ροή ειδήσεων

Τουρ οπερέιτορ των γειτονικών χωρών οι δανειστές



Οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία δεν ευνοούνται μόνον από τον χαμηλότερο ΦΠΑ...
αλλά και από τις φορολογικές διευκολύνσεις για κατασκευή ξενοδοχείων



Καταποντισμό στον τουρισμό της Ελλάδας και ενίσχυση των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, αλλά και της Τουρκίας θα προκαλέσει η απαίτηση των δανειστών για αύξηση, του ΦΠΑ στο 23% σε διαμονή και εστίαση και εφαρμογή του μέτρου από 1η Ιουλίου, από 6,5% που ισχύει σήμερα.

"Τρίβουν τα χέρια τους οι υπουργοί Οικονομικών της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας στο αίτημα αύξησης του ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό προϊόν (διανομή και εστίαση) στο 23% γιατί πολύ απλά αυτοί στις χώρες τους έχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ" τονίζει στην "Αυγή" ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρ. Ανδρεάδης προσθέτοντας πως "στην Τουρκία ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες πανηγυρίζουν περιμένοντας αυτή την εξέλιξη, που για εμάς θα είναι καταστροφή".

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει διαμορφώσει ειδικές φορολογικές ζώνες για να προσελκύσει επενδυτές για πληθώρα δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο στα παράλια της Τουρκίας ευνοούνται από τον μειωμένο φόρο για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, από τον ΦΠΑ 8% για διαμονή και εστίαση, αλλά και από την καθοριστική συμβολή του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού για προβολή της χώρας στο εξωτερικό με πολυδάπανες καμπάνιες.

"Προφανώς και δεν είναι κεντρικό ζήτημα για τους δανειστές η πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί το καλύτερο όπλο για να 'τελειώσουν' με την κυβέρνηση Τσίπρα" εκτιμά ο Ανδρ. Ανδρεάδης χαρακτηρίζοντας "παράπλευρη απώλεια" τυχόν πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό. "Θα ήταν καταστροφική αυτή τη στιγμή τυχόν αύξηση του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή" τονίζει, την ώρα μάλιστα που ο ΦΠΑ στον τουρισμό στην Μάλτα είναι 6%, σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία 10% και στην Κύπρο 9%. Να σημειωθεί ότι με βάση την προηγούμενη πρόταση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από 6,5% στο 13% ο ΣΕΤΕ είχε εκτιμήσει την απώλεια θέσεων εργασίας περί τις 100.000.

Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί κάμψη στις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ρόδος, όπου η κάμψη είχε διαφανεί από τον Μάιο με -4% στις αφίξεις και -10% έως 15% στα έσοδα των ξενοδοχείων. "Δεν θα μπορεί το νησί να είναι ελκυστικό για ξένους τουρίστες, τη στιγμή μάλιστα που έχει απέναντι την Τουρκία" λέει με αγωνία στην "Α" ο Αρ. Σουλούνιας, ξενοδόχος στη Ρόδο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *