ροή ειδήσεων

ΤΩΡΑ: «Βραχυκύκλωμα» στο Eurogroup, η κυβέρνηση αποκλείει συμφωνία σήμερα, νέα συνεδρίαση την Παρασκευή (VIDEO)



Απαράδεκτο, ως βάση συζήτησης, το κείμενο που μοίρασε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αναφέρουν....
κυβερνητικές πηγές: «Χάνουν το χρόνο τους όσοι επιμένουν σε παράταση του μνημονίου»

Με το… καλησπέρα οδηγείται σε αδιέξοδο η συζήτηση στο Eurogroup,σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, καθώς παρουσιάσθηκε ως βάση συζήτησης κείμενο, που κάνει λόγο για παράταση του ισχύοντος μνημονίου.

Το θρίλερ θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι:

«Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.

Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

Νωρίτερα το ie μετέδωσε:

Σε ατμόσφαιρα… ελληνογερμανικού πολέμου, που δείχνει στην κατεύθυνση του πλήρους αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση, αρχίζει αυτή την ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, που είχε καταγγείλει νωρίτερα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως «ανεύθυνη», δηλώνοντας μάλιστα ότι «λυπάται για τους Έλληνες», επέμεινε στη σκληρή γραμμή του, τονίζοντας: «Όσα έχω ακούσει ως τώρα δεν έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία μου. Φαίνεται ότι δεν έχουμε το παραμικρό αποτέλεσμα ως τώρα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «φωτογράφισε» με αυτή του τη δήλωση και τα όσα έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους “New York Times”, σε σημερινό άρθρο του με τίτλο: «Δεν είναι ώρα για παιχνίδια στην Ευρώπη». Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν μπλοφάρει, αλλά θα επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνησή της για παράταση του μνημονίου.

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποιεί πολύ σκληρές εκφράσεις, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται σαν αποικία χρέους και να επιβάλλεται η πιο σκληρή λιτότητα στην πιο αδύναμη οικονομία.

Το Reuters επισημαίνει τη συμβιβαστική διάθεση που έδειξε, με δηλώσεις του, ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν και εκτιμά ότι η γαλλική πλευρά θα επιχειρήσει να γεφυρώσει τις διαφορές της Ελλάδας με τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, κυρίως δηλαδή με το Βερολίνο.

Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης, ο Σαπέν τόνισε ότι «ευτυχώς» υπάρχουν ακόμη πιθανότητες για μια συμφωνία. Προσπαθώντας να γεφυρώσει το χάσμα Αθήνας-Βερολίνου, είπε ότι η Γερμανία έχει δίκαιο να επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις στους πιστωτές της, αλλά και ότι η ελληνική κυβέρνηση νομιμοποιείται να λέει ότι έχει λάβει εντολή από το λαό για να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική.

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και εμείς πρέπει να σεβασθούμε την ψήφο των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια νέα πολιτική και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να την εφαρμόσει».

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο του συμβουλίου, Γερούν Ντέισελμπλουμ, όπου έγινε μια προσπάθεια ανακεφαλαίωσης των ως τώρα συνομιλιών των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, αλλά οι δύο άνδρες δεν κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για κάποιο συμβιβαστικό σχέδιο.

Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι η συμβιβαστική πρόταση του Eurogroup προς την Αθήνα προβλέπει να ζητηθεί από ελληνικής πλευράς παράταση του μνημονίου και, ταυτόχρονα, να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν από την ελληνική πλευρά στο διάστημα αυτής της παράτασης. Ανάλογα με την υλοποίηση των μέτρων, θα εκταμιεύονται τμηματικά ποσά από την τελευταία δόση του δανείου, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει μόνο τα μέτρα που θα έχει συμφωνήσει εκ των προτέρων, αλλά το μεγάλο πολιτικό «αγκάθι» παραμένει:θα πρέπει να ζητηθεί η παράταση του μνημονίου, κάτι που ως τώρα αποκλείεται κατηγορηματικά από την Αθήνα, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να γράφει στους “New York Times” ότι σε αυτή την «κόκκινη γραμμή» δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση.

Δείτε σχετικό βίντεο


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *