ροή ειδήσεων

Ρόδος: ιερέας σε δίκη για υπεξαίρεση εκκλησιαστικών εικόνων



Σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, κατηγορούμενος.... για κακουργηματική υπεξαίρεση αρχαίων κειμηλίων και δη εκκλησιαστικών εικόνων από τρεις ιερούς ναούς του δημοτικού διαμερίσματος Κρητηνίας, με τις επιβαρυντικές μάλιστα διατάξεις του νόμου, που αφορούν αδικήματα που διαπράττονται σε χώρους προορισμένους για λατρεία, παραπέμφθηκε με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου, ένας ιερέας της Ρόδου.

Η δίκη προσδιορίστηκε για την 4η Νοεμβρίου 2015, ενώ ο κατηγορούμενος έχει αφεθεί ελεύθερος, μετά την απολογία του, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε αναφορά για την απώλεια 13 εικόνων της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κρητηνίας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Ιανουάριο του 2011, η εκκλησιαστική επιτροπή ζήτησε από την Αρχαιολογία την καταγραφή των εικόνων που βρίσκονται στους ιερούς ναούς. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής και την αντιπαραβολή με τις τηρούμενες λίστες αρχαίων κειμηλίων στους τρεις ναούς, από προηγούμενη απογραφή του έτους 1975, διαπιστώθηκε η απώλεια 13 εικόνων μεγάλης θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξίας.

Σχετικώς ενημερώθηκε η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, που κράτησε πάντως χαμηλούς τόνους για το συμβάν.

Ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ιερέας κ. Παπασάββας Χατζησάββας, ο αντιπρόεδρος κ. Ελ. Κυπραίος και η γραμματέας κ. Αν. Χατζησταμάτη, σε εκτέλεση ομόφωνης απόφασης της επιτροπής, υπέβαλαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου μηνυτήρια αναφορά.

Με την αναφορά ενημέρωσαν συγκεκριμένα ότι με τα υπ’ αριθμ. 903/4-4-2011 και 3046/14-6-2011 έγγραφα της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τους αρμόδιους υπαλλήλους στους Ιερούς Ναούς της Κρητηνίας, δεν βρέθηκαν καταγεγραμμένα κινητά κειμήλια μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, η εκκλησιαστική επιτροπή ζήτησε να κληθούν για κατάθεση οι ιερείς που λειτούργησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κρητηνίας, οι ιεροψάλτες, τα μέλη των προηγούμενων εκκλησιαστικών επιτροπών και οι καθαρίστριες, καθόσον ήταν οι μόνοι που γνώριζαν μέχρι ποιού χρονικού σημείου τα ιερά κειμήλια ευρίσκοντο στους ναούς.

Εν πάση περιπτώσει η αρχαιολογία δεν μπόρεσε να εντοπίσει 12 εικόνες και έναν αργυρό σταυρό με ξύλο, χρονολογημένο στα 1853!

Η αρχαιολογική υπηρεσία δεν μπόρεσε συγκεκριμένα να εντοπίσει τα εξής:

Από τον ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου:

– Φορητή εικόνα του Αγίου Αντωνίου.
– Φορητή εικόνα των τριών Ιεραρχών.
– Φορητή εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα.
– Φορητή εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου.
– Φορητή εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους.
-Φορητή εικόνα του Αγίου Βασιλείου.
-Φορητή εικόνα της Aποκάλυψης του Ιωάννη του Θεολόγου.
– Φορητή εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού.
– Αργυρό σταυρό με ξύλο χρονολογημένος στα 1853.
Από την Παναγία της Αμάρτου
– Φορητή εικόνα του Παναγίας Βρεφοκρατούσας.
Από το ναό του Αγίου Ιωάννη:
– Φορητή εικόνα του Αγίου Δημητρίου.
– Φορητή εικόνα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
– Φορητή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας.

Ο κατηγορούμενος απολογούμενος αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται τονίζοντας ότι όταν έγινε η καταγραφή των εικόνων εκείνος ήταν μόλις 3 ετών, ενώ οι 20 ιερείς που είχαν αναλάβει καθήκοντα στους ναούς μέχρι την τοποθέτηση του ίδιου, δεν είχαν δει τις συγκεκριμένες εικόνες.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *