ροή ειδήσεων

Σταθάκης: Καμία παροχή για νοικοκυριά με πάνω από 800 ή 900 ευρώ τον μήνα



Ο Γ. Σταθάκης διαβεβαιώνει στην DW ότι το οικονομικό του πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στα φτωχά στρώματα...

O οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης, θεωρείται μια από τις πιο μετριοπαθείς φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ελληνικό ραδιόφωνο είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πλάνο Β εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Η θέση μας είναι στην ευρωζώνη».

Αντικατάσταση του μνημονίου

Μιλώντας στη Deutsche Welle ο Γ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας αλλά ότι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνολική επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Και εξηγεί πώς αυτό μπορεί να γίνει κατά τη γνώμη του:

«Πρώτον, βιώσιμο χρέος. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, η Ελλάδα είναι σε μία μόνιμη παγίδα του χρέους και αυτό αποτρέπει οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή στην ανάπτυξη, που είναι το βασικό στοιχείο εξόδου από την κρίση. Το δεύτερο θέμα που θέτουμε είναι η αντικατάσταση του μνημονίου, το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς. Τα μνημόνιο είναι η βασική αιτία για την οποία έχει συρρικνωθεί η οικονομία κατά 30% και έχει εκτιναχθεί η ανεργία εκεί όπου έχει εκτιναχθεί. Πρέπει να αντικατασταθεί. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος του μνημονίου και να αντικατασταθεί από ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Και το τρίτο στοιχείο συζήτησης, διευκρινίζει ο κ. Σταθάκης, «είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όχι σαν αυτές που εφαρμόζει η τρόικα και οι οποίες δεν δουλεύουν- ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο αφορά μία μεγάλη τομή στη δημόσια διοίκηση, μια μεγάλη τομή στο φορολογικό σύστημα, πάταξη της διαπλοκής κράτους και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και μια προσπάθεια η χώρα να τραβήξει την τροχιά που οφείλει να τραβήξει».

«Προσανατολισμένοι στα φτωχά στρώματα»

Από την αύξηση των φορολογικών εσόδων θα καλυφθεί η χρηματοδότηση ενός γενναιόδωρου κοινωνικού πακέτου, που θα συμπεριλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία παροχή για νοικοκυριά που είναι πάνω από 800 ή 900 ευρώ τον μήνα. Άρα είναι ένα πρόγραμμα σαφέστατα προσανατολισμένο στα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τα μεγάλα θύματα του μνημονίου. Καθώς σας υπενθυμίζω ότι σήμερα, σύμφωνα με την τελευταία ευρωπαϊκή στατιστική, το 34% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Άρα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι απόλυτα προσανατολισμένο σε αυτούς. Είναι απόλυτα κοστολογημένο, καθώς και επακριβώς λέει με ποιόν τρόπο θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Αυτά που αφορούν το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα προέλθουν πρωτίστως από την πάταξη της φοροδιαφυγής των πλουσιότερων στρωμάτων».

Ο Σταθάκης αποκαλεί «κινδυνολογίες χωρίς καμιά υπόσταση» τα περί του Grexit και υπενθυμίζει ότι από το 2012 το κόμμα του είναι σταθερά προσανατολισμένο στην ΕΕ και στο ευρώ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ταυτισμένο κατά των πολιτικών λιτότητας και δεν στρέφεται κατά της Ευρώπης ή κατά του ευρώ», διευκρινίζει ο κ. Σταθάκης.

Σε δύο στρατόπεδα η Ευρώπη

Και επαναλαμβάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η μοναδική πολιτική δύναμη στην Ευρώπη που ζητά ενίσχυση της ανάπτυξης και χαλάρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και ότι διαθέτει συμμάχους και εκτός ελληνικών συνόρων.

«Νομίζω ότι εκτός συνόρων, αν δούμε σήμερα την Ευρώπη, είναι χωρισμένη σχηματικά σε δύο στρατόπεδα: είναι ένα στρατόπεδο το οποίο θεωρεί ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να συνεχιστούν και ότι αυτές θα αποδώσουν κάποια στιγμή και θα δώσουν στην ευρωπαϊκή οικονομία κάποια ανάπτυξη – υπενθυμίζω ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συγκριτικά με όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου τα τελευταία 5 χρόνια υστερεί χαρακτηριστικά με πλήρη αδυναμία να βγει από την κρίση – και το δεύτερο στρατόπεδο, το οποίο ζητάει ένα τρίπτυχο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χαλάρωσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου κι ένα ισχυρό πακέτο ανάπτυξης με πρωτοβουλία των Βρυξελλών. Σε αυτό το στρατόπεδο με την ευρεία έννοια ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα δεν αποτελεί μία μεμονωμένη φωνή, είναι μέρος μίας ευρωπαϊκής κινητικότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή και η οποία ζητάει μία αλλαγή πλεύσης για την ευρωπαϊκή πολιτική».

arouraios.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *