ροή ειδήσεων

400.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια



Ο μέσος όρος επίλυσης διοικητικών διαφορών στην Ελλάδα αγγίζει τις 1.500 ημέρες, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν περισσότερες από...


400.000 υποθέσεις, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στην 4η χειρότερη θέση μεταξύ των 47 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ βάσει του κόστους της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία καθιστούν την Ελλάδα ουραγό σε επίπεδο κράτους - δικαίου, παρουσιάστηκαν στο 1ο Διεθνές Νομικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Αμερικανική Δικηγορική Ένωση, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
«Το κράτος πατερούλης-επιχειρηματίας-εργοδότης, έχει πεθάνει. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει από το δημόσιο, όπως είχαμε μάθει να συμβαίνει επί δεκαετίες. Η ανάπτυξη για να είναι δυναμική, σταθερή και βιώσιμη θα πρέπει να έρθει πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα, τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για αυτό ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε τις μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου να αποκτήσουμε ένα δημόσιο παραγωγικό και αποτελεσματικό και ένα επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό, σταθερό, απλό και εν τέλει ελκυστικό για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μόνο με αυτές τις απολύτως αυτονόητες και αναγκαίες συνθήκες κάθε ιδιώτης, επενδυτής, Έλληνας ή ξένος θα μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια δικαίου για να φέρει τα χρήματα του στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέο πλούτο και θέσεις εργασίας. Και μόνον έτσι θα πάψει η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση στον διεθνή χάρτη επενδύσεων», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος.
Όπως είπε, δύο πράγματα λείπουν από το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης: η εμπιστοσύνη και το σχέδιο. «Σε ότι αφορά το πρώτο, δυστυχώς η καχυποψία έχει διαβρώσει τα πάντα. Πολιτικοί, κόμματα, δικαστές, κοινωνικοί εταίροι, επιχειρηματίες, μέσα ενημέρωσης, κεντρικό κράτος, αυτοδιοίκηση έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης: δεν απομονώσαμε εγκαίρως όσα εγωιστικά συμφέροντα έχουν διαχρονικά αλώσει το κράτος και την οικονομία σε βάρος των συνεπών, δημιουργικών δυνάμεων. Και σήμερα πληρώνουμε το κόστος αυτής της υστέρησης έχοντας δημιουργήσει μια κοινωνία που δεν έχει από πού να πιαστεί και ποιον να εμπιστευτεί. Αυτό είναι το πραγματικό αδιέξοδο που πρέπει να υπερβούμε. Το δεύτερο στοιχείο που λείπει είναι το σχέδιο. Σχέδιο πραγματικό, με περιεχόμενο και καλά επεξεργασμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για: Σύγχρονο κράτος δικαίου, Ελεύθερη εξωστρεφή και ανοιχτή οικονομία, Αποτελεσματικό Κοινωνικό Κράτος, Παιδεία με έμφαση την προαγωγή της Αριστείας, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ένα δικαστικό σύστημα που λειτουργεί με εγγυήσεις ανεξαρτησίας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας αποτελεί διακηρυγμένο στόχο των ανεπτυγμένων δημοκρατιών και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την δικαιοσύνη πυλώνα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των κρατών-μελών της και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή επιτροπή πλέον αξιολογεί τακτικά τα δικαστικά συστήματα των κρατών-μελών της Ένωσης».

Ο κ. Πικραμένος προέκρινε την ανάληψη δράσης σε τρία επίπεδα:
Χρειάζεται ουσιαστική επικοινωνία και συντονισμός των τριών λειτουργιών, νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής, για την επίτευξη του – κατά το Σύνταγμα – κοινού σκοπού τους, που είναι η επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας και η εμπέδωση του κράτους-δικαίου.
Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αποσυμφόρηση ύλης, με διατήρηση στα δικαστήρια μόνο των σημαντικών υποθέσεων. Η επίλυση των υπολοίπων θα πρέπει να γίνεται με εναλλακτικούς τρόπους και διαδικασίες. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι απαραίτητη η συνεργασία του δικηγορικού σώματος.
Η αξιοκρατία, η ανάδειξη αλλά και η επιβράβευση των άριστων στο δικαστικό σώμα. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη η καλύτερη Δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη διοικητική υποστήριξη των δικαστών, σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, κίνητρα για επιβράβευση των αρίστων, απλό και σταθερό νομοθετικό περιβάλλον.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος19/6/15 00:03

    Οταν η Ελλάδα φτιάξει πύραυλο να πάει στο φεγγάρι, μόνο τότε θα φτιάξει και η δικαιοσύνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *