ροή ειδήσεων

Πληρώνουμε 5,3 δισ. ευρώ για αγορά φαρμάκων!



Αποκαλυπτική έρευνα - Αγοράζουμε φάρμακα με το τσουβάλι...



Απόλυτα «εξαρτημένοι» από τα... φάρμακα εμφανίζονται οι Έλληνες, οι οποίοι εξακολουθούν να τα αγοράζουν με το τσουβάλι! Μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια, στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης που οδήγησε σε κατακόρυφη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο αριθμός των φαρμάκων που πωλήθηκαν όχι μόνον δεν περιορίστηκε, αλλά παρουσίασε και αύξηση. Μόνο πέρυσι, οι Έλληνες «κατανάλωσαν» περίπου μισό δισεκατομμύριο φάρμακα, συνολικής αξίας 5,3 δισ. ευρώ.

«Φαρμακολαγνεία» ή αλλιώς υπερσυνταγογράφηση καταδεικνύουν άλλωστε και τα στοιχεία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και της «Αποστολής», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που στα τρεισήμισι χρόνια λειτουργίας του συγκεντρώθηκαν 1.500.000 φάρμακα. Σκευάσματα που αγοράστηκαν μεν, αλλά δεν καταναλώθηκαν ποτέ. Κάποια από αυτά τα φάρμακα χορηγήθηκαν και αποζημιώθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία και κάποια από την τσέπη των πολιτών.

Εκθεση

Σύμφωνα με την έκθεση του 2014 της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης η πολυφαρμακία αποτελεί «εθνικό σπορ». Ενδεικτική είναι η περίπτωση νεφροπαθή, ο οποίος προμηθεύτηκε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων αιμοκάθαρσης προσκομίζοντας σε διάφορα φαρμακεία συνταγές δίμηνες, συνταγογραφημένες από διαφορετικούς ιατρούς. Στο βιβλιάριο υγείας του δεν αποτυπώνεται η συνταγογράφηση και χορήγηση των σκευασμάτων.


Μόνο πέρυσι, οι Ελληνες «κατανάλωσαν» περίπου μισό δισεκατομμύριο φάρμακα, συνολικής αξίας 5,3 δισ. ευρώ


Η διαφορά κόστους των συνταγογραφημένων σκευασμάτων, που ήταν αναγκαία της θεραπευτικής αγωγής του ασφαλισμένου, σύμφωνα με τον θεραπευτή νεφρολόγο, σε σχέση με τη συνταγογραφηθείσα φαρμακευτική αγωγή, προσεγγίζεται στα 172.000 ευρώ για χρονικό διάστημα από 1/13-8/14. Οι συνταγές εκδόθηκαν από 21 ιατρούς της Αττικής και παρατηρήθηκε υπερσυνταγογράφηση, επανάληψη συνταγογράφησης, προκλητή ζήτηση φαρμάκων.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι συνολικώς πωλήσεις το 2014 έφτασαν στα 493.210.429 φάρμακα (συσκευασίες) από 484.631.109 το 2013. Η αύξηση αφορά αποκλειστικά τα φάρμακα που διατίθενται στα φαρμακεία καθώς η νοσοκομειακή φαρμακευτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 3,64% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι πωλήσεις
Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και το 2012, με 479.363.512 φάρμακα.

Την ίδια στιγμή, που τα φάρμακα που διατίθενται στην ελληνική αγορά, σε απόλυτους αριθμούς, αυξάνουν, η φαρμακευτική δαπάνη «πέφτει»: το 2014 οι πωλήσεις φαρμάκων στη χώρα μας έφτασαν τα 5.276.260.915 ευρώ έναντι 5.293.687.538 το προηγούμενο έτος, 5,976.641.482 το 2012 και 6.758.845.273 το 2011.

Σημειώνεται ότι από τα περίπου 5,3 δισ. ευρώ το 2014, τα 2,2 αφορούν στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα των ασφαλισμένων του. Για το 2015, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ έχει «κλειδώσει» στα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από τους πρώτους μήνες του έτους καταγράφεται υπέρβαση ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Η δαπάνη
Πιο αναλυτικά, η δαπάνη τον Μάρτιο ανήλθε στα 180 εκατ. ευρώ έναντι 165 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί, καταγράφοντας έτσι υπέρβαση 15 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, «εκτροχιασμός» της δαπάνης σημειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 13 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο κατά 17 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της πάντως, η ηγεσία του υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με τα μέτρα που αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα θα συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η καθιέρωση «κλειστών» προϋπολογισμών σε ομάδες φαρμάκων (όπως τα φάρμακα υψηλού κόστους) ενώ ήδη «ενεργοποιήθηκε» η Επιτροπή διαπραγμάτευσης και εμπιστευτικότητας φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ. Μόνο από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ -από τα οποία περί τα 50 εκατ. ευρώ από το φάρμακο- μέσα στο 2015.

ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 22%
«Χάνονται» τα γενόσημα στην Ελλάδα

Πιο «ευνοημένα» είναι τα πρωτότυπα, αφού η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδα που ελάχιστα ξεπερνούν το 20%. Συγκεκριμένα, μόλις το 22% των φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα είναι γενόσημα (όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 60%) γεγονός που μας κατατάσσει στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας στην Ευρώπη.

Το 2013 στη Γερμανία η διείσδυση των γενοσήμων σε όγκο έφτανε το 72%, στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο το 65%, όταν στην Ιταλία ήταν στο 41%, στην Πορτογαλία στο 48% και στην Ισπανία στο 49%.

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Υγείας πρόσφατα, αποφάσισε να «επαναφέρει» την εμπορική ονομασία σε συνταγές φαρμάκων, ως μια κίνηση προώθησης των γενοσήμων, η οποία θα φανεί αν αποδίδει σε 4-5 μήνες. Συγκεκριμένα, στις 27 Απριλίου το υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα στους γιατρούς να γράφουν εμπορική ονομασία γενοσήμου ως «προτεινόμενο».

Τρεις ημέρες αργότερα, το υπουργείο επανήλθε με νέα απόφαση, επιτρέποντας αυτή την φορά την αναγραφή εμπορικής ονομασίας (πρωτότυπα και γενόσημα) σε φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, που εκτιμάται ότι αφορούν στο 70% της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, πρόκειται για κίνηση που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η οποία γίνεται για να προωθηθούν περαιτέρω τα γενόσημα, υιοθετώντας ουσιαστικά και τη θέση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

*ρεπορτάζ: Ελένη Πετροπούλου/Ημερησία

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/6/15 11:39

    Φαίνεται ότι καταναλώνουμε τόσα φάρμακα.... η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα πάνε σε τσέτες γιατρών αυτών των μεγαλοπαπατεώνων και μεγαλοφοροφυγάδων που μαζί με τους πολιτικούς και τους δικηγόρους έχουν ριμάξει τον τόπο. Αλλά επίτηδες έχουν απογυμνώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μην τους πιάνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *