ροή ειδήσεων

Επιτάφιος και Ανάσταση στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης για πρώτη φορά από το 1922



Στον ναό του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης θα τελεστούν για πρώτη φορά από το 1922 οι Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής και της Αναστάσεως...

Ο ναός, ο οποίος αναστηλώθηκε από τον Δήμο Σμύρνης και στον οποίο λειτούργησε στις 6 Φεβρουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα παραχωρηθεί για τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μέγα Σάββατο στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης, όπως υποσχέθηκε ο δήμαρχος της πόλης Αζίζ Κοτζάγλου στον κ. Βαρθολομαίο και στον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή.

Επίσης, ο δήμαρχος Εφέσου, Νταχί Ζεϊνέλ Μπακιτσί, προσκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει επί του Τάφου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στις 8 Μαΐου, ημέρα της μνήμης του.

Εξάλλου, στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης προστέθηκε ακόμη ένα μέλος. Πρόκειται για μία μουσουλμάνα, η οποία βαπτίσθηκε χριστιανή και πήρε το όνομα Πελαγία. Συγκινημένη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από νεαρή ηλικία έτρεφε αισθήματα αγάπης και σεβασμού για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η νεοφώτιστη είναι ιστορικός και, εκτός από τα τουρκικά, μιλά πολύ καλά και τα ελληνικά. Έζησε ένα διάστημα στην Αθήνα, όπου δημιούργησε φιλίες με Ελληνίδες, ορισμένες από τις οποίες παρέστησαν στη βάπτισή της, ενώ μία απ' αυτές ήταν η ανάδοχός της.

Επίσης, στον ναό του Αγίου Βουκόλου βαπτίσθηκε ένα νήπιο από τη Μυτιλήνη, το οποίο οι γονείς του ήθελαν να βαπτίσουν στη Σμύρνη. Το παιδί, πήρε το όνομα Φώτιος και Βουκόλος προς τιμήν του πολιούχου Αγίου της Σμύρνης.

Το Συνέδριο της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης
Σημαντικό γεγονός ήταν και η πραγματοποίηση, από την Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης, Συνεδρίου, με θέμα «Οι Άγιοι της Σμύρνης και της Ιωνίας κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες».

Οι εργασίες του Συνεδρίου έγιναν στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, του οποίου ο πρόεδρος Εκρέμ Ντεμίτρας τόνισε την ανάγκη υποστήριξης κάθε πρωτοβουλίας που προάγει την αλληλογνωριμία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών Ελλάδος και Τουρκίας.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους, επικεντρώθηκαν σε πρόσωπα των οποίων ο βίος και το έργο συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ιστορία της Εκκλησίας της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής της Ιωνίας, όπως ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, ο άγιος Βουκόλος, ο άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης, ο άγιος Πιόνιος, η αγία Ειρήνη η μεγαλομάρτυς και ο άγιος Ειρηναίος Λυώνος ο εκ Σμύρνης ορμώμενος.

Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο αποφασίστηκε να γίνει ετήσιος θεσμός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τόνισε ότι το έλεος του Θεού μαλακώνει τις καρδιές των ανθρώπων και γκρεμίζει τείχη».

Ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε ευχές στους όπου γης απογόνους των προσφύγων της Ιωνικής γης και τους κάλεσε να μετάσχουν στη «διοργανωθησομένην το 2016 ιεραποδημίαν εις Σμύρνην, προκειμένου να επανασυνδεθούν προς τας ρίζας αυτών και να προσευχηθούν πάντες ομού δια την ανάπαυσιν των ψυχών των προγόνων αυτών, των ειρηνικώς κοιμηθέντων και των μαρτυρικώς τελειωθέντων».





Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *