ροή ειδήσεων

Tips για να μην κολλήσετε γρίπη!



Θερίζει η γρίπη με συνέπεια μικροί και μεγάλοι να είναι κρεβατωμένοι...

Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να αναζητούν άμεσα γιατρό τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο και πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις.
Συμβουλές υγείας

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50-80% των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται μέσω της αφής, από παθογόνους μικροοργανισμούς που κάνουν... πάρτι σε χερούλια πόρτας, χειρολαβές, ακουστικά τηλεφώνων, πληκτρολόγια υπολογιστών και γενικά σε αντικείμενα συχνής χρήσης.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι πρέπει να τηρούμε με σχολαστική ευλάβεια την σωστή υγιεινή των χεριών. Έτσι δε θα πρέπει να παραλείπουμε να πλένουμε τα χέρια με χλιαρό νερό και σαπούνι αφού έτσι περιορίζεται η διασπορά των μικροβίων.

Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται πριν την παρασκευή και την κατανάλωση φαγητού, πριν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μετά τη χειραψία με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως καταρροή, συνάχι, βήχα, φτέρνισμα, μετά την επαφή με ζώα και φυσικά ύστερα από κάθε χρηματική συναλλαγή.

Επίσης, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με βρόμικα χέρια.

Επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων

Αερίζουμε συχνά τους κλειστούς χώρους και ειδικά εκείνους στους οποίους επικρατεί συνωστισμός. Αυτή η απλή τακτική θα βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα αν αρρωσταίνουμε συχνά από ασθένειες του αναπνευστικού.

Κάλυψη με το χέρι

Φτερνιζόμαστε κρύβοντας το στόμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας (έτσι ώστε σε μια ενδεχόμενη χειραψία να μην έχουμε σταγονίδια στην παλάμη μας). Επίσης, επιβάλλεται να βάζουμε τα χέρια μπροστά στο στόμα όταν βήχουμε.

Δεν έχουμε το στόμα κολλημένο στο ακουστικό, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο.

Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, πλένουμε σχολαστικά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια) που βάζουν στο στόμα τους.

Επειδή η καλύτερη άμυνα στα κρυολογήματα είναι η εξοικείωση με το κρύο, καλό είναι να μην επιζητούμε την πολλή ζέστη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 20° C.

Δεν βγαίνουμε έξω αμέσως μετά το λούσιμο. Ύστερα από το στέγνωμα των μαλλιών με το σεσουάρ, καλό είναι να περιμένουμε περίπου 15΄, ώσπου να φύγει η θερμότητα από το κεφάλι.



Ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.


Από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σημειώνεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

ομάδες υψηλού κινδύνου

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και εφέτος (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και πτώση της άμυνας του οργανισμού - περισσότερες πληροφορίες στο www.keelpno.gr).Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *