ροή ειδήσεων

Θα... ματώσουν όσοι έχουν ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών



θυμάστε που διέδιδαν από την κυβέρνηση διαφόρα περί δικαιότερης φορολόγησης των ΙΧ; Ξεχάστε τα!...
Εκτινάσσονται οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι στα ΙΧ...

Μέρος των 8 δις που προβλέπει η φοροεπιδρομή για το 2015 και 2016 θα προέρθει και από το αυτοκίνητο (σιγά μην το άφηναν εκτός), συγκεκριμένα με την σημαντική αύξηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ άνω των 2.500 κ.εκ.

Αν και δεν διευκρινίζεται πλήρως το ποσοστό της αύξησης, να θυμίσουμε ότι στην πολύ πρόσφατη πρόταση του κου Βαρουφάκη, ο συντελεστής του φόρου πολυτελείας στη συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων εκτινασσόταν από το ισχύον 10% στο 13%, ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι στην ίδια πρόταση περιλαμβανόταν και τα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ.εκ., στα οποία ο συγκεκριμένος φόρος από το 5% ανέβαινε στο 6,5%.

Μπορεί να μην έχει διευκρινιστεί πλήρως το ποιά τελικά αυτοκίνητα θα εμπίπτουν στην νέα αύξηση του φόρου πολυτελείας, το σίγουρο όμως είναι ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν και πάλι οι ΙΧήδες.
Το νέο αυτό χαράτσι έρχεται λίγες μέρες έπειτα από τις «προθέσεις» των κυβερνώντων «περί δίκαιης φορολόγησης στα αυτοκίνητα βάσει τιμής προ φόρων» και άλλα τόσο ωραία που ακούσαμε. Κατά πώς φαίνεται στην εύκολη –και σίγουρη- λύση του κυβισμού ενέδωσε μια ακόμη κυβέρνηση.

Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης και το θέμα του πράσινου φόρου στα ντήζελ, καθώς όπως έχουμε επισημάνει στις σκέψεις της Κυβέρνησης είναι η επιβολή στο καύσιμο με την δικαιολογία της «χρήσης» και στην κατεύθυνσης της εξίσωσης των τιμών των δύο καυσίμων (βενζίνης και ντήζελ, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού).

Πάντως, με την αύξηση του φόρου πολυτελείας, αλλά και την πρόθεση για την αύξηση της έμμεσης φορολόγησης των αυτοκινήτων η κυβέρνηση προσβλέπει σε 20-25 εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να γεμίσουν τα ταμεία ως το τέλος της χρονιάς. Και για το 2016… βλέπουμε τι άλλο έρχεται!

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι ο φόρος πολυτελείας στα ΙΧ υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος για τα οχήματα από 1.929 έως 2.500 κυβικών και για τα οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού υπολογίζεται με 10%. Οι συντελεστές ισχύουν για οχήματα έως 10 ετών από το έτος πρώτης ταξινόμησής τους, είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τα οχήματα 1.929 κ.εκ. ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται στα 418 ευρώ και για εκείνα στα 2.500 κ.εκ. στα 665 ευρώ (ισχύει για οχήματα 5ετίας, για τα οχήματα ηλικίας 5-10 ετών είναι κατά τι μειωμένος, ενώ απαλλάσσονται όσα έχουν ηλικία άνω των 10 ετών από την πρώτη μέρα ταξινόμησης).

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *