ροή ειδήσεων

Οι Φινλανδοί παρατείνουν το ελληνικό θρίλερ



Ο δημοσιογράφος Θάνος Αθανασίου, καθώς και άλλες πηγές από τις Βρυξέλλες... μεταδίδουν ότι οι Φινλανδοί φέρονται να είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν την παροχή του 3ου πακέτου βοήθειας.



Γερμανός διπλωμάτης: Το έγγραφο Σόιμπλε δεν προοριζόταν για το Eurogroup

Την «επίκαιρη σημασία» του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με την πρόταση για ένα προσωρινό Grexit διαψεύδουν γερμανικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Der Tagesspiegel». Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του εγγράφου.

«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δηλώνει διπλωμάτης στην εφημερίδα. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.




Τα διεθνή ΜΜΕ για τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

«Μέσο για την αύξηση της πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση» χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde τις δηλώσεις που έκαναν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών, αλλά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την άφιξή τους στη συνεδρίαση του Eurogroup



Το σήμα έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάνοντας λόγο για μια «πολύ δύσκολη» συνάντηση. «Ορισμένοι υπουργοί διατηρούν επικριτική στάση απέναντι την ελληνική πρόταση, τόσο αναφορικά με την ουσία της πρότασης, όσο και με το αν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά», υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.



Ακολούθησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που χαρακτήρισε επίσης τις διαπραγματεύσεις "εξαιρετικά δύσκολες". Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Ερικ Βίμπες εξέφρασε «αμφιβολίες» κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις «που είχαν απορριφθεί στο δημοψήφισμα πριν μία εβδομάδα».



Αντίθετα, την αισιοδοξία τους για την έκβαση του Eurogroup εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν .



Η Γαλλία, δια του προέδρου της Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε άλλωστε «σοβαρές και αξιόπιστες» τις ελληνικές προτάσεις. Όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η Γαλλία έχει δεσμευτεί να θέσει ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους» .



Η σοσιαλδημοκρατική Sueddeutsche Zeitung αναγνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μετακινηθεί πιο κοντά στις θέσεις των Θεσμών ιδιαίτερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και εν μέρει στους τομείς της φορολογίας και των συντάξεων. «Σε ορισμένους τομείς η ελληνική πρότασης πάει ακόμη και πέρα από τις γνωστές αξιώσεις των πιστωτών, όπως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.



Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αύριο στην εφημερίδα Osterreich εκτιμά ότι οι πιθανότητες για συμφωνία επί ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα αυξάνονται. "Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία συμφωνία, από ό,τι προηγουμένως. Θα έλεγα ακόμη και ότι οι πιθανότητες για μία συμφωνία για την Ελλάδα δεν ήσαν ποτέ τόσο θετικές όσο είναι τώρα", δηλώνει.



«Ωστόσο, απέχουμε ακόμη από ένα τελικό 'ναι' για τη συμφωνία διότι ορισμένες χώρες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα», προσθέτει.

« Το ελληνικό δράμα οδεύει προς τη λήψη της τελικής απόφασης», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εκτιμώντας ότι αυτή θα ληφθεί στην αυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν και οι θεσμοί αξιολόγησαν κατ’ αρχήν θετικά τις προτάσεις της Αθήνας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του SPIEGEL ONLINE, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα αφήσει στους ηγέτες τη λήψη της τελικής απόφασης», γράφει το γερμανικό περιοδικό.




Λάβρος ο αντιπρόεδρος του SPD με τους συντάκτες του εγγράφου για "πενταετές Grexit"

«Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να "πατάς το πόδι κάτω (ενν. με πείσμα) και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο"» έγραψε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung για διαρροή εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο γινόταν λόγος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και πρόσθεσε:

«Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», ενώ λίγο νωρίτερα είχε γράψει: «Θα υπάρξει συμφωνία εντός ευρώ. Προφανώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών να αντισταθμίσει τον ρόλο του στο περιθώριο».




DW: "Ρήγμα" Γερμανίας - Γαλλίας λόγω... Ελλάδας



Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, γεγονός που γίνεται πιο εμφανές τις τελευταίες μέρες.

Όταν πριν από μια εβδομάδα έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η καγκελάριος αποφάσισε να μεταβεί την επόμενη μέρα στο Παρίσι για να διαπραγματευτεί με τον Φρανσουά Ολάντ, τον σημαντικότερο εταίρο του Βερολίνου σε καλές και κακές στιγμές και πρόεδρο της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης. Αυτές τις μέρες και ιδιαίτερα σήμερα αποκαλύφθηκε ο λόγος της σπουδής: Μέρκελ και Ολάντ δεν βλέπουν την ελληνική κρίση μέσα από το ίδιο πρίσμα.

Διαφορές στην κοινή γνώμη των δύο χωρών

Ενώ ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ο πρώτος που από την περασμένη Παρασκευή επαίνεσε ως σοβαρές τις νέες ελληνικές προτάσεις, η Άνγκελα Μέρκελ προτίμησε να σιωπήσει και το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών να χαρακτηρίσει ανοιχτή την έκβαση του σημερινού Eurogroup. Η επιφυλακτικότητα των Γερμανών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις που αφορούν περισσότερο στην τετράμηνη παράταση του προγράμματος, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εντελώς νέο πρόγραμμα διάρκειας 3 χρόνων.

Οι δύο ηγέτες στις αποφάσεις τους έχουν να λάβουν υπόψη τους επίσης ένα αριθμό παραγόντων. Καταρχήν την κοινή γνώμη που είναι διαφορετική στις δύο χώρες. Στη Γαλλία είναι ισχυρή η έννοια της αλληλεγγύης προς τους Έλληνες στις τάξεις των κυβερνώντων σοσιαλιστών και περιμένουν από τον Ολάντ να την επιδείξει. Αντίθετα στη Γερμανία επικρατεί έντονη επικριτική διάθεση και η πλειοψηφία απορρίπτει νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς τους Έλληνες, όπως φαίνεται άλλωστε και μέσα από τις στήλες και τις κατά καιρούς καμπάνιες της λαϊκής εφημερίδα Bild. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται και στην σκλήρυνση του τόνου στις πρόσφατες δηλώσεις του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος προειδοποίησε την Αθήνα να μην στηρίζει την πολιτική της στα λεφτά των γερμανών φορολογουμένων.

Διαφορετικοί κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί σε Γαλλία και Γερμανία

Αλλά και οι διαδικασίες στα κοινοβούλια των δύο χωρών είναι διαφορετικές. Στη Γαλλία ο Ολάντ δεν έχει πρόβλημα να περάσει το νέο πακέτο από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, αντίθετα στη Γερμανία οι διαδικασίες στο πλαίσιο του ESM είναι αυστηρότερες από ό,τι τα προηγούμενα πακέτα. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε πρέπει να λάβουν από τη Bundestag εντολή για να διαπραγματευτούν και οι βουλευτές διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν τη χορήγηση κάθε βοήθειας. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανικών Koμμάτων (CDU/CSU), στην οποία υπάρχουν πολλοί επικριτές της ελληνικής διάσωσης πρέπει να πειστούν ότι και οι δύο διαπραγματεύτηκαν σκληρά.

Τέλος, η τρίτη διαφορά Γαλλίας και Γερμανίας έχει να κάνει με τη γενικότερη δημοσιονομική φιλοσοφία τους. Η Γαλλία λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού της και της παρεμβατικής πολιτικής της δεν έχει «αλλεργία» απέναντι στα χρέη. Αντίθετα στη Γερμανία επικρατεί το δόγμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Οι περισσότεροι Γάλλοι οικονομολόγοι και πολιτικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιβάλει η Γερμανία στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό και σε κυβερνητικούς κύκλους των Παρισίων αντιμετωπίζουν μια περεταίρω μείωση του ελληνικού χρέους με λιγότερο δέος.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *