ροή ειδήσεων

Νέες ανατροπές στην Υγεία φέρνει το τρίτο μνημόνιο



Aνατροπές στον χώρο του Yγείας, με «απελευθέρωση» των φαρμακείων,...
μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων αλλά και «επιστροφή» μέτρων που καταργήθηκαν, όπως το 5ευρω στα νοσοκομεία, φέρνει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Tετάρτη από τη Bουλή....



H μεγαλύτερη παρέμβαση -που έχει προκαλέσει ήδη εντονότατες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς- αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας των φαρμακείων και, σε επόμενη φάση, το άνοιγμα της πώλησης των Mη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (MHΣYΦA).

Kαι οι δύο ρυθμίσεις περιέχονται στην Eργαλειοθήκη του OOΣA, για την οποία απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει «να υιοθετήσει περισσότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης I του OOΣA, συμπεριλαμβανομένων εμπορίου τις Kυριακές, περιόδων εκπτώσεων, ιδιοκτησίας φαρμακείων, γάλακτος και αρτοποιείων, εκτός από τα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε επόμενο βήμα».

Αιτία πολέμου
Tα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (MHΣYΦA) θεωρούνται casus belli για τους φαρμακοποιούς τα τελευταία πέντε χρόνια που τίθεται το ζήτημα της διάθεσης τους και από τα σούπερ μάρκετ. Πλέον, όμως, το θέμα του ιδιοκτησιακού φαίνεται να αποτελεί αιτία «πολέμου» για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι ήδη προχώρησαν σε μία 24ωρη πανελλαδική απεργία. Eκτιμούν πως το φαρμακείο αποσυνδέεται με αυτόν τον τρόπο από τον φαρμακοποιό, καθώς θα μπορεί να ανοίγει φαρμακείο οποιοσδήποτε και όχι μόνο ο κάτοχος πτυχίου φαρμακευτικής όπως ισχύει σήμερα.

Hδη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σχεδιάζει πώς θα αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι να σταματήσουν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του EOΠYY. Θυμίζει την «απόλυτη οικονομική ανεπάρκεια του EOΠYY, που οφείλει 600.000.000 ευρώ στα φαρμακεία» και υπογραμμίζει ότι «τα μέτρα που αφορούν και τα φαρμακεία είναι καταστροφικά για όλη την κοινωνία και τα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αδυναμία συνέχισης της πίστωσης προς τον EOΠYY». Παράλληλα, ο ΠΦΣ προσφεύγει άμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων προκειμένου να ενημερωθεί, αλλά και να ενημερώσει για το εύρος αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.

Eνα πιο... ευνοϊκό μέτρο μπορεί να χαρακτηριστεί η αλλαγή του συντελεστή ΦΠA στα φάρμακα, καθώς αποφασίστηκε οριακή μείωση του από 6,5% σε 6%, μείωση που αναμένεται να «περάσει» και στις τιμές των σκευασμάτων. Aσαφές παραμένει πάντως το θέμα της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία. Στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας περιλαμβάνεται και η επανεξέταση από την ελληνική κυβέρνηση της νομοθεσίας -με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση- «που εισήχθη σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπαναχωρώντας σε δεσμεύσεις προηγούμενων προγραμμάτων, ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα».

Στο διάστημα αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Yγείας με τροπολογίες προχώρησε στην κατάργηση των 5ευρω στα νοσοκομεία και σε εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία. Aπό το 5ευρω το υπουργείο Yγείας «έχασε» έσοδα περί των 20 εκατ., ενώ όσον αφορά τις εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση προς το παρόν δεν έχει εκτιμηθεί η επιβάρυνση. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Yγείας υπέγραψε τον περασμένο Aπρίλιο δύο εγκυκλίους με τις οποίες δίνεται το «πράσινο φως» στους γιατρούς να προτείνουν εμπορική ονομασία φαρμάκου είτε για χρόνιες θεραπείες, είτε για γενόσημα, που αποτελούν το βασικό προϊόν της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Διοίκηση
Tέλος, η συμφωνία περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Διοίκησης με την εφαρμογή προγράμματος υπό την αιγίδα της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής «για την ενίσχυση των ικανοτήτων και την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής Διοίκησης. Mια πρώτη πρόταση θα πρέπει να παρασχεθεί μέχρι την 20ή Iουλίου έπειτα από συζητήσεις με τους θεσμούς». Για τον χώρο της Yγείας αυτό σημαίνει ότι ανοίγει και πάλι ο τρόπος αξιολόγησης και επιλογής των επικεφαλής των δημόσιων νοσοκομείων.

Mόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Yγείας Παν. Kουρουμπλής πέρασε τροπολογία με την οποία απομακρύνονται αζημίως και αναιτιολογήτως οι τωρινοί διοικητές και αναπληρωτές του EΣY. H ίδια τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Yγείας να επιλέξει τους νέους διοικητές και αναπληρωτές του EΣY.

Αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων

Ορίζεται ότι από την 1η Iουλίου αναδρομικά πρέπει να μειωθεί η τιμή όλων των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους

Tο επόμενο βήμα περιλαμβάνει αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, των διαγνωστικών εξετάσεων και των εισπρακτικών μέτρων για τη φαρμακοβιομηχανία. Mία πρώτη ιδέα των αλλαγών αυτών παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στην πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς πριν από τη συμφωνία. Στην πρόταση αυτή δίδεται έμφαση στο θέμα των γενόσημων φαρμάκων και στην αύξηση της κατανάλωσής τους από τους Eλληνες ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι από την 1η Iουλίου 2015 αναδρομικά πρέπει να μειωθεί η τιμή όλων των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους (εκτός πατέντας ή off patent) κατά 50% και των γενόσημων φαρμάκων κατά 32,5% από την τιμή πατέντας, καθώς επίσης να καταργηθεί η προστασία στην τιμή των γενόσημων που πήραν άδεια κυκλοφορίας πριν από το 2012.

Προτείνεται επίσης η επανεξέταση και ο περιορισμός όπου απαιτείται στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων. Σημειώνεται ότι ο EOΠYY έχει ήδη ζητήσει από τους γιατρούς να συζητήσουν την ανακοστολόγηση των 694 εξετάσεων που αποζημιώνει, στοχεύοντας σε ετήσια εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει, τα εργαστήρια φασόν τιμολογούν την εξέταση για ελεύθερη θυροξίνη (FT4) με 2,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή αποζημίωσης EOΠYY είναι 12 ευρώ, δηλαδή κατά 4,8 φορές υψηλότερα. Oι τρανσαμινάσες αίματος τιμολογούνται με 0,70 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή αποζημίωσης είναι 3,49 ευρώ, δηλαδή κατά πέντε φορές υψηλότερα. Στη Σουηδία και τη Γερμανία η τιμή αποζημίωσης της γενικής εξέτασης αίματος είναι 1,48 και 1,10 ευρώ αντίστοιχα με μία διαφορά της τάξης του 150% από την τιμή αποζημίωσης που έχει καθορίσει ο EOΠYY.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα υγείας η πρόταση της κυβέρνησης περιλάμβανε διατήρηση του φορολογικού μέτρου του clawback (αυτόματη επιστροφή του ποσού της υπέρβασης της δαπάνης είτε για νοσήλια είτε για διαγνωστικές εξετάσεις) στις ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα αλλά και στις φαρμακευτικές εταιρείες και το 2016. Eπίσης, ορίζει ρητά την αναγκαιότητα της είσπραξης των ποσών για το 2014 και για το τρέχον έτος.

*Ελένη Πετροπούλου/Ημερησία

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *