ροή ειδήσεων

Oι Έλληνες "σνομπάρουν" τον κοινωνικό τουρισμό


Λιγότεροι από ένας στους δέκα δικαιούχους «κουπονιών» Κοινωνικού Τουρισμού συμμετείχαν... στο πρόγραμμα του το 2013 -14, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από υπηρεσιακά στελέχη του πρώην Οργανισμού Εργατικής Εστίας (OEE), ο οποίος έχει από το 2012 ενσωματωθεί στον ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, κατά την περασμένη περίοδο, 110.000 περίπου μισθωτοί δικαιούνταν «κουπόνια» του ΟΕΕ με τα οποία μπορούσαν να κάνουν τις διακοπές τους μέσω των προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού, εισφέροντας ένα μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους διαμονής και διατροφής τους.

Ωστόσο, μόλις 8.000 των δικαιούχων των «κουπονιών» κοινωνικού τουρισμού έκαναν χρήση τους, αναφέρουν στελέχη του ΟΕΕ στο Capital.gr. Έτσι μόνο κατ’ όνομα είναι… κοινωνικός αυτού του τύπου ο τουρισμός, μιας και αφορά μία απειροελάχιστη μερίδα της κοινωνίας.

Γιατί αυτή η μηδαμινή συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα; Υπηρεσιακά στελέχη του ΟΕΕ σημειώνουν στο Capital.gr δύο βασικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την πρωτοφανή «αποχή» από τον Κοινωνικό Τουρισμό, την ίδια στιγμή που η χώρα μαστίζεται ακόμα από μία κρίση του «εσωτερικού» τουρισμού, όπως φαίνεται από τους σχετικούς δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ:

Από τη μεριά είναι ο τεράστιος όγκος των δικαιολογητικών που απαιτούνται τόσο από τους μισθωτούς - δικαιούχους των «κουπονιών» όσο και από τους ξενοδόχους που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και ο οποίος αποκλείει ακόμα και από εντελώς πρακτική άποψη την κατάθεση μίας σχετικής αίτησης.

Από την άλλη μεριά, πέραν από την απίστευτο γραφειοκρατικό φόρτο το οποίο πρέπει να επιβαρυνθεί ο δικαιούχος ενός «κουπονιού» Κοινωνικού Τουρισμού, είναι η αδυναμία μεγάλης μερίδας των εργατικών οικογενειών να καλύψουν ακόμα και αυτήν τη συγκριτικά μικρή χρηματική συμμετοχή προκειμένου να κάνουν διακοπές.

Σημειώνεται, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr από τον ΟΕΕ πως μέχρι και το 2011 το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού διασφάλιζε τις διακοπές 600.000 μισθωτών κάθε χρόνο μέχρι που καταργήθηκε προσωρινά το 2012 -13 λόγω δημοσιονομικής λιτότητας.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού επανήλθε, αποκλείοντας όμως μεγάλη μερίδα συνταξιούχων και Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), λόγω εισοδηματικών κριτηρίων που επεβλήθησαν. Έτσι από τους 600.000 το 2011 δικαιούχους φτάσαμε στους 110.000 το 2013-14, εκ των οποίων μόλις οι 8000 κατάφεραν για να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα τους, αναφέρουν από τον ΟΕΕ.

Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/1/15 23:08

    Ο σχολιαστής μάλλον ζει σε άλλον πλανήτη ή χώρα και δεν κατάλαβε ότι δεν υπάρχει σάλιο ακόμα και σε αυτούς που δικαιούνται κουπόνια διακοπών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *