ροή ειδήσεων

Ο φόβος του Grexit ρίχνει 50% τις προκρατήσεις στον τουρισμό, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ



Καμπανάκι για τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί η τουριστική ανοδική πορεία της χώρας... από την επαναφορά των σεναρίων grexit κτύπησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Μάλιστα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Ανδρέας Ανδρεάδης σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφεται πτώση 50% στη ροή των κρατήσεων τους ξένους tour operators. Μάλιστα τόνισε ότι η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη καθώς στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου γίνονται οι περισσότερες κρατήσεις. «Ανκαταφέρουμε να έχουμε στην περίοδο αυτή το 50% των κρατήσεων θα πάει καλά η χρονιά» σημείωσε προσθέτοντας ότι το Δεκέμβριο γίνεται περίπου το 10% των συνολικών κρατήσεων.

Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ένα κύμα ερωτημάτων σχετικά με το εάν θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον κάποια συνέδρια, ενώ παρατηρείται και μία τάση αναβολής στις ανακοινώσεις νέων προγραμμάτων πτήσεων από αεροπορικές εταιρείες στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πάντως παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν στο Reporter ότι το θέμα δεν είναι η καταφυγή στις κάλπες αλλά η διαχείριση που γίνεται από τους πολιτικούς παράγοντες της πορείας της χώρας ήδη από το καλοκαίρι. Μάλιστα αποδίδουν ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση, (πρωτίστως…) αλλά και στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για έξαρση της πόλωσης και του λαϊκισμού. «Τι θα γίνει δηλαδή, όποτε έχουμε εκλογές , είτε τώρα είτε στο τέλος της τετραετίας, θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα» αναρωτιούνται με νόημα.

Επιπλέον επισημαίνουν την ανάγκη να αναιρεθεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ μέσα από την παράθεση επαρκούς μελέτης δεδομένων. Όπως σημείωσαν είναι απαραίτητο να μελετηθεί επακριβώς το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και ενδεχομένως να προταθεί μια διζωνική εφαρμογή μειωμένων συντελεστών. «Να δούμε τις αποτύπωμς έχει μια αλλαγή συντελεστών στη Μύκονο, στη Ρόδο, στη Χάλκη ή σε άλλα μικρά νησιά» ανέφερεαν.

Πάντως αντί για ανταλλαγή ευχών φέτος ο ΣΕΤΕ και οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη του, εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού τουρισμού, διοργάνωσαν έκτακτη συνέντευξη τύπου εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις που «διαμορφώνουν ταχύτατα στην παγκόσμια κοινή γνώμη μια εικόνα αβεβαιότητας για την χώρα μας».

Όπως τόνισαν «παρατηρούμε ότι η εικόνα αυτή τροφοδοτείται από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και θέτει εκ νέου σε αμφιβολία το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας, παρά τις βαρύτατες θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός. Η εικόνα αυτή ενισχύεται και από κύκλους, που έχουν κάθε συμφέρον να δουν τον ελληνικό τουρισμό να καταρρέει.

Αυτά συμβαίνουν διότι ακόμη και σήμερα, όποιες και εάν είναι οι εξελίξεις, δεν έχει εξασφαλισθεί ομαλή διαχείριση από το πολιτικό σύστημα, με συνεννόηση, αυτοσυγκράτηση και σε πλαίσιο συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Οι πολιτικοί μας, από κάθε παράταξη, οφείλουν να κατανοήσουν την πολύ βαριά τους ευθύνη και να σταθούν στο ύψος της εθνικής τους αποστολής.

Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχισθεί και επιδεινωθεί, θα καταφέρει βαρύ και δύσκολα αναστρέψιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, που ζουν ή εξαρτώνται από αυτόν. Και εάν καταρρεύσει ο τουρισμός, θα καταρρεύσει και το τελευταίο ανάχωμα της ελληνικής οικονομίας» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Γιώργος Αλεξάκης

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/12/14 21:04

    Η χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου & ΣΙΑ, άρχισε τους εκβιασμούς και τους εκφοβισμούς.... χειρότερα πάντως (πιάσαμε πάτο) δεν πρόκειται να πάμε, άντε να πάνε στον αγύριστο και ακόμα παραπέρα να δούμε και τους "άλλους" πατριώτες τι καπνό φουμάρουν........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/12/14 22:07

    Μόνο ηλίθιοι θα μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που γράφει ο αρθρογράφος (βαλτός φυσικά). ΑΝ βγούμε από το Ευρό, οι διακοπές τους θα είναι τζάμπα για αυτούς............... οπότε τους συμφέρει... άντε μάθε οικονομικά αστοιχείωτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *