ροή ειδήσεων

Ελπίδα έναντι φόβου: Αυτοδυναμία über alles



Η αυτοδυναμία είναι ο κεντρικός και απόλυτος στόχος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ...
και το στοίχημα για τις μέρες που απομένουν ώς την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου είναι να μη χαθεί ούτε… μισή ψήφος, ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε μόνο θα έχει λυμένα τα χέρια, όπως επαναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρός του, καλώντας τον λαό να μην δώσει μισή ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρη, δηλαδή να του δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του ακέραιο και όχι με συμβιβασμούς.

Με την πρωτιά προεξοφλημένη, όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από διεθνείς παράγοντες (ΜΜΕ, αναλυτές, πολιτικούς, Ευρωπαίους αξιωματούχους), «μοιραία» το βασικό δίλημμα πατάει πάνω στο ζήτημα της αυτοδυναμίας. Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είναι το στοιχείο που τα αντίπαλα στρατόπεδα, τόσο η Ν.Δ. όσο και οι διεκδικητές της τρίτης θέσης και του ρόλου του «ρυθμιστή» (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και οι ΑΝΕΛΛ), διεκδικούν να περιορίσουν ώστε να έχουν λόγο στην επόμενη μέρα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ελπίδα έναντι φόβου

Όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία, η οποία πλέον «τρέχει» με εντατικούς ρυθμούς, ο Τσίπρας είναι αυτός ο οποίος αναλαμβάνει το κύριο βάρος της, καθώς και την ευθύνη της κατάκτησης του συγκεκριμένου στόχου. Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου έχει σκορπίσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, καθώς όλα σχεδόν τα πρωτοκλασάτα στελέχη κατεβαίνουν στις εκλογές και δίνουν τη μάχη του σταυρού στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί όσες περισσότερες πόλεις της χώρας είναι δυνατό (αύριο θα μιλήσει στη Ρόδο και θα ακολουθήσουν περιοδείες σε Αγρίνιο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις). Την ίδια ώρα θα συνεχίσει να παρεμβαίνει μέσω συνεντεύξεων σε μεγάλα ΜΜΕ και μέσω άρθρων ακόμη και στον ξένο Τύπο. Ενδεικτικό είναι το προχθεσινό του άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», με το οποίο απευθύνεται στους Γερμανούς φορολογούμενους διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πως η κυβέρνησή του δεν θα πράξει τα ίδια με τους προηγούμενους.

Εξάλλου, τα βασικά στοιχεία της τακτικής που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι η προσπάθεια για τη διάλυση του φόβου εντός κι εκτός της χώρας και η καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων, δηλαδή ελπίδας και αισιοδοξίας.

Τα μηνύματα που επιχειρεί η ηγεσία της Κουμουνδούρου να εκπέμψει προς το εξωτερικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να διαλύσει την ευρωζώνη ούτε να προκαλέσει σύγκρουση με τους εταίρους και δανειστές, αντιθέτως διαμηνύει ότι είναι διατεθειμένος να προσέλθει σε διάλογο μαζί τους με στόχο μια συμφωνία ώστε το χρέος να είναι εξυπηρετίσιμο με έναν κοινωνικά βιώσιμο τρόπο.
Στο εσωτερικό η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εξουδετερωθεί η προπαγάνδα της Ν.Δ. (κυρίως) και συνεπώς ο φόβος που αυτή διασπείρει περί Grexit, απώλειας της ρευστότητας και αναστάτωσης του τραπεζικού συστήματος.

«Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες»

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να προσελκύσει ψήφους από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, η οποία εν τω μέσω της προεκλογικής περιόδου δείχνει να είναι σχετικά μεγάλη, και να ενεργοποιήσει ψηφοφόρους που στο παρελθόν επέλεγαν την αποχή. Πάντως, όσον αφορά τους αναποφάσιστους, οι συνεργάτες του Τσίπρα αναμένουν ότι όσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης τόσο θα ενισχύεται το ρεύμα προς την πλευρά του νικητή.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά και προγραμματικά απευθύνεται στα μεσαία κυρίως και τα λαϊκά στρώματα με αιχμή τους συνταξιούχους, τους νέους, τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.

Παράλληλα, και υπό τη βασική προεκλογική επιταγή να μη χαθεί ούτε ψήφος, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να απευθύνεται και σε πιο ειδικά κοινά, είτε πρόκειται για κοινά που η Ν.Δ. με την καμπάνια της στοχευμένα επιλέγει να «φοβίζει» σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ είτε κοινά πιο συντηρητικά κι επιρρεπή στην κινδυνολογία ή ακόμα και ομάδες δυσαρεστημένες από την απερχόμενη κυβέρνηση σχετικά με υποσχέσεις που δεν υλοποίησε.

Απέναντι σε αυτή τη στοχευμένη κινδυνολογία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τρέχει να «μαζέψει» τις ζημιές που επιχειρεί να καταφέρει στο κόμμα του ο Σαμαράς και το επιτελείο του και να καθησυχάσει τους αποδέκτες της γαλάζιας προπαγάνδας.

Ενδεικτικά, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε συναντήσεις με τους παλαίμαχους της ΑΕΚ – είναι ανοιχτό το καυτό θέμα του γηπέδου, που προξενεί μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και της νέας δημοτικής αρχής στη Ν. Φιλαδέλφεια –, αλλά και τους εκπροσώπους των κυνηγετικών συλλόγων, τους οποίους η κυβερνητική προπαγάνδα θέλει να τελούν υπό διωγμό με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας μάλιστα στην Καβάλα, στο πλαίσιο περιοδείας του, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη τακτική της Ν.Δ., που την τελευταία εβδομάδα προσπαθεί να ξεσηκώσει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από τους αστυνομικούς και τους κυνηγούς ώς τους ΑΕΚτζήδες και τους θρησκευόμενους, καταλήγοντας εν είδει αστεϊσμού πως «το μόνο που δεν έχουν πει ακόμα είναι ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει παιδομάζωμα και θα σας πάρει και τις γυναίκες».

topontiki

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/1/15 09:29

    Συμφωνα με δημοσκοπηση που εγινε για το ΣΚΑΙ και δημοσιευθηκε χτες η διαφορα ειναι στο 6.5%

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *