικό μας στόχο και τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται και να τίθενται στη διάθεση των Δικαστών, των Δικηγόρων, των Υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά πρωτίστως των πολιτών. Συνεχίζουμε ακούραστοι τη μάχη μας απέναντι στη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις και σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και άλλες πρωτοβουλίες μας στον τομέα αυτό».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Νικόλας Κανελλόπουλος τόνισε ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη αλλάζει εικόνα, αλλάζει ύφος και πάνω απ’ όλα αλλάζει εποχή.

Η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη δεν ανήκει στην “εικονική πραγματικότητα”.

Δεν είναι πλέον ουτοπία, αλλά ένα αισθητό, χειροπιαστό εργαλείο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Πολίτη. Το Εθνικό Ποινικό Μητρώο λειτουργεί και αποτελεί ένα ακόμη απτό παράδειγμα της μετάβασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης στη νέα εποχή».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γιώργος Σούρλας, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Αθανάσιος Κουτρουμάνος, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, καθώς και οι Διευθύνοντες τα Πρωτοδικεία, Εφετεία και τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της Αθήνας.

Του Παναγιώτη Στάθη
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *