ροή ειδήσεων

"Τέλος" οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο



Από πότε καταργούνται. Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση για το νέο καθεστώς με τους 3 συντελεστές.... Πού θα υπάγονται τα τρόφιμα, ποιά αγαθά κι υπηρεσίες ακριβαίνουν. Κόντρα ΝΔ με Φίλη. "Θα καταψηφίσω την κατάργηση" προειδοποιεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


Τέλος στους μειωμένους, κατά 30%, συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, και μάλιστα άμεσα, φαίνεται πως βάζει η πρόταση της Αθήνας για συμφωνία με τους δανειστές. Δεν ήταν ποτέ κόκκινη γραμμή η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, δήλωσε, πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Το νέο καθεστώς στα νησιά, όμως, όπως υπογραμμίζουν κάτοικοι και επαγγελματίες, θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το, δε, τουριστικό προϊόν θα γίνει σημαντικά ακριβότερο και λιγότερο ανταγωνιστικό.

Η Αθήνα προτείνει στους δανειστές την καθιέρωση τριών συντελεστών ΦΠΑ 6%, 11%, και 23% αναμένοντας πρόσθετα έσοδα 900 εκ. ευρώ.

Στο 6% θα υπαχθούν τα φάρμακα, τα βιβλία και ορισμένα βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το ψωμί, ενώ στο μεσαίο συντελεστή 11% τα περισσότερα τρόφιμα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ο κλάδος της εστίασης και ο τουρισμός. Ως προς τον τουρισμό, που υπάγονταν στο 13%, η κυβέρνηση προτείνει οι αλλαγές να γίνουν από το Σεπτέμβριο, εν αντιθέσει με την άμεση εφαρμογή στα νησιά.

Στον υψηλό συντελεστή 23% αναμένεται να ανέβουν, από το 13%, είδη καθαριότητας, απορρυπαντικά και προϊόντα υγιεινής. Επίσης, ιατρικές υπηρεσίες, ιδιωτικές κλινικές, κόμιστρα ταξί, επισκευές αλλά και κινηματογράφοι.

Εν τω μεταξύ, η δήλωση Φίλη ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν ήταν στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, δήλωσε ότι «οι ''κόκκινες γραμμές'' της κυβέρνησης έχουν ξεθωριάσει τόσο πολύ που σε λίγο δεν θα διακρίνονται».

Ταυτοχρόνως, κάλεσε τον Νίκο Φίλη, που όπως λέει ο κ. Κόνσολας, «επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» να διαβάσει την προεκλογική ομιλία του κ. Τσίπρα στη Ρόδο στις 15 Ιανουαρίου, «στην οποία δεσμεύεται για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

«Φαίνεται ότι οι δεσμεύσεις και οι ''κόκκινες γραμμές'' του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ισχύ μόνο την προεκλογική περίοδο. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, θα συνοδεύει για πάντα όσους συναινέσουν σε αυτήν» καταλήγει ο Μάνος Κόνσολας.

«Ο κ. Κόνσολας βιάζεται… Ας περιμένει τη συμφωνία», ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης

Να καταψηφίσει την καταργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ απείλησε, πάντως, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής.

«Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά είναι ένα μέτρο οριζόντιο και υφεσιακό το οποίο δεν πρόκειται να το ψηφίσω αν περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές» δήλωσε ο κ. Ζερδελής. Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά αν χρειαστεί θα καταψηφίσει ολόκληρη τη συμφωνία στην περίπτωση που η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ δεν αποτελεί ξεχωριστό άρθρο.

Κατηγορηματικά αντίθετος με ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση εμφανίστηκε, εξάλλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) Θανάσης Παπανικολάου.



Εκπροσωπώντας 26 μεγάλες επιχειρήσεις, μέλη του ΣΕΠΟΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 25-30% του συνολικού τζίρου της ελληνικής αγοράς, ο κ. Παπανικολάου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα έπληττε τις επιχειρήσεις του κλάδου και πιθανότατα θα οδηγούσε σε κλείσιμο καταστημάτων και απώλειες θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα επιβάρυνε κατά κύριο λόγο τα φθηνά προϊόντα των καταστημάτων εστίασης, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε νέους με χαμηλά εισοδήματα ή και ανέργους.

antenna

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *