ροή ειδήσεων

Θέμα ωρών η ανακοίνωση Τσίπρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 -

 Φαβορί ο Αβραμόπουλος - Σενάρια-έκπληξη για Ιωάννα Καρυστιάνη...


Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα προτείνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση θα γίνει μέχρι την Κυριακή.

Φαβορί παραμένει ο νυν επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, το όνομα του οποίου δεν έχει διαψεύσει το Μαξίμου. «Αγκάθι» σ' αυτό φαίνεται να είναι η αντίδραση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ ο οποίος δεν θέλει να χαλάσει η ισορροπία στο κολλέγιο των Επιτρόπων που σήμερα είναι 14-14 μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε επικοινωνία χθες Πέμπτη με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και έρχεται απόψε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται να συγκαλέσει σε συνεδρίαση μόνο το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και όχι το σύνολο των 149 βουλευτών και το όνομα θα το ανακοινώσει πιθανότατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Αρωμα γυναίκας» στην προεδρολογία

Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου θα προτιμούσαν επιλογή προσώπου από τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Στη Βουλή άρχισε να συζητείται από χθες το ενδεχόμενο να είναι γυναίκα η διάδοχος του Κάρολου Παπούλια. Συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, έλεγε προς το iefimerida.gr ότι η περίπτωση Αβραμόπουλου έχει «παγώσει» λόγω των αντιδράσεων της Κομισιόν και πως θα στοιχημάτιζε 80%-20% ότι δεν θα είναι τελικά η επιλογή του Πρωθυπουργού. Αλλη κομματική πηγή ανέφερε πως το πρόσωπο θα προέρχεται από τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς και θα είναι εκπρόσωπος των γραμμάτων και των Τεχνών.


«Κρατήστε ένα όνομα: Ιωάννα Καρυστιάνη...» έλεγε με νόημα.

Στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» προτείνουν σθεναρά το όνομά της ενώ υποστηρίζουν επίσης και την υποψηφιότητα του παλαιού υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, Μανόλη Δρεττάκη.

Χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά τι μπορεί να γίνει με τις καραμπόλες της τελευταίας στιγμής, η Ιωάννα Καρυστιάνη είναι μια επιλογή που ταιριάζει στο προφίλ του προέδρου της Δημοκρατίας που θα ήθελε να σηματοδοτήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Εντονη αντιδικτατορική δράση



Η πασίγνωστη, πολυδιαβασμένη και πολυβραβευμένη Ελληνίδα συγγραφέας που έχει γράψει το σενάριο από τις «Νύφες» και την «Μικρά Αγγλία» έχει στο ενεργητικό της έντονη αντιδικτατορική δράση: Ενεργό μέλος της αντι-ΕΦΕΕ, πρωτοστάτησε στην κατάληψη της Νομικής και βασανίστηκε από την Χούντα. Πέρασε από ΚΝΕ-ΚΚΕ αλλά το 2004 εκδήλωσε την υποστήριξή της στον Συνασπισμό.



Έχει δηλώσει πως κατά καιρούς της έχουν γίνει προτάσεις για να πολιτευθεί αλλά δεν ενδιαφέρεται να γίνει πολιτικός. Παίρνει όμως συχνά πολιτικές θέσεις μέσα από συνεντεύξεις της και ανοιχτές επιστολές. Την Ιωάννα Καρυστιάνη πίεζε πολύ στενά το 2004, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, ωστόσο εκείνη αρνήθηκε ευγενικά, παρά τις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί με τον ίδιο. Το όνομά της επίσης είχε ακουστεί πολύ έντονα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε τελικώς.

Είναι παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.



Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στα Χανιά, στις 8 Σεπτεμβρίου 1952. Είναι Ελληνίδα συγγραφέας και σεναριογράφος. Έχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος δύο φορές, το 1998 και το 2007, και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2000.

Παράλληλα με την λογοτεχνική της δραστηριότητα έχει γράψει το σενάριο της ταινίας «Νύφες» και τη σεναριακή προσαρμογή του μυθιστορήματος της «Μικρά Αγγλία», τα οποία έχουν γυριστεί για τον κινηματογράφο από τον σύζυγο της Παντελή Βούλγαρη. Είναι μητέρα δύο παιδιών.



iefimerida.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *