ροή ειδήσεων

Μια μαρτυρία από την τραγωδία στη Ρόδο: Με κoίταζαν στα μάτια και δεν έλεγαν τίποτα [Βίντεο]



Ο Τάσος Δοντάς είναι διασώστης του Ερυθρού Σταυρού τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια,... όμως ουδέποτε μέχρι την περασμένη Δευτέρα δεν είχε αντιμετωπίσει παρόμοιο περιστατικό όπως η διάσωση των 90 παράτυπων μεταναστών από το ναυάγιο στο Ζέφυρος.

Ο ίδιος μίλησε στην «Ροδιακή» και περιέγραψε τα όσα έζησε την ημέρα εκείνη όπου η θάλασσα είχε γεμίσει με ανθρώπους, όπως θα πει χαρακτηριστικά.

Ο Τάσος Δοντάς είναι ένας από τους «ήρωες» που συμμετείχαν με αυταπάρνηση και αδιαφορία προς τον κίνδυνο που διέτρεχαν, και με μοναδικό σκοπό να βγάλουν από τα παγωμένα νερά, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν!



Έξι ψυχές μεταξύ των οποίων και ένα παιδί ήταν αυτοί που διασώθηκαν από τον Τάσο Δοντά, ο οποίος με το έφτασε στο σημείο του ναυαγίου βούτηξε στη θάλασσα.

«Φθάνοντας εδώ είδα πολύ κόσμο, άκουγα φωνές, στριγκλιές ένα χάος. Δεν έβλεπες πέτρα παρά μόνο κεφάλια μαύρα, κόσμος ένας χαμός. Κατευθείαν πέσαμε στη μάχη, πέσαμε πάνω στην αλυσίδα. Όταν περισώσαμε τον κόσμο που ήταν κοντύτερα στην ακτή, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν και άλλοι πιο μέσα. Ως εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης του Ερυθρού Σταυρού έπεσα μέσα και άρχισα να βγάζω έξω κόσμο» είπε ο Τάσος.

Ο ίδιος περιέγραψε και τα συναισθήματα που εισέπραττε από τους αλλοδαπούς όταν πήγαινε κοντά για να τους βγάλει στην ακτή.

«Όταν τους πλησίαζα και τους έλεγα στα αγγλικά ποιος είμαι, με κοίταζαν στα μάτια με χαρά ως τον σωτήρα τους!



Ήταν σε κατάσταση τέτοια που δεν μπορούσαν να μιλήσουν, απλά σε κοιτούσαν σαν να σου έλεγαν βγάλε με, πάρε με!

Τα περισσότερα άτομα που διέσωσε ο Τάσος ήταν γυναίκες, ενώ όπως είπε του έκανε εντύπωση το μικρό παιδί που βρισκόταν μαζί με ενήλικες επάνω στο μεγάλο κομμάτι από τα συντρίμμια του σκάφους που οι λιμενικοί κατάφεραν να σύρουν μέχρι τα βράχια για να τους βγάλουν στην ακτή. Σε αυτήν την προσπάθεια και ο Τάσος έτρεξε να βοηθήσει. Όπως είπε αν και το παιδί ήταν σε μικρή ηλικία, δεν έκλαιγε, δεν φώναζε, παρά μόνο κοίταζε με τα μεγάλα μάτια του.



«Οι στιγμές ήταν έντονες, η αδρεναλίνη ήταν στο φουλ και στο μυαλό σου είχες πάντα το κίνδυνο αλλά έλεγες πως αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν αυτό που ξέρεις εσύ και προσπαθούσες όλο και περισσότερο».

Στην προσπάθεια που έκανε για μία από τις διασώσεις ο Τάσος έπιασε το πόδι του σε βράχο και τραυματίστηκε ελαφρά. «Δεν ήταν τίποτα» θα πει εκείνος προσθέτοντας πως «αρκετοί διασώστες που βουτήξαμε μέσα τραυματιστήκαμε, γρατζουνιστήκαμε αλλά για εμάς είναι πταίσματα».

Κλείνοντας την συζήτηση ο Τάσος Δοντάς δεν παρέλειψε να πει ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά του ΕΚΑΒ, στους διασώστες του Ερυθρού Σταυρού στις νοσοκόμες και τους γιατρούς που έσπευσαν να επανδρώσουν τα επείγοντα στο νοσοκομείο της Ρόδου, την κ. Δελαπόρτα κατευθείαν κινητοποίησε για τρόφιμα και ρουχισμό.



Κινητοποίηση του Ερυθρού Σταυρού

Εκτός από υπηρεσίες διάσωσης και πρώτων βοηθειών στον τόπο του συμβάντος και συνδρομή στο Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου από εθελοντές Σαμαρείτες - Διασώστες - Ναυαγοσώστες, καθώς και παροχή ειδών διαβίωσης - ρουχισμού και φαρμάκων (κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης από τους ιατρούς του ΓΝΡ) από τις Εθελόντριες Νοσηλευτικής, ο Ερυθρός Σταυρός προσέφερε και την εξής σημαντική υπηρεσία:

εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα μέσα Εθελοντές Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών (RFL-Restoring Family Links της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού-ICRC) παρείχαν τη δυνατότητα σε 34 μετανάστες να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους μέσω κινητών τηλεφώνων με προπληρωμένο χρόνο ομιλίας.

Συγκινητικές στιγμές διαδραματίστηκαν τόσο στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, όσο και στην Αστυνομία, μιας και οι ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας- θύματα του ναυαγίου έδωσαν σημάδια ζωής στις οικογένειές τους που αγωνιούσαν."





Πηγή: Ροδιακή
http://tvxs.gr/

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *