ροή ειδήσεων

Ούτε βήμα πίσω - Καμία υπαναχώρηση από την κυβέρνηση - Δείτε τις προγραμματικές δεσμεύσεις (VIDEO)



Βούρκωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας...
Ούτε βήμα πίσω από την προεκλογική της δέσμευση για κατάργηση του μνημονίου δεν διατίθεται να κάνει η Κυβέρνηση, όπως ξεκαθάρισε σε κατηγορηματικό τόνο, απευθυνόμενος σε… παν ενδιαφερόμενο εντός κι εκτός συνόρων, ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».

Η εφαρμογή του συνόλου των προεκλογικών δεσμεύσεων αποτελεί αμετάκλητη απόφαση, είπε. «Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τα κατευθύνσεις: Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη. Ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή ισχυρή εντολή για αλλαγή πολιτικής. Το μνημόνιο καταργήθηκε από την αποτυχία του και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν δικαιούμαστε να ζητήσουμε παράταση μνημονίου. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα τεχνικών δυσκολιών να ζητείται η παράταση του μνημονίου μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά οφέλη εντός της χώρας» τόνισε.

Αντ’ αυτού, ο Πρωθυπουργός αντιπρότεινε τη «συμφωνία ενός προγράμματος-γέφυρα έως τον Ιούνιο για να υπάρχει ο χώρος για διαπραγμάτευση. Παρά τις δυσκολίες, είναι εφικτό. Υπάρχουν θέματα όπως το χρέος θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο όμως έχουμε σχέδιο, προτάσεις, ρεαλιστικές, ικανές να φέρουν πλαίσιο συμφωνίας αποδεκτό», είπε και δεσμεύτηκε ότι στοχεύει σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για να γίνει οικονομικά αυτοδύναμη αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί «εξοντωτικά πλεονάσματα».

Διαβεβαίωσε πάντως: «Επιδιώκουμε σταθερά και αταλάντευτα τη συμφωνία με τους εταίρους. Και αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε. Η Ευρώπη δεν θα οδηγήσει έναν λαό στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό , για να μην οδηγήσει στην εποχή των τεράτων» και επ’ αυτού εξήγησε ότι «η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αν το ίδιο επιθυμούν οι εταίροι μας καλούνται στο τραπέζι του διαλόγου για να δούμε τον τρόπο που θα γίνει. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικής φύσης, αλλά πολιτικής απόφασης. Όσο επιμένουν στη λιτότητα, η τεχνική λύση για απομείωση και αποπληρωμή θα βρεθεί».

Για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σημείωσε:

«Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη αλλά θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Με ευθύνη κυβερνήσεων και εταίρων μας εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα που οδήγησε σε πρωτοφανή συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας».

Εγκάλεσε πάντως ευθέως την απερχόμενη Κυβέρνηση πως «φρόντισε να δημιουργήσει με δική της ευθύνη ασφυκτικά πλαίσια για τη διαπραγμάτευση για να μπει η χώρα σε νέο μνημόνιο. Ενημερώθηκα ότι αρχική επιλογή των εταίρων μας ήταν η 6μηνη παράταση του προγράμματος και η ελληνική επιμονή ήταν η 28η Φεβρουαρίου. Ο στόχος τους ήταν και παραμένει ο εκβιασμός της Ελλάδας και η αποτυχία της νέας κυβέρνησης δηλαδή της Ελλάδας. Ξέχασαν να λογαριάσουν ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνον οι τεχνοκράτες αλλά και ελληνικός λαός που δε θα επιτρέψουν τέτοια εξέλιξη». "Η Ελλάδα καταθέτει προτάσεις, δεν δέχεται εντολές" ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

- Παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης στις άπορες οικογένειες και στην αποκατάσταση μεγάλων αδικιών

- Επαναπρόσληψη καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ

- Ριζική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης εντός 6μήνου

- Κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων του πειθαρχικού κώδικα για τους ΔΥ, αντικατάστασή του από νέο κώδικα, ρύθμιση για αξιολόγηση των ΔΥ με αντικειμενικά κριτήρια

- Αξιοποίηση τεχνολογιών για περιορισμό επαφής υπαλλήλων-πολιτών, ώστε καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητά πιστοποιητικά που διαθέτει άλλη υπηρεσία

- Περιορισμό προνομίων βουλευτών και υπουργών. Το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου θα επανεξεταστεί ή θα καταργηθεί, διευκρίνισε, ενώ έκανε γνωστό ότι "κόβεται" το 30% του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου και το 40% του προσωπικού ασφαλείας του.

Ο στόλος των 750 βουλευτικών αυτοκινήτων θα μειωθεί κατά το ήμισυ, όπως είπε, ενώ θα πωληθεί, αρχικά, το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης, μεταξύ άλλων, την επανασύσταση της ΕΡΤ με χρήση πόρων από το ανταποδοτικό τέλος, τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, αλλά και:

- την κατάργηση των "αντισυνταγματικών διατάξεων" που προβλέπουν ασυλία για τα διοικητικά συμβούλια των ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και ΤτΕ, καθώς και

- τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.

Φορολογικό πλαίσιο

Στο φορολογικό πεδίο, ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε:

- Σταθερό και απλό φορολογικό πλαίσιο που να προσελκύει επενδύσεις

- Ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα

- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ

- Περιουσιολόγιο με καταγραφή περιουσιακών στοιχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό

- Κατάργηση ΕΝΦΙΑ από φέτος και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ενώ κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στις μέχρι στιγμής υποχρεώσεις τους)

- Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών

Εργασιακά

Κάνοντας λόγο για συνθήκες εργασιακού μεσάιωνα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα 5 χρόνια, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τερματισμό σε πολιτικές που επιτρέπουν τον εξευτελισμό των εργαζομένων, απορρίπτοντας την αντίληψη, όπως είπε, ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξαρτάται από το μισθολογικό κόστος και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Προανήγγειλε συνεργασία με τον ILO για την άμεση αποκατάσταση των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και:

- επαναφορά επεκτασιμότητας συλλογικών συμβάσεων και τριετιών

- αυστηροποίηση θεσμικού πλαισίου για ομαδικές απολύσεις

- επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας

- τερματισμό διακρίσεων και διαχωρισμών των εργαζομένων με βάση την ηλικία

- αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά ως το 2016

- πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις σε ορίζοντα 4ετίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οικονομίας

Ασφαλιστικά

Για θέματα που άπτονται του ασφαλιστικού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι:

- Η υπόθεση των συνεπειών του PSI πάνω στα ασφαλιστικά ταμεία θα διερευνηθεί

- Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ορίων ηλικίας και καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων

- Θα διατηρηθεί το δημόσιο και αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης με σεβασμό στα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

- Επαναχορηγείται 13η σύνταξη ως δώρο Χριστουγέννων σε όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.

- Ιδρύεται Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης με μεταφορά εσόδων από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και ορυκτού πλούτου για ενίσχυση αποθεματικών ταμείων

- Θα εξαληφθεί η γραφειοκρατία κατά τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία

Επενδύσεις

- Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στήριξη στις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης.

- Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που τροφοδοτεί ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος.

- Δεν παραχωρούνται, δεν ξεπουλιούνται τα δίκτυα , οι υποδομές, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος.

- Άλλο η αξιοποίηση και άλλο το ξεπούλημα. Σε αυτή την προοπτική, κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα αξιολογείται συγκεκριμένα.

Διαβάστε στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουρού κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/2/15 17:48

    hope hope hope

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/2/15 17:50

    hope all this is not a lie. we've heard so much, I think I like this guy but he really has to convince me I don't trust anyone any more hope

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *