ροή ειδήσεων

«Μόδα» έχει γίνει το ξεγύμνωμα τουριστών σε διάσημα μνημεία ανά τον κόσμο



Η φωτογράφηση τουριστών σε διάφορα διάσημα μνημεία ή σημεία ανά τον κόσμο.... χωρίς τα ρούχα τους φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί σε μόδα, κάτι που εύκολα διαπιστώνει κανείς στο Facebook. Η σύλληψη και η απαγγελία κατηγοριών σε τέσσερις από αυτούς προσφάτως στην Μαλαισία, επειδή φωτογραφήθηκαν γυμνοί στην βουνοκορφή ενός βουνού που θεωρείται ιερό από τις ντόπιες φυλές, απλώς έφερε το θέμα στο προσκήνιο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Το Βήμα» πολλά διάσημα αξιοθέατα, ανάμεσά τους και θρησκευτικά μνημεία, έχουν γίνει σκηνικό για παρόμοιες φωτογραφίες με γυμνούς τουρίστες. Κάποιοι που ξεγυμνώθηκαν στο Μάτσου Πίτσου, την ακρόπολη των Ινκας του 15ου αιώνα στις Περουβιανές Ανδεις, μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO, συνελήφθησαν από τις τοπικές αρχές. Δύο αδελφές από την Αριζόνα συνελήφθησαν και πλήρωσαν πρόστιμο τον Φεβρουάριο για τη λήψη φωτογραφιών των γλουτών τους στο εσωτερικό του διάσημου ναού Ανγκορ Βατ στην Καμπότζη, ενώ τρεις Γάλλοι απελάθηκαν για παρόμοια αδικήματα.

Και αυτά είναι περιστατικά που έχουν εντοπιστεί από την αστυνομία. Όπως φαίνεται και από τις αναρτήσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης τα ανάλογα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα απλώς έχουν διαφύγει της αστυνομικής προσοχής. Φωτογραφίες τους κάνουν θραύση στο Facebook, όπου μία σελίδα, ας πούμε, δείχνει τα οπίσθια ενός γυμνού άνδρα που στέκεται μπροστά από το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αλλοι τουρίστες απαθανατίστηκαν χωρίς ρούχα στον ιερό βράχο Ουλουρού της Αυστραλίας. Σκηνικό για γυμνές φωτογραφίες έχουν γίνει ο Πύργος του Αϊφελ στο Παρίσι, και το Σινικό Τείχος της Κίνας. Μάλιστα, από το 2012 υπάρχει στο Facebook συγκεκριμένη σελίδα ακριβώς για να «ποστάρει» όποιος θέλει την γυμνή του φωτογραφία σε κάποιο μνημείο.



«Ηταν μια πράξη φιλίας», λέει στο BBC ένας από τους τέσσερις άνδρες που αποκάλυψαν τα οπίσθιά τους σε μια φωτογραφία στο Γκραν Κάνιον. Η διάσημη τοποθεσία «απλώς έκανε πιο έντονη εκείνη τη στιγμή. Δεν υπήρχε κανείς άλλος εκτός από εμάς εκεί, και έτσι δεν νομίζω ότι προσβάλαμε κανέναν», προσθέτει.

Ο δημοσιογράφος Σάϊμον Κάλντερ, που γράφει ταξιδιωτικά ρεπορτάζ στον Independent, υπογραμμίζει μιλώντας στο BBC ότι όταν κάποιος επισκέπτεται μια ξένη χώρα θα πρέπει να θυμάται πάντα ότι έχει τους δικούς της κανόνες και ότι θα πρέπει να τους σεβαστεί στο BBC. «Μπορεί να μην συμφωνείς με κάποιες συντηρητικές πολιτισμικές πεποιθήσεις, αλλά αυτό δεν έχει σχέση. Οφείλεις να σεβαστείς τα ήθη και τα έθιμα των άλλων λαών», τονίζει.



Ένα βήμα παραπέρα πάει η λέκτορας ψυχολογίας του Πανεπιστήμιο του Λάνκασαϊρ, Σάντι Μαν, η οποία χαρακτηρίζει «θλιβερή» την ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη των ανθρώπων να προκαλέσουν εντύπωση και θαυμασμό μέσα από τέτοιου είδους ενέργειες επιδεικνύοντάς τες στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. «Θέλουν να κάνουν φιγούρα, να δείξουν ότι είχαν «ακραίες εμπειρίες», αντί να βιώσουν πραγματικά μια άλλη κουλτούρα, που είναι το νόημα του ταξιδιού σε ξένους τόπους», σημειώνει η Μαν.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *