ροή ειδήσεων

Ναυάγιο Αντικυθήρων: σήμερα θα δούμε τα ευρήματα



Στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θα μεταφερθούν με αυστηρές διαδικασίες ασφάλειας... και σε ειδικές δεξαμενές αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθό
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης ενάλιας ανασκαφής στα Αντικύθηρα (με την ολοκλήρωση της Α’ φάσης της υποβρύχιας έρευνας στο περίφημο ναυάγιο) ήταν το θέμα της σημερινής συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο αναπαλαιωμένο κτήριο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος η οποία αριθμεί περί τους 280.000 τίτλους.

Η πρώτη ανακοίνωση των επιστημονικών συμπερασμάτων της έρευνας

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου στη Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θα γίνει και η πρώτη ανακοίνωση των επιστημονικών συμπερασμάτων της έρευνας.

Πρόκειται για την Βιβλιοθήκη, ένα μέρος της οποίας μετακομίζει στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του Παλαιού Γαλλικού Ινστιτούτου, το Μέγαρο Στρίγκου (2ας Μεραρχίας 36, Ακτή Μουτσοπούλου), που ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό μετά την μεταμόρφωσή του.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνια, ιστορικά βιβλία που ξεπερνούν τους 150.000 τόμους, μαζί με τη συλλογή αντικειμένων και τεκμηρίων που σχετίζονται με τον βίο του Ναυάρχου Νέλσονα.

Εκεί θα μεταφερθούν για λίγες μόνον ώρες, με αυστηρές διαδικασίες ασφάλειας, επιτήρησης και φροντίδας από τους ειδικούς της Υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, δυό - τρία αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθό, σε ειδικές δεξαμένες.

Θα μάθουμε διαφωτιστικά στοιχεία για τις αποκαλύψεις των δυτών

΄Οπως ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη τύπου η προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ Αγγελική Σίμωσι, στην εκδήλωση θα γίνει μια αναδρομή στην ιστορία της έρευνας αλλά θα ανακοινωθούν τα πρώτα συμπεράσματα από τις ανακαλύψεις των δυτών το 2014.

Θα απαντηθεί ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα αν υπάρχει και δεύτερο σκαρί στον πυθμένα καθώς σε απόσταση 250 μέτρων είχαν βρεθεί συστάδες από εξαιρετικά διατηρημένους αμφορείς;

Στόχος πάντως, της Α. Σίμωσι είναι να γίνει κανονική ανασκαφή στο κήτος του αρχαίου πλοίου.

Την επιστημονική παρουσίαση θα κάνει η δρ. Σίμωσι, ο δύτης της Εφορίας Εναλίων, Δρ. Θεοτόκης Θεοδούλου, ο Αμερικανός ερευνητής και δύτης, Δρ. Μπρένταν Φόλεϊ που εκπροσωπεί το Ιδρυμα Woods Hole Oceanographic Institute της Μασαχουσέτης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης που υπήρξε αρωγός της έρευνας, προσφέροντας το σκάφος «Γλάρος».

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ο δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης και ο Mathias Buttet, R&D Director της Ωρολογοποιίας Hublot, εκ των κύριων χορηγών μαζί με την Cosmote και την Αμερικανική Εταιρεία που μας δάνεισε το σκάφανδρο Exosuit.

Πηγή:thetoc.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *