ροή ειδήσεων

Στην φωτεινή Κάσο



Το όνομα της Κάσου, αποδεικνύει πόσο πολύ άρεσε και στους αρχαίους έλληνες,... μιας και σημαίνει φωτεινή! Και πραγματικά, λάμπει σαν σπάνιο πετράδι, δίπλα στην Κάρπαθο, στην πιο ανέγγιχτη γωνιά του Καρπάθιου Πελάγους

Ένα νησί που ξέρει να γελάει, να γλεντάει, που το αγαπούν οι ποιητές, οι γλύπτες, οι ζωγράφοι και οι αρχιτέκτονες! Το αγαπούν γιατί τα χαριτωμένα σπίτια, με την μονόρριχτη επικλινή σκεπή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, γιατί οι θάλασσες της Κάσου αστραποβολάνε, γιατί το ταξιδιάρικο αυτό νησί, που οι κάτοικοί του έχουν πάει ως ταξιδευτές στην άκρη του κόσμου ήδη από τα χρόνια πριν τον Όμηρο, ξέρει να τραγουδάει μέχρι το πρωί. Τα Δωδεκάνησα τα αγαπάμε πάρα πολύ. Την φωτεινή Κάσο την ξεχωρίζουμε, γιατί, απλά, είναι φωτεινή!
Πρώτα το τραγούδι, και μετά η ιστορία
Οι Κασιώτες φημίζονται για το γεγονός ότι κάνουν τα πάντα τραγούδι! Ίσως η κοντινή απόσταση με την Κρήτη να είναι η αιτία, πάντως η μαντινάδα είναι σαν την αναπνοή για αυτούς τους ανθρώπους, αυθόρμητη και εύστοχη. Καλόκαρδοι και φιλόξενοι μέχρι εκεί που δεν πάει, έχουν την όμορφη ευχή «να σ' έβρω» καθώς τσουγκρίζουν, και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ο ταξιδιώτης εδώ και να μην νιώσει όχι απλά φιλοξενούμενος, αλλά αγαπημένος συγγενής των Κασιωτών! Αυτό το μικρό στολίδι στην ανατολή της Μεσογείου έχει πανάρχαια ιστορία, και πρέπει οπωσδήποτε όταν βρεθείτε εδώ να δείτε την περίφημη Ελληνοκαμάρα, στην Αγία Μαρίνα, πρόκειται για ένα σημαντικότατο σπήλαιο παλαιολιθικής εποχής, με σημάδια ανθρώπινης κατοίκησης, που τα ευρήματα του εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Η Στηλοκαμάρα ή Σελάι επίσης είναι ένα φαντασμαγορικό σπήλαιο, με μια σχεδόν αφανή είσοδο, που η διακόσμηση με σταλακτίτες και σταλαγμίτες θα σας μαγνητίσουν!



Η Μπούκα και το Φρυ, ο Εμπορειός και τα μαγικά χωριά
Το παλιό λιμάνι του νησιού, η Μπούκα, κάποτε ήταν ένα ξακουστό πειρατικό λημέρι! Σήμερα είναι το σημείο συνάντησης των ψαράδων του νησιού, από εδώ ξεκινάνε για την ψαριά με τα κουκλίστικα καΐκια τους, και το συνεχές τραγούδι! Πρωτεύουσα της Κάσου είναι το πανέμορφο Φρυ, με τα παραδοσιακά ταβερνάκια, κάποια – λίγα και εκλεκτά – μπαράκια και την αρχοντιά των παραδοσιακών σπιτιών με τις αυλές και τις βουκαμβίλιες να μαγεύουν το μάτι. Πολύ κοντά είναι ο επίσης άκρως παραδοσιακός Εμπορειός, παλιό κέντρο της Κάσου, δίπλα στο αρχαιότατο λιμάνι. Εδώ ουσιαστικά βρίσκεται η πιο τουριστική πλευρά της Κάσου, με μπαρ και καφέ επάνω στο κύμα και οργανωμένες παραλίες. Στην Παναγία του Εμπορειού, που δεσπόζει, θα δείτε πολλά εκκλησάκια στην σειρά. Χτίστηκαν για να διώξουν, σαν στρατός, τα αερικά και τα ξωτικά, που λέγεται ότι εδώ είχαν το «στέκι» τους! Η πανέμορφη Αγία Μαρίνα βρίσκεται στους λόφους που στολίζουν την Κάσο, και εδώ υπάρχουν τα περήφανα καπετανόσπιτα. Πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους οικισμούς της Μεσογείου! Ο καθεδρικός Ναός Της Κάσου, βρίσκεται στο Αρβανιτοχώρι, έναν οικισμό του 16ου αιώνα. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι δίπλα στο μικρό ποτάμι Σκυλάς, το οποίο οδηγεί μετά από μια πανέμορφη διαδρομή στην Παναγία Ποταμίτισσα, ένα εκκλησάκι φτιαγμένο μέσα στη σπηλιά, που είναι εντελώς μυστηριακό. Το Πόλι είναι ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης, και αποτέλεσε αρχαία πρωτεύουσα της Κάσου, σε οχυρή θέση, που ενώ δεν φαίνεται από πουθενά, εποπτεύει τα πάντα. οχυρωμένη τότε από τους εισβολείς στον λόφο που της χάριζε ευρύ οπτικό πεδίο. Θα πρέπει να δείτε την σημαντική μυκηναϊκή ακρόπολη και τα σπαράγματα από τους πύργους του Κάστρου.
Κρυστάλλινες παραλίες
Μια από τις πιο ασυνήθιστες παραλίες είναι τα Μάρμαρα, όπου τα καταγάλανα νερά σμιλεύουν όντως ασβεστολιθικά πετρώματα με μαρμαρυγές, δημιουργώντας ένα μαγικό θαλάσσιο τοπίο. Η παραλία του Εμπορειού, αλλά και η Αμμούα, ο Αντιπέρατος και ο Άγιος Κωνσταντίνος στα δυτικά, είναι πανέμορφα ενάλια στολίδια. Προσιτές με βαρκάκι από το Φρυ είναι οι εκτός κάθε περιγραφής παραλίες Αγκάλη, Χοχλακιά και το Αυλάκι, όπου υπάρχουν και θαυμάσια σπήλαια, ενώ στα νότια θα βρείτε το Χέλαρτου, ένα πανάρχαιο μινωικό λιμάνι!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Το καράβι της άγονης γραμμής κάνει από τον Πειραιά περίπου 22 ώρες μέσω Κρήτης και 14 ώρες μέσω Σαντορίνης και Ανάφης. Από τη Σητεία της Κρήτης το καράβι κάνει 3 ώρες και από τη Ρόδο 7 ώρες. Το αεροπλάνο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει ανταπόκριση από Ρόδο μέσω Καρπάθου. Η πτήση Κάσου – Καρπάθου είχε καταγραφεί στο Βιβλίο Γκίνες ως η συντομότερη στον κόσμο, καθώς διαρκεί μόλις 5 λεπτά! 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *